Sinterklaas en Zwarte Piet

Nieuws

23 november 2017 door Jeffrey Schipper

Vijf uitspraken van een zendingspredikant uit Suriname over Zwarte Piet

De pijn van de discussie rond Zwarte Piet ligt in de vraag hoe het mogelijk is dat (blanke) mensen zich zo ver boven zwarte mensen konden én kunnen verheffen, betoogt ds. A. Meuleman in het Reformatorisch Dagblad, naar aanleiding van de opnieuw opgelaaide discussie rondom Zwarte Piet. We zetten een aantal uitspraken van de zendingspredikant uit Suriname op een rij.

  • "Zwarte actievoerders protesteren niet omdat ze dat nu leuk vinden. Ze willen ook niet iets kapotmaken omdat ze het leuk vinden iets kapot te maken. In het protest zit een factor geschiedenis die tot op de dag van vandaag pijn doet in de harten en levens van veel nakomelingen van slaven."
  • "Hebt u weleens nagedacht over de realiteit van het dagelijkse leven van deze slaven? Kapotgeslagen worden met een zweep was een van de minst zware straffen. (...) Tijdens het werk in Suriname kom ik die pijn regelmatig tegen."
  • "Schaamte zou ons aangezicht moeten bedekken, als we kijken naar de zonden van onze vaderen. Maar staan we zelf ook niet schuldig, als we letten op onze eigen manier van kijken naar zwarte/gekleurde mensen?"
  • "De schuld ligt ook niet alleen bij al die predikanten ten tijde van de Nadere Reformatie die, op twee uitzonderingen na, nooit hun stem hebben verheven tegen deze onmenselijke praktijken. (...) De schuld ligt net zo goed bij ons, hedendaagse blanken."
  • "Denken we nu niet dat zwarten altijd zeuren, dat zwarten altijd ons feestje kapotmaken, dat zwarten onze cultuur bedreigen? Laten we eens nadenken over de vraag wat wij en onze vaderen hebben aangericht in deze wereld."

Lees hier het volledige commentaar van ds. A. Meuleman, in Suriname actief namens de Hersteld Hervormde Kerk (HHK).

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher