Joodse volk

God

28 november 2017 door Jeffrey Schipper

Worden uiteindelijk alle Joden gered?

Worden alle Joden uiteindelijk gered door de Heere Jezus? In de vragenrubriek van Refoweb.nl geeft ds. A. Jonker antwoord op deze vraag. De vraag wordt gesteld naar aanleiding van Romeinen 11:26, 'En zo zal heel Israël zalig worden, zoals geschreven staat: De Verlosser zal uit Sion komen en zal de goddeloosheden afwenden van Jakob.'

Jonker: "Een tekst moeten we altijd bezien in het verband van de tekst. We letten er op dat het vanaf Romeinen 9 gaat over de Joden Israël, en dat in relatie tot de heidenen die in Jezus als Verlosser geloven. Christenen uit de heidenen moeten zich niet verheffen boven Joden die in Jezus geloven maar ook niet boven de Joden die (nog niet) in Jezus geloven. God heeft Zijn volk immers niet verstoten (Rom. 11:1). Op het moment dat Paulus door de Geest geleid de Romeinenbrief schrijft zijn er nog maar enkelen die in de Heere Jezus geloven, het merendeel verwerpt Hem als Messias.

In de tijd dat het grote deel van Israël zich verhardt tegen Jezus Messias, gaat de Heere met Zijn evangelie van zaligheid door het geloof in de Heere Jezus tot de heidenen. Takken van de wilde olijfboom (heidendom) worden ingelijfd in de goede olijfboom (Gods verbond met Abraham en het Joodse volk). Joden die niet in Jezus geloven zijn uit die goede olijfboom uitgehakt en zijn gevallen (Rom. 11:22). Maar dit mag geen reden zijn voor heidenen die in Jezus Christus geloven om zich te verheffen boven ongelovige Joden (Rom. 11:18). Immers, God heeft Zijn volk niet verstoten.

Daarom zien gelovigen uit de volkeren uit dat God niet alleen een volheid van heidenen zal zalig maken (Rom. 11:25), maar ook naar Gods hernieuwde en grote toewending tot Zijn eigen volk Israël. Er komen dan niet slechts enkele Joden tot geloof, zoals in Paulus’ dagen en zoals ook anno 2017 gebeurt. Maar op Gods tijd zal heel Israël zalig worden (Rom. 11:26). (...) Gelovigen uit de heidenvolken mogen bidden dat God alle Joden door het persoonlijk geloof in Jezus de Messias zalig maakt."

Op basis van Johannes 3 onderstreept de hervormde predikant uit Putten dat voor ieder mens wedergeboorte en persoonlijk geloof in de Heere Jezus nodig is, Jood en heiden.

Lees de volledige beantwoording van ds. A. Jonker.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher