gezalfde

God

07 december 2017 door Matthijs Vlaardingerbroek

De Gezalfde: Nederlands meest luxe kerkgebouw (6.2)

Het is inmiddels 2008. De Joy gemeente opent een nieuw kerkgebouw en ik ben uitgenodigd om er bij te zijn.

Op het industrieterrein net buiten Amstelland heeft de gemeente Joy een nieuw gebouw laten bouwen. Het hele project heeft 28 miljoen euro gekost, maar daarmee hebben ze dan ook een van de meest vooruitstrevende kerkgebouwen in Nederland met een zaal waarin wel vierduizend mensen kunnen. Het hele leiderschap van evangelisch en charismatisch Nederland is uitgenodigd om bij de officiële opening te zijn. Ook ik heb een uitnodiging ontvangen. Senior pastor Michael van de Life gemeente in Colorado, waaraan Joy verbonden is, gaat de opening verrichten. Ik twijfel nog even of ik zal gaan, maar ik ben te nieuwsgierig. Dit wil ik zien!

Ik ben niet gauw onder de indruk van een gebouw, maar dit is toch wel heel bijzonder. We worden ontvangen door gemeenteleden die ons in groepjes van tien een rondleiding door het gebouw geven. De hoofdingang blijkt helemaal van marmer te zijn. In de ontmoetingshal, waar gemakkelijk achthonderd mensen terecht kunnen, is een Starbucks-achtig restaurant, waar je kunt dineren. Er is een hele grote boekwinkel, misschien wel de grootste evangelische boekwinkel in ons land. Ik bezoek tientallen kantoren, een speelruimte voor de kinderen waar een indoorspeeltuin niet voor onder doet, een tienercafé met alles erop en eraan.

“We naderen het machtscentrum van de kerk: de beide kantoren van pastor John en Annelies. De luxe straalt er van af.”

We gaan langs meerdere kinderruimtes. Dan komen we bij de zij-ingang. Hier zit een secretaresse achter een prachtig eikenhouten bureau. We naderen het machtscentrum van deze kerk. We lopen een gang door en komen uit in de beide kantoren van pastor John en Annelies. Het lijkt wel het kantoor van de directeur van een groot bedrijf. De luxe en macht straalt ervan af.

De tour gaat verder. Langs de televisiestudio’s, de opnamestudio, de kleedkamers en de kamer van de regisseur. Dan staan we voor de deur van de grote zaal. Onbewust houd ik mijn adem in. De zaal is enorm met duizenden pluche rode stoelen. Maar wat mij gelijk opvalt, is de waterval links van het podium. Het water klatert van vijftien meter hoogte in een groot glazen bad dat twee meter boven de grond hangt. De muur naast de waterval is gemaakt van rotsen en het water lijkt zo uit de rotsen te komen. Het is alsof je naar een natuurlijke waterval kijkt. Het glazen bad is een vierkant van ongeveer drie bij drie meter en anderhalve meter hoog. Vanaf het podium kan je via een trap in de rotsen het bad instappen. In het bad zwemmen grote vissen. Het geheel lijkt regelrecht uit een subtropisch zwembad of uit de Efteling te komen. Ik ben onder de indruk. Vooral als onze gids vertelt dat dit het doopbad van de gemeente is, waar maandelijks twintig mensen gedoopt worden.

Het podium in de zaal is enorm. Achter het podium hangt een scherm van twintig meter breed en tien meter hoog. Onze gids vertelt ons dat dit scherm bestaat uit miljarden pixels. Je hebt dus geen projectoren nodig voor het beeld. Het doet me denken aan de beeldschermen die ik bij het concert van U2 heb gezien, maar ik wist niet dat ze zo groot konden zijn.

“Er is een lift in het podium waarmee de praiseband omhoog komt en neerdaalt. Ik kijk omhoog en zie honderden lampen. Het voelt alsof ik een professioneel concert zit.”

Onze gids gaat alweer verder. Er is een lift in het podium waarmee de praiseband omhoog kan komen en tijdens de preek weer neer kan dalen. Ik kijk omhoog en zie honderden lampen. Het meisje vertelt ons dat ze een lichtshow kunnen geven waarvoor een popconcert niet onder doet. Bij elke dienst werken er twintig technici en een crew van negen cameramannen, waaronder een camera aan een hele grote kraan die het gehele podium kan bestrijken. Technici zijn overal druk in de weer, want de openingsdienst begint over een half uur. Onze gids beëindigt de toer, dankt ons hartelijk voor onze aandacht, en moedigt ons aan om alvast plaats te nemen in de grote zaal. Ik houd voor mezelf een plaatsje bezet en ga nog even snel een cappuccino halen in het restaurant.

De dienst begint precies op tijd. De lichten gaan uit. We worden verwelkomd met een geweldige lichtshow. Het podium is leeg. Dan vult het podium zich met rook en komt de band met de lift omhoog. Ze beginnen gelijk te spelen. Het zijn allemaal Engelse liederen, overgenomen vanuit de Colorado gemeente. Het beeld op het grote scherm is heel scherp. Ik kan alles precies zien. De technici maken gebruik van computertechniek in het beeldmateriaal. Alles heeft een ‘wow’-factor. Het voelt alsof ik in een professioneel concert zit. Na een aantal liederen daalt de band weer af met de lift en wordt de zaal helemaal donker.

“God heeft hen aangesteld als leiders over Nederland en hij roept ons op om onder hun zalving te komen staan.”

Twee grote spotlichten gaan aan. Onder gejuich en geklap komen John en Annelies hand in hand het podium opgelopen. Ze zien er stralend uit. Annelies draagt een prachtige jurk die zo te zien duizenden euro’s gekost moet hebben. John zit strak in het pak. We worden hartelijk welkom geheten. De band komt weer omhoog waarna pastor Michael uit Amerika het woord krijgt. Hij vertelt hoezeer hij onder de indruk is van pastor John en pastor Annelies, dat hij ervan overtuigd is dat zij een landelijke roeping hebben en dat het een goede plek is om te schuilen onder hun paraplu. God heeft hen aangesteld als leiders over Nederland en hij roept ons op om onder hun zalving te komen staan. Het beeld wat gelijk in me opkomt is dat van een paraplu vol gaten. Je wordt hoe dan ook nat. Het doet me denken aan het apostelverhaal van een paar jaar geleden.

Pastor Michael haalt John en Annelies op het podium en laat hen vertellen over hun nieuwe bediening. De gemeente Joy heeft uitzendrechten gekocht voor de lokale televisiezender. De  diensten van de gemeente Joy worden nu elke zondagmorgen tussen negen en elf uur op TV-Amstel uitgezonden. John vertelt ons dat er elke zondagmorgen duizenden mensen kijken en dat ze plannen hebben om ook landelijk te gaan uitzenden.

Pastor Michael roept ons op om te gaan staan en niet alleen voor pastor John en pastor Annelies te bidden, maar te erkennen welke belangrijke landelijke functie God hen in ons land heeft gegeven door ook financieel in hen te investeren. Hij gaat hier nog een kwartier over door, waarna er formulieren worden uitgedeeld. Het zijn automatische incassoformulieren, waarop je kunt aankruisen welk bedrag je wilt geven. Het minimumbedrag op het formulier is honderd euro. Het gaat van honderd euro naar 250, 500, 1.000 euro. We krijgen twee minuten de tijd om onze keuze te maken, waarna de emmers langs komen. Als ik goed kijk, zie ik dat deze formulieren geen eenmalige incassoformulieren zijn, maar maandelijkse giften die automatisch van mijn rekening zullen worden afgeschreven. Tja…

“Wat mag jou een beweging van God kosten? De Heer wil geritsel horen, geen gerinkel.”

Ik vul mijn formulier niet in, maar stop het in mijn broekzak. In plaats daarvan doe ik een paar euro in de emmer. Ik hoor maar weinig geld in de zaal rinkelen. Pastor Michael heeft ons tijdens zijn collectekwartier uitgedaagd om God niet te beledigen door ons muntgeld in de collecte te doen. Hij haalde het gedeelte aan vanuit het Oude Testament waarin koning David kon horen dat God in beweging kwam door het geritsel in de bomen. “Het was geen gerinkel, maar geritsel waardoor David wist dat God in beweging was. God is ook hier vandaag in beweging. Laten we hem niet begroeten met het geluid van gerinkel, maar met het geluid van geritsel. We beledigen God als we Hem tekort doen met ons muntgeld. Een beweging van God mag je wat kosten. Wie wil God in beweging zien komen hier in Nederland?”

Een groot gedeelte van de zaal juicht hard mee. “Het geritsel van beloftes van vijfhonderd en duizend euro wil ik vandaag hier horen. God wil in beweging komen. Maar het moet ons ook wat kosten. Wat mag jou een beweging van God kosten?” Hij laat een stilte vallen. “Wil jij een beweging van God in de weg staan doordat het jou niks mag kosten? Wil jij degene zijn die dit blokkeert? Die ervoor zorgt dat God niet kan bewegen? Laten we hem begroeten met geritsel! De Heer is hier. Hij wil in beweging komen. Ik hoor het geritsel al”

Ik vermoed dat er vandaag hier tienduizenden, misschien wel honderdduizend euro opgehaald gaat worden. Hoeveel zal hiervan naar de onkosten van pastor Michael gaan? Ik wil het niet eens weten… Pastor Michael roept ons op om weer te gaan staan en met hem voor deze twee geweldige mensen te bidden. Ik heb helemaal geen zin om te bidden. Ik voel me gemanipuleerd. Ik wil hier weg…

'De Gezalfde’ is een spannend feuilleton in dagboekstijl, geschreven door Matthijs Vlaardingerbroek. Elke maandag en donderdag staat een nieuwe aflevering online. Deze serie is volledig fictief. Hoewel gebeurtenissen zoals beschreven in ‘De Gezalfde’ herkenning zullen oproepen bij mensen die bekend zijn met de mores in bepaalde evangelische en charismatische gemeenten en organisaties in Nederland, berust elke gelijkenis met bestaande personen, gemeenten en situaties op louter toeval. Ook is het niet zijn opzet om met deze serie evangelische en charismatische christenen of kerken op de hak te nemen, maar veel meer dieperliggende dynamieken bloot te leggen.


De Gezalfde
- De Gezalfde: Apostel over Holland (3)
- De Gezalfde: De roep vanuit de valkuil (6.1)
- De Gezalfde (I) Van aardige jongen naar ‘de gezalfde’
- De Gezalfde: Een omstreden artikel in een christelijk magazine (7)
- De Gezalfde: Op bezoek in Johns gemeente (2)
Meer over De Gezalfde »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

'Volgend jaar half miljoen raketten op Israël gericht'

Volgens een aan de Libanese terreurgroep Hezbollah verbonden nieuwswebsite, heeft men in Syrië zo’n 70.000 langeafstandsraketten op Israël gericht staan. Dankzij de voortdurende Iraanse leveringen zullen dit volgend jaar een half miljoen zijn, aldus de pro-Hezbollah site volgens het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Naar verluidt heeft de Syrische president Assad een verzoek van Rusland afgeslagen om de aanwezigheid van de Iraanse proxy te verwijderen. Sterker nog, Assad zou zijn leger opdracht heb...

Dick deelde in de trein een profetie met zijn buurman

Dick van den Bos zat in de trein en kreeg een beeld voor een man naast zich. "Ik zag een portemonnee waarin muntgeld veranderde in briefgeld. God maakte me duidelijk dat de man een onderneming wilde starten en dat Hij hem wilde zegenen met financiële voorziening," laat hij weten via Facebook. "Dus ik vertelde het hem, en de man was helemaal in shock. Hij stond op het punt om een (sociaal) bedrijf beginnen en financieel was het heel krap. Ik mocht voor hem bidden en hij zei dat-ie heel erg bemoedigd was. Hij wilde weten hoe hij kon...

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Monica was depressief: ‘douchen kostte al teveel moeite’

Iedereen heeft weleens een slechte dag. Je voelt je wat somber of lusteloos. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als iemand depressief is niet. Een depressie zorgt voor een zwaarmoedige stemming. Je hebt nergens meer zin in; niets lijkt de moeite waard. Je functioneren op het werk, thuis of op school wordt belemmerd en het is lastig om uit het donkere dal te komen. Monica Eggens, ervaringsdeskundige bij De Hoop ggz, is depressief geweest en vertelde erover bij Groot Nieuws Radio. “Het was een optelsom van allerlei problemen. Ik h...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Dit lied over lijden omwille van Jezus is prachtig!

Simon van Cyrene droeg het kruis achter Jezus aan. Hij lijkt daarmee op volgelingen van Jezus die moeten lijden vanwege hun geloof. 'Dit kruis leek zinloos, maar het was een zegen. Het heeft mijn leven richting God geleid.' Arie Maasland schreef het lied een jaar of zes geleden en heeft het in de achterliggende tijd opnieuw opgenomen. Een prachtig lied in deze lijdenstijd!

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...

ZELFontplooiing. Je krijgt er alleen maar meer dorst van…

We zijn er maar druk mee. Zelfontplooiing, het benutten van je eigen talenten, werken aan persoonlijke ontwikkeling en het streven naar ultieme vrijheid op het werk en natuurlijk ook privé. En als mensen vragen waar we over vijf jaar staan, noemen we datgene op waar we aan denken. En dat kunnen we dan vaak ook nog vrij makkelijk benoemen. Als we dieper inzoomen op het woord ‘zelfontplooiing’, komen we erachter dat het eigenlijk een bijzonder individualistisch woord is. In het boek 'De slag om het hart' van Herma...

Ds. A. J. Post aan de slag in hervormd 't Harde

"We hebben het beroep vanuit de hervormde gemeente van 't Harde aangenomen. In vertrouwen op onze Hemelse Vader willen we deze weg gaan," laat ds. A. J. Post weten via Facebook. De predikant volgt in de Gelderse plaats ds. D. Dekker op. Dekker ging in 2016 met emeritaat. Post staat momenteel op de kansel in Nieuw-Beijerland, waar hij in 2011 voor het eerst aan de slag ging als gemeentepredikant. Op 't Harde luiden de klokken van de @HervGemElim!! Welkom dominee @AlfredPost! pic.twitter.com/8ZKdsGNapv &mdash...
CIP+

Als je in dit artikel je dominee of voorganger herkent: PAS DAN OP!

In zijn indrukwekkende roman 'De Erfenis van Adriaan', dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, omschrijft auteur Johan Lock hoe zijn ogen werden geopend voor wie zijn voorganger Adriaan werkelijk was; een geniepige, negatieve en manipulerende leider. Herken je in dit boekfragment je eigen voorganger of dominee? Pas dan op! Fragment uit 'De erfenis van Adriaan': Wanneer hij mijn ouders bezoekt en ik ben toevallig thuis, hoef ik niet tussen de regels door te luisteren. Man en paard noemt hij dan, en mijn aanwezigheid ziet hij niet als...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

Groep Afghanen wil meer weten over Jezus na tv-uitzending

Tv-uitzendingen van de christelijke satelliet-zender SAT-7 leiden regelmatig tot reacties uit de moslimwereld. "Onlangs belde een jongeman uit Afghanistan ons op," vertelt Panayiotis, directeur van SAT-7 PARS, gevestigd in één van de Golfstaten. "Tot hij één van onze programma's zag, had deze jongeman geen idee wie Jezus was," citeert God Reports. "Vanaf die uitzending was hij ontevreden over zijn eigen leven en wist hij instinctief dat er iets moest veranderen. Hij was erg onder de indruk geraakt van...

Stress, overspannenheid en burn-out bij geestelijk leiders

Stress, lijkt wel een kwaal van de hedendaagse maatschappij, het komt steeds meer voor en helaas ook onder geestelijk leiders, dat wil zeggen voorgangers, oudsten en gemeenteleiders. Voor een deel is de oorzaak vaak heel praktisch, namelijk men heeft geen normale werkdagen. Je denkt 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar te moeten zijn en er is dan geen tijd voor ontspanning en weer opladen. Je hebt ook het gevoel dat er steeds meer van je wordt geëist, bijvoorbeeld omdat er in de gemeente te weinig mogelijkheden zijn...

Kamervragen over komst veroordeelde Palestijnse terroriste naar Amsterdamse kerk

Naar aanleiding van de aangekondigde komst van de veroordeelde Palestijnse terroriste Rasmeah Odeh naar Amsterdam, hebben PVV-Kamerleden Machiel de Graaf en Gidi Markuszower donderdag schriftelijke vragen ingediend.Rasmea Odeh was actief voor het terroristische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). In 1969 pleegde ze een bomaanslag op een Sufersal supermarkt in Jeruzalem. De 21-jarige Leon Kanner uit Netanya en de 22-jarige Edward Joffe uit Kaapstad kwamen bij deze aanslag om. Daarnaast vielen er negen gewonden.V...

John Piper legt uit wat de essentie van liefhebben is

"De essentie van liefhebben is niet doen. De essentie van liefhebben is genieten – als God het doel is. ‘Laat het goud in het stof liggen, … de Almachtige zal je goud zijn, … dan zul je vreugde scheppen in de Almachtige, en je zult je gezicht tot God opheffen’ (Job 22:24-26)," zegt John Piper in een video van Geloofstoerusting. Bekijk de video en bezoek hier de website van Geloofstoerusting:
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...