Rotterdam

Nieuws

01 december 2017 door Jeffrey Schipper

Meerderheid Rotterdamse raad: Kerk mag blijven samenkomen in buurthuis

Een ruime meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad wil dat religieuze groeperingen in wijkcentra van de gemeente mogen blijven samenkomen, meldt het Reformatorisch Dagblad. Een motie van onder meer CU-SGP om religieuze groepen toegang te blijven bieden in buurthuizen haalde 27 van de 43 stemmen. 

De gedachte van de tegenstanders van de motie is dat het buurthuis een huis van iedereen moet zijn. Ook wordt de scheiding van kerk en staat als argument aan gevoerd. De scheiding tussen kerk en staat houdt in dat de kerk en de staat als instituties niet in dezelfde handen zijn en geen beslissende invloed op elkaar uitoefenen. De VVD wil dat religieuze groeperingen geen toegang krijgen tot buurtcentra omdat "binnen de islam, het jodendom en het christendom intolernatie naar minderheden wordt gepredikt."

De ChristenUnie-SGP spreekt van een stap in de goede richting. "Ik ben blij en dankbaar dat de gemeenteraad uitspreekt dat er geen principiële bezwaren zijn om een eredienst te organiseren in een Huis van de Wijk," zegt lijsttrekker Tjalling Vonk. Haar partij vindt een eigen kerkgebouw de meeste ideale situatie is voor een geloofsgemeenschap. Tegelijkertijd is er in Rotterdam een tekort aan geschikte en betaalbare kerkgebouwen.

Donderdag is ook een motie aangenomen die duidelijk maakt dat het niet de bedoeling is dat religieuze genootschappen structureel in buurthuizen samenkomen. Hierover zegt Vonk: "Het is vreemd dat je enerzijds vaststelt dat kerken principieel niet geweerd mogen worden en anderzijds het kerken onmogelijk maakt om te blijven."

Lees hier de volledige reactie van de ChristenUnie-SGP.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher