Nieuwe Testament Angola

Nieuws

29 november 2017 door NBG

Feest in Angola vanwege nieuwe vertaling Nieuwe Testament

Afgelopen weekend was het groot feest in Angola. Een nieuwe vertaling van het Nieuwe Testament in het Umbundu was klaar en werd aangeboden aan afgevaardigden van verschillende protestantse kerken, de Rooms-Katholieke Kerk en de lokale en provinciale overheid.

De feestelijke lancering was georganiseerd in de Igreja Evangélica Congregacional em Angola in de stad Huambo. Zo’n 300 aanwezigen ontvingen een eigen exemplaar van het NT in het Umbundu. Hun reacties waren hartverwarmend, merkte hoofd buitenland Joyce van de Veen die de presentatie bijwoonde.

Presentatie
Ook de media waren betrokken bij de presentatie. Algemeen Secretaris Beatriz Hupa van het Angolees Bijbelgenootschap overhandigde een exemplaar aan journaliste Rosalina Laura Muvandje van de Nationale Radio van Angola. Daardoor wordt de komst van het Nieuwe Testament in het Umbundu in het hele land via de radio bekend gemaakt.

Op de dag van de lancering werden aan de feestgangers meteen 480 Nieuwe Testamenten verkocht. In Huambo kregen 2.000 Umbundu-sprekers een exemplaar aangeboden. De overige voorraad wordt verkocht via de kerken en de lokale boekwinkel van het Angolees Bijbelgenootschap voor een gesubsidieerde en dus betaalbare prijs.

Moedertaal
De oudere bijbelvertaling in het Umbundu uit 1963 voldeed al langere tijd niet meer. Het Angolees Bijbelgenootschap werkt sinds 1999 aan een nieuwe versie. Het is een interconfessionele vertaling waarvan naar verwachting in 2021/2022 ook het Oude Testament klaar zal zijn. Umbundu is een Bantoe-taal die gesproken wordt door zo’n zes miljoen mensen over heel Angola. Het is de belangrijkste inheemse taal van het land.

De officiële taal in Angola is Portugees, vanwege de lange Portugese overheersing. Maar voor de meeste Angolezen is een inheemse taal hun moedertaal. Het Umbundu wordt inmiddels – na de jarenlange burgeroorlog die in 2002 eindigde – ook op de scholen als vak gegeven.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher