Nieuws

24 november 2017 door Jeffrey Schipper

Hoe nu verder na de kerkscheuring in Kruiningen?

Na het geëscaleerde conflict in de gereformeerde gemeente in Kruiningen is veel gezegd over gebrek aan eenheid en vergeving. Bij een kerkscheuring komt ook een aantal praktische zaken om de hoek kijken. Omroep Zeeland sprak hierover met Piet van Vijven, scriba van de classis Goes.

Vorige week verliet ds. G. Bredeweg de Gereformeerde Gemeenten vanwege een conflict met ex-diaken Henk Jansen. In Kruiningen start Bredeweg een 'vrije gemeente', omdat "de Heere hem in Kruiningen heeft geplaatst". Van Vijven maakt duidelijk dat Bredeweg salaris van de gereformeerde gemeente in Kruiningen blijft ontvangen en nog steeds in de pastorie van de kerk woont. Het is nog niet bekend hoe dit zal worden vormgegeven nu Bredeweg een eigen gemeente is gestart. "Het is voor ons kerkverband een unieke situatie."

Omdat de predikantplaats in Kruiningen vacant is, zal een GerGem-predikant een beroep uit het Zeeuwse dorp ontvangen. Het is vervolgens aan hem om te bepalen of hij het beroep wel of niet aanneemt. Van Vijven onderstreept dat het nog wel even gaat duren voordat het zover is. Daar komt ook nog bij dat de Gereformeerde Gemeenten kampen met een predikantentekort. Het kerkverband heeft 55 predikanten en zo'n 150 kerkelijke gemeenten.

"Voor de komende weken zijn er predikanten geregeld voor de kerkdiensten in Kruiningen. Ook een ouderling kan voorgaan, hij leest dan een bestaande preek voor," vervolgt Van Vijven. Namens de classis benadrukt de scriba dat hij nog steeds hoopt op verzoening. Omdat daarvoor twee partijen nodig zijn, is dat momenteel niet aan de orde.

Lees hier meer op de website van Omroep Zeeland. Lees ook: Wat christenen kunnen leren van de kerkruzie in Kruiningen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher