springen

Dagelijks leven

28 november 2017 door Nelleke de Wit

10 tips om je kring springlevend te houden

Herken je dat? Dat je op een gegeven moment precies weet welke antwoorden er zullen worden gegeven, dat je iets minder enthousiast wordt over je kring, of dat hij wat naar beneden gaat zakken op je prioriteitenlijstje? Of dat andere kringleden steeds vaker afhaken?

In deze blog vind je 10 tips om je kring levendig te houden.

1. Aansluiten bij behoeftes
Check regelmatig de behoeftes op kring, als het gaat om te behandelen thema’s. Als de thema’s aansluiten bij de behoefte die er leeft, zal er automatisch meer input komen vanuit de kring. Wees flexibel wanneer blijkt dat een bepaald thema, of boek dat je behandelt, toch niet helemaal blijkt te werken voor de kring. Kies dan met elkaar een ander thema, dat wél werkt.

2. Wissel werkvormen af
Iedere avond de stof op dezelfde wijze verwerken, kan bijdragen aan ‘sleur’. Doe eens iets anders. Beeld het thema bijvoorbeeld eens uit met Lego, ga met elkaar naar een workshop over het thema, of probeer eens één van de andere op deze website genoemde werkvormen.

3. Houd rekening met de verschillende leerstijlen
Iedereen leert op een andere wijze. De één leert door luisteren (auditief leren), de ander leert door middel van ‘plaatjes’, of het lezen van de stof (visueel leren) en weer een ander leert door ‘bewegen’, bijvoorbeeld door het uitbeelden van de stof (kinesthetisch leren). Maak het een uitdaging om alle leerstijlen in het programma van de avond te laten terugkomen.

4. Ruimte voor actuele issues
Plan in het programma ruimte in voor issues die op dat moment spelen bij kringleden. Kijk op dat moment of je er deze avond gelijk op door wilt gaan, of dat je er een aparte avond voor gaat plannen, wanneer enige voorbereiding op dat thema meerwaarde heeft.

Wees flexibel wanneer blijkt dat een bepaald thema, of boek dat je behandelt, toch niet helemaal blijkt te werken voor de kring.

5. Napraten over de preek
Plan in het programma een keer ruimte in voor napraten over de preek, wanneer het thema van de preek ook leeft op de kring. Vraag de spreker eventueel om verwerkingsvragen van zijn preek.

6. Persoonlijke spreektijd
Geef iedere kringavond 1 kringlid spreektijd voor zijn persoonlijke verhaal. Ruim erna tijd in om voor specifieke issues van dit kringlid te bidden. Op deze wijze leer je elkaar diepgaander kennen en kun je je kringleden extra bemoedigen en ondersteunen. Stel eventueel met elkaar vragen op die je in die spreektijd laat beantwoorden. Bijvoorbeeld: Wat waren hoogtepunten in je leven? Dieptepunten? Wat speelt er op dit moment in je leven? Wie zijn er belangrijk voor jou? Wat kan de kring jou geven?

7. Laat het muzikale deel van de avond regelen door 1 persoon
Zingen van een ‘verplicht nummer’ wat ter plekke wordt uitgekozen in plaats van aansluitend op het thema? Laat 1 persoon, die dat leuk vindt, het muzikale deel invullen. Zing eventueel mee met YouTube, als je beenbegeleiding hebt.

8. Maak per avond een keuze in wat je wel of niet doet
Als je op een kringavond zowel wilt bidden voor elkaar, van elkaar wilt weten hoe het gaat, zingen én nog een studie wilt doen, komt er altijd een onderdeel in het gedrang. Maak een keuze voor bijvoorbeeld 2 van de genoemde elementen per avond, zodat de elementen goed tot hun echt kunnen komen.

9. Stel kringdoelen op
Volgens Bart Broekman (Auteur van ‘Het Kloppend Hart van de Gemeente‘) werkt het opstellen van een helder en meetbaar kringdoel stimulerend. Een voorbeeld van een doel kan zijn ‘Het vinden van praktische handvatten voor de christelijke opvoeding van onze kids’. Houdt tussendoor bij hoeveel en welke praktische handvatten je hebt vergaard tijdens de kringavonden.

10. Wees reëel
Heb je van alles geprobeerd om je kring levend te houden, maar merk je dat de animo afneemt? Soms is een kring ‘gewoon op’ en is het tijd om een nieuwe kring te starten. Meer hierover weten? Lees de blog ‘5 Levensfases van een kring‘.

Kringleiders.nl publiceert korte, informatieve blogs, Bijbelstudiereeksen en een inspiratieprogramma speciaal voor kringleiders die graag willen ontwikkelen, maar weinig tijd hebben voor het lezen van allerlei handboeken. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher