Dr. C. S. L. Janse

God

28 november 2017 door Reformatorisch Dagblad

Dr. C. S. L. Janse niet blij met aanstaande kerkfusie GKv en NGK

De vrijgemaakt gereformeerden (GKv) en Nederlands gereformeerden (NGK) zijn verliefd. Een huwelijk is op komst. Niet iedereen staat hierom te springen, bewijst het commentaar van dr. C. S. L. Janse, voormalig hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad, in de krant van reformatorisch Nederland.

Vanaf het begin van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) ontstonden vanaf 1944 twee stromingen. Een groep die alles wilde vastleggen door voor alles eigen kerkelijke organisaties op te richten en een groep die meer openstond voor de buitenwereld (de buitenverbanders, red.). Sinds 1979 noemen de 'buitenverbanders' zich de Nederlands Gereformeerde Kerken. Inmiddels zijn NGK en GKv hard op weg naar één gezamenlijke kerk. Onlangs werden concrete stappen gezet.

Janse merkt op dat de vrijgemaakten van orthodox-gereformeerd modern-gereformeerd worden. Geen goede zaak, vindt hij. "Het recente besluit van de gereformeerd-vrijgemaakte synode om alle ambten open te stellen voor vrouwelijke leden is een duidelijke indicatie van deze verschuiving. Maar het is bepaald niet de enige. Een vrijer omgaan met de Bijbel en de belijdenis wijst daar ook op."

Hij merkt op dat steeds minder mensen het naambordje op de kerkdeur relevant vinden. "We zijn toch allemaal christenen?," aldus de cynische columnist. Janse wijst op het belang van "een bredere, bovenplaatselijke verantwoordelijkheid". "Niet alleen om de kudde bij elkaar te houden en verloren schapen op te zoeken, maar ook om ze op het rechte pad te houden.

Een hereniging van kerken die elkaar kunnen vinden omdat ze zich steeds meer laten leiden door de tijdgeest is dan geen reden tot vreugde," aldus Janse.

Lees hier het volledige commentaar van dr. C. S. L. Janse.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher