Ds. M. Klaassen

Nieuws

01 december 2017 door Jeffrey Schipper

"Zwarte Piet is geen middel om racisme te bestrijden"

“Het Sinterklaasfeest is onderdeel van de Nederlandse traditie en heb ik nooit met slaven geassocieerd. Zwarte Piet is niet het juiste middel om racisme te bestrijden,” zegt dr. M. Klaassen. Met de hervormde predikant uit Arnemuiden bespreken we deze week drie nieuwsberichten over Zwarte Piet, religieuze diensten in buurtcentra en genderneutraliteit.

200 bekende Nederlanders in actie tegen Zwarte Piet
Bekende Nederlanders zoals Georgina Verbaan, Mathijs van de Sande Bakhuyzen, Jett Rebel, Renske de Greef, Nasrdin Dchar en Tofik Dibi zijn woensdag een grote online campagne tegen Zwarte Piet begonnen. Dat doen zij samen met nog bijna 200 anderen. Zij hebben een T-shirt aan met daarop de tekst Zwarte Piet is racisme.

“Zwarte Piet is niet het juiste middel om racisme te bestrijden,” vindt ds. Klaassen. “Racisme is heel erg en moet altijd worden aangepakt. Maar wat mij betreft krijgt die bestrijding vooral een plek in de opvoeding of in het onderwijs. Het Sinterklaasfeest is onderdeel van de Nederlandse traditie en heb ik nooit geassocieerd met het discrimineren van slaven. Hetzelfde geldt voor mijn kinderen. Die link hebben zij nog nooit gelegd. Ze zien Zwarte Piet vooral als een grappig figuur waarmee ze kunnen lachen. Ik zou tegen de 200 Bekende Nederlanders dan ook willen zeggen: zet de strijd tegen racisme op een andere manier voort.

Natuurlijk is er een relatie tussen Zwarte Piet en het koloniale verleden van ons land,” erkent de predikant. “Het slavernijverleden is onderdeel van onze geschiedenis. Het punt is dat we dat niet ongedaan kunnen maken. Belangrijker is de vraag: hoe gaan we hiermee om? Op dit gebied zijn al de nodige stappen gezet. Zo neemt onze overheid tijdens de Slavernijherdenking altijd nadrukkelijk afstand van het Nederlandse slavernijverleden. Bovendien is het niet zo dat Nederlanders dit in het slavernijtijdperk allemaal accepteerden. Zo heeft ds. Smytegelt in de zeventiende eeuw krachtig afstand genomen.

"Het Sinterklaasfeest is onderdeel van de Nederlandse traditie en heb ik nooit met slaven geassocieerd. Zwarte Piet is niet het juiste middel om racisme te bestrijden."

Overigens heb ik Zwarte Piet hier in Arnemuiden onlangs nog gesproken. Hij maakte duidelijk dat wie geen zwarte schmink accepteert ook niet mee mag doen aan de Sinterklaasoptocht. Hier leeft de discussie dus niet zoals in Amsterdam. Daar wonen relatief meer mensen met een donkere huidskleur, dus ik snap de gevoeligheden wel. Laten we elkaar plaatselijk de ruimte geven om het op een eigen wijze in te vullen.”

Religieuze diensten mogelijk geweerd uit buurthuizen
Wordt het religieuze groepen in Rotterdam in de toekomst verboden hun erediensten te beleggen in wijkcentra van de gemeente? De gemeenteraad debatteert er donderdag over.

“Hier gaat een gebeurtenis aan vooraf,” maakt Klaassen duidelijk. “Onlangs werd een Amsterdamse toegang ontzegd tot een gebouw waar zij samenkwamen vanwege hun visie op het huwelijk.” De Christian Revival Church maakt in de hoofdstad gebruik van de Oosterkerk, die in handen is van de gemeente. Dit kerkgenootschap zou volgens de lokale SP-fractie zeer intolerant tegenover homoseksuelen en transgenders staan.

En daar komt nu dus de buurthuis-kwestie in Rotterdam bij. Zo’n veertien religieuze groeperingen (onder meer van christelijke en islamitische signatuur) houden hun erediensten in enkele wijkcentra in Rotterdam. Door deze groeperingen te weren willen verschillende politiek partijen kerk en staat gescheiden houden. Ds. Klaassen wijst op “een sterke gelijkheidsideologie die hier achter schuil gaat”. “Onder het mom van inclusiviteit moeten we allemaal hetzelfde denken en vinden. En dat zijn over het algemeen sociaalliberale waarden die in sommige gevallen tegen het christelijke gedachtegoed ingaan.

Deze berichten laten zien dat we als Nederlanders niet kunnen omgaan met verscheidenheid. Met name het bericht over de kerk uit Amsterdam toont dat aan. En dat terwijl het gebruik maken van publieke ruimtes in Nederland nooit een probleem is geweest. We zijn altijd een land geweest waarin op een flexibele wijze met minderheden is omgegaan. De zaak verandert natuurlijk als een kerkelijke gemeente zich schuldig maakt aan homodiscriminatie. Maar daar is in Amsterdam geen sprake van. De kerk doet er verstandig aan om dit besluit aan te vechten bij de rechter. Kom op voor je rechten zonder in de slachtofferrol te kruipen,” luidt zijn advies.

"De vrijheid waar wij als christenen gebruik van maken wordt door imams die haatzaaien misbruikt."

De predikant vermoedt dat angst voor de radicale islam hierbij een rol speelt. “De vrijheid waar wij als christenen gebruik van maken wordt door imams die haatzaaien misbruikt.”

Hoogleraren: Geslacht ligt onveranderlijk vast in DNA
Genderneutraliteit bestaat niet. Een man kan niet zomaar een vrouw worden door zichzelf uit te geven als vrouw, of andersom. Het onderscheid tussen man en vrouw is onveranderlijk vastgelegd in het erfelijk materiaal (DNA). Zeker 21 procent van het menselijk genoom –dat bestaat uit in totaal 30.000 genen– blijkt geslachtsafhankelijk.

“De maatschappelijke discussie over homoseksualiteit hebben we inmiddels gehad,” constateert Klaassen. “De homorechten zijn in ons land stevig verankerd. Nu komen we in een volgende fase terecht waarbij de vraag is in hoeverre je identiteit als man/vrouw is vastgelegd. Onze genderidentiteit lijkt steeds meer elastisch te zijn. Daarom is het zo interessant dat het gerenommeerde Weizmann Institute of Science aantoont dat meer dan 20 % van het menselijk genoom geslachtsafhankelijk is. Dit sluit aan bij de christelijke ethiek en de Bijbel.

Dit debat gaat ook in onze christelijke gemeenten opspelen. Wat doe je als kerkenraad wanneer een vrouwelijk gemeentelid een mannelijke identiteit heeft aangenomen en vanuit de gemeente voorgedragen wordt voor een ambt? We moeten mild en pastoraal met deze mensen omgaat, maar tegelijkertijd is je identiteit niet iets wat je kiest. God heeft ervoor gekozen om diversiteit in de mensheid te scheppen. Door de zondeval is het nodige verstoord, maar de verschillen blijven. Sterker nog, ze weerspiegelen Gods veelkleurigheid.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Deze Bijbeltekst was overal in het huis van evangelist Billy Graham te vinden

De woensdag overleden Billy Graham (99) was vastbesloten om de rest van zijn levensdagen door te brengen met het Woord van God. Billy’s zoon, Franklin Graham, onthulde onlangs via Facebook de Bijbeltekst die overal in zijn huis te lezen is. Hij legde uit wat de geestelijke betekenis is voor zijn vader. “Nog altijd heeft mijn vader Billy Graham een Bijbelvers op de muur van zijn slaapkamer, in HEEL grote letters,” schrijft Graham op Facebook. “Het is trouwens ook in de eetkamer, in de badkamer en op tientallen andere...

Henk Westbroek onthult alvast zijn grafsteen (met een hilarische tekst)

In het EO-programma De Kist onthult Henk Westbroek alvast zijn grafsteen. We konden wel lachen om de tekst die erop staat. Origineel is het in ieder geval. "De tekst is ook voor vriend en vijand geschikt," zo vertelt hij openhartig.  Bekijk hier wat voor tekst er op het graf van Henk Westbroek komt te staan. 
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Hongaarse premier: "Christendom is de laatste hoop van Europa"

De rechts-conservatieve premier van Hongarije, Viktor Orbán, heeft gezegd dat het christendom de laatste hoop van Europa is. Hij beschuldigt politici uit Berlijn, Parijs en Brussel van het verval van het christendom en de opkomst van de islam op ons continent. Dat zegt Orbán in een jaarlijkse toespraak waarin hij reflecteert op de staat van het land. De premier vertelt dat hij zich zal blijven verzetten tegen migratie. Orbán is van mening dat de islam binnenkort op de deur van Centraal-Europa zal kloppen. Hij bew...

Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’

"De tijd is een raar iets. Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’. Wat gisteren ‘vreemd’ was, is nu ‘hip’. Wij wisten niet hoe snel wij van de percolator af konden komen. Nu is het ‘cool’ om met zo’n ding je koffie te zetten. ‘Het milieu’ was in mijn jeugd links en ‘geitenwollen sok’," vertelt ds. Jan Rinzema in een nieuwe overdenking."Nu is het ‘milieu’ mainstream. ‘Vegetarisch’ riep 20 jaar geleden argwaan, achterdocht...
Vakanties
Hier adverteren?

Classis GGiN stelt commissie in voor vertrouwensbreuk Opheusden

De classis Oost van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) heeft vrijdag een commissie ingesteld die de opdracht heeft de vertrouwensbreuk binnen de gemeente van Opheusden te onderzoeken en zo mogelijk te helen, laat het Reformatorisch Dagblad weten. Ds. A. van Voorden van de GGiN te Opheusden heeft de afgelopen weken niet gepreekt. Aanleiding is een vertrouwensbreuk tussen predikant en kerkenraad. De nu ingestelde commissie brengt verslag uit op 22 maart. Ook besloot de classis dat ds. Van Voorden met ingang...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Is de hele wereld met God verzoend?

'In 2 Korinthe 5:19 staat dat God de wereld in Christus met zichzelf verzoende. Maar dan staat er in vers 20: laat je met God verzoenen. Dat snap ik niet. In de vorige regel staat dat het al gebeurd is en daarna staat dat het nog moet gebeuren. Hoe zit dat dan? Als iemand zich niet bekeerd heeft worden ze wel weer toegerekend?,' vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. P. D. J. Buijs geeft antwoord."Paulus laat zien dat door het volbrachte werk van de Heere Jezus er een nieuwe situatie is ontstaan," l...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Diederik van Dijk: "We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over"

"De overheid bemoeit zich steeds meer met onze persoonlijke levens. We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over." SGP-senator Diederik van Dijk vertelde dit in het Family7-programma Uitgelicht. De politicus sprak in het programma over orgaandonatie en belastingkloof tussen één en tweeverdieners. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:

Israël tolereert Iraanse agressie niet en waarschuwt voor mogelijke aanval

Israël zal niet aarzelen om Iran aan te vallen als de agressie van Teheran tegen Israël ongehinderd doorgaat, waarschuwde premier Binyamin Netanyahu zondag op de veiligheidsconferentie van München. Dat schrijft The Christian Post. "Israël zal niet toestaan dat het regime van Iran een strop om zijn nek legt”, zei Nettanyahu. “We zullen zonder aarzeling handelen, om onszelf te verdedigen en zullen indien nodig optreden, niet alleen tegen de volmachten van Iran die ons aanvallen, maar ook tegen Iran zelf.&...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

Milad verstopte een Bijbel onder zijn kussen

Zonder dat ze het van elkaar wisten, waren de Afghaanse Milad, zijn twee broers en een zus de Bijbel aan het lezen. Groot was hun verbazing en blijdschap toen ze dit van elkaar ontdekten. Het jongerenkamp van Gave was voor Milad aanleiding om zich in het christelijk geloof te gaan verdiepen. “We waren eerst met z’n negenen,” vertelt Milad (20) vrij zakelijk. “Maar een van mijn broers werd ontvoerd door Taliban. Hij is twee jaar later vermoord. We voelden ons niet meer veilig in Afghanistan en zijn gevlucht. Daar...

Ds. E. van Wijk aanvaardt beroep hervormd Sprang

De hervormde gemeente in Sprang (foto) verwelkomt ds. E. van Wijk als dominee. Omdat ds. L. Plug vorig jaar aan de slag ging in Barneveld was de gemeente in Noord-Brabant op zoek naar een predikant. Van Wijk staat sinds 2013 op de kansel in Hei- en Boeicop, zijn eerste gemeente. Ook de gereformeerde kerk (PKN) te Arnemuiden begroet een nieuwe gemeentepredikant. Ds. W. F. van de Woestijne heeft het beroep uit Zeeland aanvaard. De kerkelijke gemeente is vacant sinds ds. C. Bijman in 2014 met emeritaat ging. Van de Woest...
CIP+

Christenen moeten geïnteresseerd zijn in de Olympische spelen!

Wat jammer dat sommige christenen bij de Olympische spelen alleen maar zaken als ‘sportverdwazing’ kunnen denken en er het mooie niet van kunnen inzien. Andere christenen kunnen zich oprecht verheugen over jonge mensen die jarenlang enorm geknokt hebben om een mooi resultaat te behalen, en daar ook in slagen (of niet…). Je kunt veel van ze leren als het gaat om je keihard inzetten voor een bepaalde zaak. Die critici die ik net noemde, zijn ook vaak de christenen die graag 1 Timotheüs 4:8 citeren: ‘de oefe...

Andries Knevel maakt programma over vrouwen die geloof in God combineren met wetenschap

In november 2017 ging Andries Knevel met pensioen. Twee weken later ging hij weer voor twee dagen in de week aan de slag bij de Evangelische Omroep. Dat vertelt hij in EO Visie. Zijn hart blijft kloppen voor televisie. In de programma's waar hij momenteel mee bezig is, zoals De Kapel en Andries TV wil hij "iets van God te laten zien en mensen enthousiast te maken voor Hem. Dat is zo mooi om te doen." "Vorige week hebben we nieuwe afleveringen opgenomen van Andries TV. Ik reed daarna klapwiekend van enthousiasme naar huis." Andries...