Andries Knevel

Nieuws

23 november 2017 door Jeffrey Schipper

Andries Knevel baalt: "Onschuldig kinderfeest verandert in agressief debat"

"Ik vind het triest, erg triest dat een gezellig, ontspannen, onschuldig kinderfeest verworden is tot een venijnig, agressief maatschappelijk-cultureel debat. Wat ontzettend jammer," laat EO-presentator Andries Knevel weten via Twitter. Deze week is in het maatschappelijk debat de discussie rond Zwarte Piet opnieuw opgelaaid.

Het Openbaar Ministerie (OM) start een strafrechtelijk opsporingsonderzoek naar de blokkade van meerdere auto's op de A7 bij Oudehaske afgelopen zaterdag. Mensen blokkeerden de snelweg om drie bussen met demonstranten tegen Zwarte Piet tegen te houden. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) vindt het betreurenswaardig dat blokkades op de snelweg anti-Zwarte Pieten-demonstranten hebben verhinderd, maar vraagt tegelijkertijd om begrip voor standpunten van zowel de tegenstanders als de voorstanders van Zwarte Piet.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

De tweet van Knevel riep de nodige reacties op. We zetten er een aantal op een rij:

Russells Teapot‏: Accepteer dat anderen zich mogen kleden als ze willen als ze een feest vieren. Tolerantie heet dat. Er is niets "modern" aan anderen dwingen hun uitingen aan te passen aan jouw overgevoeligheden.

Bertus Meijer: Vroeger was ik als kind heel zenuwachtig voor Sinterklaas. Tegenwoordig zijn het de 'volwassenen' die heel zenuwachtig zijn.

Ron Eisenmann: Dit doet het wél gerechtvaardigde debat over racisme en discriminatie geen goed. Integendeel, durf ik te beweren.

Johanna Pruis: Gelukkig trekken de meeste mensen zich in de huiskamers niets van die discussie aan!

Gerard Troost: Meest erge is nog dat als deze strijd voorbij is er weer iets nieuws verzonnen wordt door media om op te hypen.

Bart Zijp: Naar mijn bescheiden mening slaat u (Andries Knevel, red.) de plank mis. Het gaat niet om het kinderfeest maar het is veel breder, namelijk een strijd om onze identiteit.

Niels Kazen: Hier zijn media debet aan. Veel te veel aandacht voor terwijl het maar discussie oproept bij zeer kleine groep mensen.

Susanne: Het is nog veel erger dat we over tien jaar terugkijken en ons de ogen uit ons hoofd schamen dat we anno 2017 een kinderfeest vieren met dit soort racistische beelden. Geen goed voorbeeld! En onnodig voor de traditie!!

Sjoerd Wijngaarden: Het is een leuk kinderfeest, voor alle kinderen. Het is wat de volwassen mensen ervan maken. De volwassen mensen starten een discussie waar de kinderen niet over nadenken, en zeker geen link leggen met het discussiepunt.

Ton Vos: Inderdaad, erg triest. Nog veel triester ons zwarte slavernijverleden dat de voedingsbodem is van dit debat.

Lees ook: Vijf uitspraken van een zendingspredikant uit Suriname over Zwarte Piet.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher