kunstmatige intelligentie

Dagelijks leven

01 december 2017 door Ramiro Munoz Carvajal

Een digitale revolutie komt op ons af: zijn we er klaar voor?

Smartphone, laptop, digitale tv. We kunnen niet meer zonder. Sterker nog, we weten bijna niet eens meer hoe het is om normaal face to face te reageren op elkaar. En de bedrijven die ons zoveel aanbieden via sociale media, weten meer van ons dan wijzelf. De nieuwe generatie en dan praat ik over de millenium kids, kijken hier niet eens meer van op. Zij zijn opgegroeid met het vrijgeven van hun privacy. Sterker nog sommigen zijn bereid hoge prijzen hiervoor te betalen. Dit zegt veel over de snelheid de uitbreiding en de kracht van internet. Het gaat zelf zo snel dat de eerdere generaties nu al op dinosaurussen lijken.

Laat mij iets over mijn jeugd verleden vertellen. Ik weet nog in mijn tijd jaren 70-80 een leven zonder al de digitale snufjes van nu, hoe mooi en simpel sommigen dingen waren. Ik noem het de romantische tijd. Samen met vrienden af spreken ging makkelijk gewoon door te vragen. Of wanneer je een meisje leuk vond dan gooide je een papiertje naar haar beter bekend als liefdespropje. Toen was het bijna altijd een verrassing om de brievenbus leeg te halen, men keek toen nog uit naar de post. Mooie tijden waren het, soms denk ik terug aan deze tijd met enige nostalgie.

Er is iets gaande, een grote beweging een nieuwe revolutie is al reeds begonnen. Sommigen zien het niet gebeuren, het slokt een hele cultuur op. Het gaat sneller dan wij denken het beweegt zich zeer subtiel, het is de kracht en de invloed van AI (kunstmatige intelligentie). AI wint elk jaar meer terrein in ons leven van het besturen van vliegtuigen bemand of onbemand tot de treinen en boten. Van je codes tot je bankrekening, tot de energie meters en zelfs in onze lichaam: je ontsnapt er niet aan. Mensen krijgen robotische armen of benen en (hersen)chips (bionics)om weer beter te kunnen functioneren of om zelfs hun auto’s te ontgrendelen. Dit alles gaat zo snel dat we ons niet eens meer bewust zijn van de veranderingen en dan kunnen we ook niet meer de grens bepalen.

Er is iets gaande, een grote beweging een nieuwe revolutie is al reeds begonnen. Sommigen zien het niet gebeuren, het slokt een hele cultuur op.

Het is goed om onszelf af te vragen of die technologie en haar invloed wel goed is. Natuurlijk als een arm geamputeerd wordt door uitspreiding van kanker en de persoon krijgt een robotarm ervoor terug, dan hoor je niemand klagen. Want wie is er nou tegen een vervanging van een van je verloren ledematen? Maar het gaat om de vraag wat moreel verantwoord is. Want we zien nu ook mensen die zichzelf cyberhuman noemen. Mensen die ervoor kiezen om geen mens meer te zijn, maar echte robots en om dit te bereiken ondergaan ze operaties.

Hoe moeten we hiermee omgaan als kerk? En wat nu als iemand misbruik maakt van zijn cyberkrachten? Er staat een grote taak voor ons om dit te bespreken en dan denk ik vooral aan de predikanten en voorgangers. Wat gaan zij uitleggen aan mensen die niet meer uit deze spinnenweb van verleidingen (en in hun ogen) goede technologie kunnen komen? Want begrijp me niet verkeerd, er zijn wel degelijk voordelen aan de technologie en er zijn best wel handige dingen bedacht. Denk maar aan de iPad spelletjes hoe kinderen zich daarin kunnen verliezen en dan even stil zijn. Maar de keerzijde is dat hun hersenen mee evolueren. Want de kleine hersenen gaan namelijk nieuwe banen aanleggen en de beloningscentrum komt van AI en niet meer of nauwelijks van de ouders. We moeten hier echt mee oppassen.

Ik vraag me ook af, hoe lang duurt het nog voordat een cybergeloof en -kerk ontstaat? Waar niet meer de mens voorgaat om te prediken maar een robot met menselijke atributen? Of dat mensen thuis blijven en hun cyberbril opzetten en dan de voorganger zien spreken, met hun chip in hun hoofd slaan ze alles op. Hersenen met database, kortom cyberhersenen. Nee, dit is geen Hollywoodscenario maar deze dingen kunnen echt gaan gebeuren!

Een nieuwe vorm van kerkleer en christendom met cyberhumans zal opstaan.

Ik denk dat we zeer snel moeten stoppen met onze prehistorische denkwijzes, we kunnen niet wegkijken want de wereld is aan het veranderen. En de nieuwe generatiekloof begint nu al voelbaar te worden. Aan de ene kant heb je de Bijbelgetrouwe mensen die niks moeten hebben van de technologie en altijd de verhalen van de Bijbel inprenten bij de jongeren. En dan heb je diezelfde jongeren die niet meer zo geïnteresseerd zijn in deze verhalen, want ze besteden meer tijd op hun mobiel en iPad en al die andere snufjes. De gevaren van deze evolutie moet besproken worden. Wat we jaren geleden niet normaal vonden is nu sociaal geacepteerd. Hoe? Door constant hetzelfde verhaal te herhalen en te bestempelen als normaal, mensen zijn nu eenmaal net als dieren. Soms als schapen, dan volgen ze zeer snel de trend en soms als apen dan doen ze iemand na terwijl ze niet eens weten waarom. Maar zo hoort het, beargumenteren ze dan. Als de kerk nu niet iets doet (en eigenlijk lopen we al achter de feiten aan), dan zien we straks hoe deze nieuwe generatie ons bestaan gaan betwisten. Een nieuwe vorm van kerkleer en christendom met cyberhumans zal opstaan. Ik durf zelfs te zeggen dat de kloof nog erger wordt, straks heb je de oude mens tegen de cybermens. Mensen die dan digitale wapens hebben in hun lichaam en dan de oude mens onwaardig vinden. Dan bestaan deze enkel voor een doel in hun ogen, namelijk ons tot slaven maken of uitroeien.

De tijd is kort en de brug die geslagen moet worden is het benoemen van het probleem. Het is een probleem, want waarom hebben we eigenlijk al deze toestanden toegelaten in onze levens? Wie deed de eerste knop van het internet aan? Kan deze nog wel uit? Sinds wanneer kijken we niet eens meer naar de mooie werken van God? Denk aan de zonsderondergang of het bewonderen van een mooie herfstmiddag. Pakken mensen nog wel een boek en lezen deze helemaal uit? Besteden we nog wel tijd met de kinderen? We zien dat AI alles overneemt, langzaam maar zeker worden wij of zijn wij al slaven van deze machtige intelligentie. Ik roep u op om hierover te praten, leer uw kinderen dat technologie nooit onze god mag worden. En dat wij nooit slaven mogen zijn. Het is een hulpmiddel maar wij geven de grens aan, wij zijn mensen gemaakt door God. En nooit mogen wij voor God spelen. En één ding weet ik zeker, onze geest kan AI nooit afpakken. Maar laten we niet doen alsof onze neus bloedt…

Ramiro Munoz Carvajal is geboren in 1978 in Chili en opgegroeid in Nederland sinds zijn geboortejaar. In het jaar 2000 werd Ramiro christen. Ramiro is sinds 2016 auteur, zijn eerste boek is verschenen onder de titel Hij sprak tot mij door de boomstam. Bezoek hier de blog van Ramiro.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

Albert verklaarde de biddende Martin Koornstra voor gek - en kan nu weer lopen

“Het was een wonderlijke zaterdag.” Albert Bos is nog altijd onder de indruk van wat hem op Urk is overkomen. En wat hem is overkomen kunnen we allemaal zien in dit filmpje. In het inmiddels veelbesproken filmpje dat op social media vaak werd bekeken en gedeeld zou te zien zijn dat hij wonderbaarlijk werd genezen van pijn in z’n been. Er werd triomfantelijk met krukken gezwaaid vanwege de gebedsgenezing. Mensen juichten van blijdschap. CIP.nl sprak maandagmiddag met Albert en zijn vrouw Carla. Wat is er precies gebeur...

De oudste praktiserend huisarts van Nederland is overleden - en kon zich de hemel moeilijk voorstellen

De oudste praktiserend huisarts van Nederland, Nico van Hasselt, is overleden op 93-jarige leeftijd. In een dodencel van de nazi’s zwoer Nico van Hasselt (92) zichzelf ooit een eed: ‘Als ik hier ooit uitkom, dien ik de rest van mijn leven als huisarts.’ En die belofte deed hij gestand. Ondanks zijn zeer hoge leeftijd bleef hij werkzaam als dokter in Amsterdam. Hij deed zelfs nog huisbezoeken. In een interview met De Nieuwe Koers vertelde de arts over zijn geloof ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. “In de dodencel aan d...

Israël zal leven!

Onlangs las ik dat het aantal Joodse mensen in Israël dat gelooft in de Heere Jezus, de Messias, inmiddels wordt geschat op rond de 30.000. Het zijn niet alleen de immigranten waardoor dat aantal stijgt, maar ook doordat mensen in Israël tot geloof komen. God werkt. Het zijn de ritselingen, die zullen uitlopen op Romeinen 11:26 – ‘En zo zal heel Israel zalig worden’. De profeet Ezechiël schrijft daar zo prachtig over in hoofdstuk 37. Ik ben er vast van overtuigd dat hij hier verwijst naar gebeurtenissen die zullen...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Waarom God Zijn volk de opdracht gaf om de sabbat te houden

"In Deuteronomium 5:15 wordt de reden gegeven waarom God Zijn volk gebiedt de sabbat (rustdag) te houden, namelijk: omdat de Heere Zijn slavenvolk uit Egypte bevrijd heeft. Ik zie de link, de reden, niet in. Kunt u deze relatie met ons duidelijk maken?," aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Kandidaat G. K. Terreehorst geeft antwoord."Het rusten op de sabbat is een gebod van de HEERE," antwoordt de hersteld hervormde kandidaat uit Apeldoorn. "Elke Israëliet moet zich daaraan houden. Men moch...

Baby Lisa genas van een ernstige huidaandoening

Baby Lisa wordt geboren met een ernstige huidaandoening, Collodion. Artsen zijn verbaasd dat de huid van baby Lisa binnen no-time geneest, schrijft Xpedition Glory. Bekijk het indrukwekkende verhaal van moeder Kim. Bekijk de video en klik hier voor meer fragmenten van Xpedition Glory:
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

"De Bijbel zegt niets zegt over duurzame relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht"

Homoseksueel. Je mag het wel zijn, maar niet in de praktijk brengen, is een veelvoorkomende opvatting in christelijk Nederland. Is dat terecht? Wat zegt de Bijbel daarover? Is homoseksualiteit inderdaad een gruwel in de ogen van God? In de tweede video beantwoordt John Lapré dit soort vragen, naar aanleiding van zijn boek De veilige kerk, in gesprek met Rik Bokelman. Hoe wordt er doorgaans gereageerd op een coming out? “Je ziet over het algemeen dat daar redelijk goed mee om wordt gegaan, maar dat het wat moeilijke...

Tommie Christiaan speelt Jezus in The Passion 2018

Tommie Christiaan en Glennis Grace vervullen dit jaar de rollen van Jezus en Maria in de achtste editie van The Passion. Het muzikale paas-evenement vindt op donderdag 29 maart plaats in de Bijlmer. Zanger Jeangu Macrooy en rapper Brainpower (Gertjan Mulder) vertolken de rollen van de discipelen Judas en Petrus. Bert van Leeuwen zal verslag doen van de processie. Tommie Christiaan speelt Jezus. Deze namen werden gisteren onthuld door fans van The Passion via een livestream op Facebook. Bij Jinek werd bekendgemaakt dat Arjan Ede...

Kans op Oscar film over christenvervolging

De film ‘Watu Wote: All of us’, over het moedige antwoord van moslims in Kenia op de vervolging van christenen door Al-Shabaab maakt kans op een Oscar. De 22 minuten durende film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over passagiers tijdens een busreis naar Mandera, een klein stadje aan de grens met Somalië in het noordoosten van Kenia. In december 2015 werd hun bus aangevallen door leden van de terroristische organisatie al-Shabaab. Die hadden als doel de christelijke passagiers te scheiden van de moslims om hen t...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

SGP en ChristenUnie opnieuw bezorgd over positie eenverdieners

Eenverdieners zijn de laatste jaren relatief flink meer belasting gaan betalen. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) loopt hun belastingdruk komende tijd waarschijnlijk alleen maar verder op, terwijl die voor tweeverdieners is gedaald. Politiek leiders Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) uiten hun bezorgdheid. -De meeste eenverdieners stemmen geen SGP, maar VVD-Er zijn net zoveel eenverdieners die D66 stemmen als SGP-In totaal zijn eenverdieners goed voor 20 zetels-Onder SGP stemmers is maar 20% eenverdiener...

Lastercampagne tegen Messiaans-Joodse christenen in Israël

Stenen gooien, lastercampagnes in de media, chantage. Ultra-orthodoxe joden doen er alles aan om een ontmoetingscentrum van Messias-belijdende joden in Dimona, Israël, opnieuw te laten sluiten. Het centrum is net weer geopend en dat levert weer nieuwe protesten op, meldt Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK). Het centrum is een ontmoetingsplaats voor joden die in Jezus geloven. Ze drinken en koffie en thee en voeren gesprekken met elkaar. Vorig jaar werd de ontmoetingsplek kortdurend gesloten, na protesten van ultra-or...

Ds. J. J. ten Brinke aan de slag in hervormd Oud-Beijerland

De hervormde gemeente in Oud-Beijerland verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. J. J. ten Brinke heeft het beroep aanvaard. De kerkenraad zocht een opvolger voor de vorig jaar naar Polsbroek vertrokken ds. C. Boele. Ten Brinke bedankte vorig jaar voor beroepen uit Bodegraven, Giessendam-Neder-Hardinxveld en Woudenberg.

Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’

"De tijd is een raar iets. Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’. Wat gisteren ‘vreemd’ was, is nu ‘hip’. Wij wisten niet hoe snel wij van de percolator af konden komen. Nu is het ‘cool’ om met zo’n ding je koffie te zetten. ‘Het milieu’ was in mijn jeugd links en ‘geitenwollen sok’," vertelt ds. Jan Rinzema in een nieuwe overdenking."Nu is het ‘milieu’ mainstream. ‘Vegetarisch’ riep 20 jaar geleden argwaan, achterdocht...
CIP+

Moeten we nou vóór of tegen de mogelijk nieuwe Donorwet zijn?

Dezer dagen hebben we het allemaal weer over orgaandonors omdat de initiatiefwet van D66 voor een actief donorregistratiesysteem (ADR), die in september 2016 was aangenomen door de Tweede Kamer. Aanstaande dinsdag wordt het wetsvoorstel in stemming gebracht in de Eerste Kamer. Wat moeten we hopen dat er uitkomt? Moeten de christelijke partijen bij voorbaat tegen zijn omdat het wetsvoorstel van D66 kwam? Of moeten zij het op zijn eigen merites beoordelen? Eerlijk gezegd ben ik nogal geschokt door allerlei gevoelsmatige argum...

Abele Reitsma is tegenstander van de nieuwe donorwet en legt uit waarom

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een nieuwe donorwet. De nieuwe norm is dat je standaard donor bent, tenzij je aangeeft dat niet te willen. Welke bezwaren zijn er op de nieuwe wet? Abele Reitsma van Stichting Bezinning Orgaandonatie geeft antwoord in het Family7-programma Uitgelicht. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Misbruik tierde welig in zorgcentrum van voormalig geestelijk leider pinksterkerk

Een 'geestelijk leider' en een medewerkster/cliënte van de Jedidja Hoeve, een evangelisch zorgcentrum in Meerkerk, worden verdacht van ontucht van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Dagblad Trouw schrijft deze week over deze zaak.Aaldert van E. (77) kreeg twee jaar cel voor seksueel misbruik van bewoners. Deze week moest de Belgische Marjos H. zich voor de Rotterdamse rechter verantwoorden voor haar betrokkenheid bij door Van E. gepleegde ontucht. De omstreden en charismatische Van E., ooit leider van...