Turkije

Nieuws

29 november 2017 door Open Doors

Turkse kerk plaatst Bijbeltekst op gebroken glas na vernieling door vandaal

Een kerk in Zuidoost-Turkije is vorige week beschadigd door een vandaal. Hij gooide een steen door het raam en vluchtte vervolgens te voet. De verdachte werd de volgende dag opgepakt. De verdachte beschadigde de kerk op 24 november, net voor middennacht.

Beveiligingscamera’s filmden hem, waardoor de politie hem gemakkelijk kon opsporen.
De kerk plaatste een bericht op het gebroken glas: “Zegent degenen, die u vervloeken, en bidt voor degenen, die u geweld doen. – Jezus Christus.” De tekst, afkomstig uit Lucas 6:28, is zichtbaar voor voorbijgangers. Op deze manier worden de woorden van de Here Jezus in de praktijk gebracht. De voorganger van de kerk legt uit: “Dit is een kans om te leven uit geloof en te reageren met liefde en vergeving.”

Twee dagen voordat de kerk werd vernield, werden dertien huizen bestempeld met een grote ‘X’ op de deuren. Het ging om huizen van aanhangers van het aletivisme, een mystieke stroming in de islam met meer dan 20 miljoen aanhangers in Turkije. Deze gebeurtenis wordt in verband gebracht met de aanval op de kerk, maar hier zijn geen concrete aanwijzingen voor.

Volgens parlementariër Veli Agbaba is het belangrijk de schuldigen van beide aanvallen te berechten. “Als ze ongestraft blijven, zullen dit soort aanvallen doorgaan. Ze moeten zich voor de rechtbank verantwoorden.”

De gebeurtenissen doen denken aan de situatie tijdens de mislukte coup in juli 2016. Toen braken verschillende vandalen ramen van de kerk en werden ook de alevi aangevallen. Deze vandalen zijn tot op heden niet gevonden. Sinds de couppoging is christenvervolging toegenomen en is er meer controle op kerken vanuit de overheid.
Turkije staat op plaats nummer 37 van de Ranglijst Christenvervolging.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher