Jolanda Kromhout

Nieuws

24 november 2017 door Ark Mission

"De Bajesagenda gaat met de tijd mee"

Ruim dertig jaar geleden verscheen de eerste Bajesagenda, uitgegeven vanuit stichting Ark Mission samen met het Justitie Pastoraat van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Jaarlijks ontvangen zo’n 24.000 gedetineerden dit bijzondere boekje, dat meer is dan alleen een agenda. "We wilden onze betrokkenheid met het leven van gedetineerden vergroten en dit bleek een manier te zijn die bij hen past," vertelt Jolanda Kromhout, projectmanager bij Ark Mission. "De agenda is het enige dat gedetineerden met zich mee mogen dragen als ze de cel uit gaan. Het is een soort dagboek waar ze veel steun uithalen."

Dit jaar wordt de eerste agenda op 30 november uitgedeeld tijdens een presentatie in de PI in Zaanstad. "Voor mij is de presentatie van de Bajesagenda een bijzonder moment," gaat Jolanda verder. "Je ziet dat gedetineerden uitkijken naar de nieuwe agenda, ze kunnen bijna niet wachten een eigen exemplaar in handen te krijgen. De agenda is dóór en vóór gedetineerden. Jaarlijks sturen zij ons gedichten, verhalen en tekeningen die in de agenda worden opgenomen. Gedetineerden willen hiermee hun hart delen met anderen en dat raakt me. De gedichten laten zien hoe moeilijk het leven in detentie kan zijn. Het is opvallend hoe persoonlijk de verhalen en gedichten zijn. Je proeft de pijn, het verdriet en het gemis van de familie. Zo was er een gedicht dat mij in het bijzonder raakte: ‘This way please’. De schrijver laat met dit gedicht een groot, kwetsbaar geloof en afhankelijkheid van Jezus zien."

Veranderingen
Er zijn in de afgelopen jaren bijna een miljoen bajesagenda’s gedrukt. "Voor een agenda ongehoord," vertelt Jolanda. "Door de jaren heen kende de Bajesagenda dan ook veel veranderingen. Dit jaar is de vormgeving bijvoorbeeld totaal vernieuwd en verschijnt de agenda voor het eerst volledig in kleur. De agenda gaat met de tijd mee!"

Kerstkaartenactie
Naast de Bajesagenda deelt Ark Mission dit jaar voor de tiende keer kerstkaarten uit onder gevangenen. Het belang van deze kerstkaarten wordt mooi verwoord door een gevangenispredikant: "Ik heb de kaarten uitgedeeld tijdens een speciale kerstdienst. Dat mensen van ‘buiten’ kaarten sturen en zulke mooie bemoedigende teksten schrijven, raakt gevangenen diep. Het geeft hen hoop en kracht tijdens de lange, donkere dagen rond kerst. Er wordt aan hen gedacht en nog belangrijker, er wordt voor hen gebeden."

Ark Mission zet zich al meer dan 100 jaar in om het verhaal van de Bijbel te delen, zowel in Nederland, als in het buitenland. Met de Bajesagenda en de kerstkaartenactie zet Ark Mission zich specifiek in voor gevangenen. Het werk van Ark Mission wordt mogelijk gemaakt door giften en donaties van particulieren, kerken en instellingen.

Klik hier voor meer informatie over de Bajesagenda.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher