hel

God

23 november 2017 door Albert van der Heide

Checklist of je verantwoordelijk bent of er mensen naar de hel gaan!

Ik zie op Facebook zo af en toe van die testen die iets over je zeggen. Over je persoonlijkheid, op welke Bijbelse persoonlijkheid, soort dier, kleur of plant je lijkt. Omdat mensen houden van checklists en testen heb ik er ook eentje gemaakt. Deze gaat over het feit of je mogelijk mensen weghoudt uit de hel. Ik wil excuses maken voor mijn soms lange zinnen deze keer. Maar sommige zinnen heb ik gewoon niet klein kunnen krijgen.

Oh ja, dit stukje is misschien aantrekkelijk, maar eigenlijk niet bedoeld om een discussie te beginnen over het feit of de hel bestaat, hoe die er uit ziet, wat de functie ervan is of wie er heen gaan. Als je niet gelooft in een hel, dan is deze test helemaal niet relevant voor je. Als je wel in Jezus gelooft, maar niet in een hel of een hemel of misschien alleen-een-hemel of een-hemel-die-de-aarde is of een aarde-op-de-hemel of een-hemel-in-de-aarde of een variant waarvan ik het echt niet meer kan maken dat ik het in deze toch al te lang wordende zin toevoeg, bid dan maar dat iedereen inderdaad komt in die variant die optimaal is in jouw denken. Waarschijnlijk doen keuzes er in die theorie eigenlijk allang verder niet meer echt toe, dus is een test al helemaal niet belangrijk.

Het is ook niet bedoeld om een discussie te beginnen over de invloed van uitverkiezing op je eeuwige bestemming. Als je werkelijk nog gelooft dat God inderdaad vooraf besloten heeft wie wel of niet gered wordt en je daar als mens geen enkele invloed of rol in hebt, dan zit er voor jou niets anders op dan af te wachten. Afwachten tot er iets gebeurt, wat dan hopelijk aan de eisen voldoet, maar dan toch weer betwijfeld moet worden omdat je anders zelf niet aan de eisen voldoet. Eventueel tijdens het afwachten toch eens onderstaande tekstverwijzingen achter de testvragen lezen, maar anders gewoon wachten. Als het niet aan jou ligt dan is het simpelweg de schuld van God. Zit je dus zonder er iets aan te kunnen doen in een hel, eventueel weer samen met anderen die er dus niet eens in geloven.

Als je Jezus aanneemt dan geeft Hij je alles wat nodig is om Zijn kind te worden.

Het is ook niet bedoeld als een wettisch stukje over de noodzaak van evangelisatie. Als je het evangelie verkondigd vanuit een moeten of prestatiedrang, dan zul je je mensen ook wijs maken dat ze in Jezus moeten geloven. Dat moeten ze helemaal niet, want vanaf de schepping is er al een keuze. Geloven is hoe dan ook altijd een mogen en nooit een moeten. Als je moet geloven, dan zul je namelijk ook daarna goed moeten gedragen, goed moeten doen, goed moeten zijn. Genade en waarheid, zullen dan verdwijnen onder het stof van wet en religie.

Maar terug naar de test. Zie het gewoon als een spiegel. Heer, is mijn hart zuiver? Ben ik beschikbaar om Uw hart zichtbaar te maken? Leef ik vanuit een verbrokenheid die u zichtbaar maakt in mijn leven?

De vragen:
1. Ik heb het offer van Jezus aanvaard als redding. Ja/Nee
2. Ik leef in eenheid met alle andere christenen die in Jezus geloven. Ja/Nee
3. Ik heb kracht ontvangen toen de Heilige Geest over mij gekomen is. Ja/Nee
4. Ik onthul mensen hun hartsgeheimen als ik ze spreek. Ja/Nee
5. Ik ben altijd bereid mijn getuigenis te geven. Ja/Nee
6. Ik vind regels minder belangrijk dan eerlijkheid en genade. Ja/Nee

Toelichting bij vragen:
1. In het geval van een nee op deze vraag ben je, volgens mij, verantwoordelijk voor het feit dat je zelf naar de hel gaat. Dat is je eerste verantwoordelijkheid en daarin kan alleen jij een keuze maken. Als je Jezus aanneemt dan geeft Hij je alles wat nodig is om Zijn kind te worden (Johannes 1:12,13 / Johannes 3:16 / Romeinen 10:19).

2. Een van de weinige dingen waarvan direct door Jezus wordt gezegd dat je hierdoor verhindert dat mensen in Hem geloven. In het geval van nee op deze vraag heb je een grote invloed op het feit dat de wereld niet erkent dat Jezus de Redder van de wereld is en ze niet in Hem geloven (Johannes 17:20-23).

3. Zonder dat je de Heilige Geest en kracht hebt ontvangen is het onmogelijk een vrijmoedige en krachtige getuige te zijn. Als je dit wel hebt ontvangen zal je hoe dan ook een getuige zijn (Handelingen 1:8).

4. De Heilige Geest geeft ons onder andere openbaringsgaven. Deze gaven, waarvan het Woord zegt dat we ernaar moeten jagen, zijn enige manier die in de Bijbel wordt genoemd hoe mensen in de samenkomsten tot geloof komen. Uiteraard werkt dit ook in de supermarkt, op je werk of als mensen bij je op visite komen (1 Korinthe 14:24).

Als je een van deze bovenstaande vragen met nee beantwoord hebt, dan is het tijd om jezelf te bekeren.

5. De bereidheid om een goed getuigenis af te leggen van de hoop die in je is. Daarbij is natuurlijk wel nodig dat die hoop ook echt in je woont. Zie ook punt 3. Als dat ontbreekt, zal dit feitelijk onmogelijk zijn en nauwelijks duurzame vrucht dragen en je het gevaar lopen dat het een presteren wordt (1 Petrus 3:15-17).

6. Een van de, voor mij persoonlijk, meest schokkend uitspraken die Jezus deed was deze: “Maar wee u, schriftgeleerden en Farizeeën, gij huichelaars, want gij sluit het Koninkrijk der hemelen toe voor de mensen. Immers, gij gaat er niet binnen en die trachten binnen te gaan, laat gij niet toe daarin te komen” - Matheus 23:13. Als je niet echt bent, ben je een huichelaar. Je leeft niet in de waarheid en geeft dus ook geen volle ruimte aan genade. Ja verschuilt je achter teksten, regeltjes en wetjes om jezelf te rechtvaardigen en vergeet dat de liefde belangrijker is dan welke kracht, gave, regel of gebod ook (1 Korinthe 12:31, 1 Korinthe 13).

Als je een van deze bovenstaande vragen met nee beantwoord hebt, dan is het tijd om jezelf te bekeren. God is genadig, liefdevol, geduldig, barmhartig. Hij zal jou nooit onder druk zetten. Hij geeft genade op genade, maar Hij verlangt er ook naar dat alle mensen behouden zullen worden. Het is mogelijk ook de reden dat Hij mij dit stukje laat schrijven, gewoon als liefdevolle wake-up call. Kies ervoor om je vandaag te bekeren. Bekeren is een kwestie van anders gaan denken en dat begint soms weer met gewoon anders doen. Zoek mensen op die hier verder in zijn dan jou en die je willen helpen om te groeien op de gebieden waar je nog moet groeien. Zoek plaatsen waar je kan leren en groeien. Zoek eenheid met andere christenen, door gewoon van elkaar te houden. Wees niet tevreden met een beetje, maar jaag ernaar om het geweldig avontuur te leven dat is weggelegd voor wie in Christus geloven.

Vader, als er één ding is wat ik niet wil in mijn leven, dan is het mensen weg houden bij U. Dank U wel dat U mij eerlijk laat zien dat, dat nog te vaak het geval is. Ik wil me daarvan bekeren. Ik wil kiezen voor eenheid met andere gelovigen op grond van Uw volmaakte offer. Ik wil bekleed worden met de Heilige Geest en met kracht. Ik wil bewegen in onbevangenheid en vrijmoedigheid. Ik wil overlopen van liefde en genade, ik wil zo veel van U houden, dat ik niet anders kan dan Uw liefde uit te delen. Doorgrond mij en ken mij, laat er niets zijn wat in mij nog ruimte krijgt om anderen te verhinderen U te leren kennen. In Jezus' naam.

Heb je een vraag of opmerking voor Albert? Bezoek hier zijn Facebookpagina.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

'Volgend jaar half miljoen raketten op Israël gericht'

Volgens een aan de Libanese terreurgroep Hezbollah verbonden nieuwswebsite, heeft men in Syrië zo’n 70.000 langeafstandsraketten op Israël gericht staan. Dankzij de voortdurende Iraanse leveringen zullen dit volgend jaar een half miljoen zijn, aldus de pro-Hezbollah site volgens het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Naar verluidt heeft de Syrische president Assad een verzoek van Rusland afgeslagen om de aanwezigheid van de Iraanse proxy te verwijderen. Sterker nog, Assad zou zijn leger opdracht heb...

Dick deelde in de trein een profetie met zijn buurman

Dick van den Bos zat in de trein en kreeg een beeld voor een man naast zich. "Ik zag een portemonnee waarin muntgeld veranderde in briefgeld. God maakte me duidelijk dat de man een onderneming wilde starten en dat Hij hem wilde zegenen met financiële voorziening," laat hij weten via Facebook. "Dus ik vertelde het hem, en de man was helemaal in shock. Hij stond op het punt om een (sociaal) bedrijf beginnen en financieel was het heel krap. Ik mocht voor hem bidden en hij zei dat-ie heel erg bemoedigd was. Hij wilde weten hoe hij kon...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....

Monica was depressief: ‘douchen kostte al teveel moeite’

Iedereen heeft weleens een slechte dag. Je voelt je wat somber of lusteloos. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als iemand depressief is niet. Een depressie zorgt voor een zwaarmoedige stemming. Je hebt nergens meer zin in; niets lijkt de moeite waard. Je functioneren op het werk, thuis of op school wordt belemmerd en het is lastig om uit het donkere dal te komen. Monica Eggens, ervaringsdeskundige bij De Hoop ggz, is depressief geweest en vertelde erover bij Groot Nieuws Radio. “Het was een optelsom van allerlei problemen. Ik h...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Dit lied over lijden omwille van Jezus is prachtig!

Simon van Cyrene droeg het kruis achter Jezus aan. Hij lijkt daarmee op volgelingen van Jezus die moeten lijden vanwege hun geloof. 'Dit kruis leek zinloos, maar het was een zegen. Het heeft mijn leven richting God geleid.' Arie Maasland schreef het lied een jaar of zes geleden en heeft het in de achterliggende tijd opnieuw opgenomen. Een prachtig lied in deze lijdenstijd!

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...

ZELFontplooiing. Je krijgt er alleen maar meer dorst van…

We zijn er maar druk mee. Zelfontplooiing, het benutten van je eigen talenten, werken aan persoonlijke ontwikkeling en het streven naar ultieme vrijheid op het werk en natuurlijk ook privé. En als mensen vragen waar we over vijf jaar staan, noemen we datgene op waar we aan denken. En dat kunnen we dan vaak ook nog vrij makkelijk benoemen. Als we dieper inzoomen op het woord ‘zelfontplooiing’, komen we erachter dat het eigenlijk een bijzonder individualistisch woord is. In het boek 'De slag om het hart' van Herma...

Ds. A. J. Post aan de slag in hervormd 't Harde

"We hebben het beroep vanuit de hervormde gemeente van 't Harde aangenomen. In vertrouwen op onze Hemelse Vader willen we deze weg gaan," laat ds. A. J. Post weten via Facebook. De predikant volgt in de Gelderse plaats ds. D. Dekker op. Dekker ging in 2016 met emeritaat. Post staat momenteel op de kansel in Nieuw-Beijerland, waar hij in 2011 voor het eerst aan de slag ging als gemeentepredikant. Op 't Harde luiden de klokken van de @HervGemElim!! Welkom dominee @AlfredPost! pic.twitter.com/8ZKdsGNapv &mdash...
CIP+

Als je in dit artikel je dominee of voorganger herkent: PAS DAN OP!

In zijn indrukwekkende roman 'De Erfenis van Adriaan', dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, omschrijft auteur Johan Lock hoe zijn ogen werden geopend voor wie zijn voorganger Adriaan werkelijk was; een geniepige, negatieve en manipulerende leider. Herken je in dit boekfragment je eigen voorganger of dominee? Pas dan op! Fragment uit 'De erfenis van Adriaan': Wanneer hij mijn ouders bezoekt en ik ben toevallig thuis, hoef ik niet tussen de regels door te luisteren. Man en paard noemt hij dan, en mijn aanwezigheid ziet hij niet als...

Groep Afghanen wil meer weten over Jezus na tv-uitzending

Tv-uitzendingen van de christelijke satelliet-zender SAT-7 leiden regelmatig tot reacties uit de moslimwereld. "Onlangs belde een jongeman uit Afghanistan ons op," vertelt Panayiotis, directeur van SAT-7 PARS, gevestigd in één van de Golfstaten. "Tot hij één van onze programma's zag, had deze jongeman geen idee wie Jezus was," citeert God Reports. "Vanaf die uitzending was hij ontevreden over zijn eigen leven en wist hij instinctief dat er iets moest veranderen. Hij was erg onder de indruk geraakt van...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

Stress, overspannenheid en burn-out bij geestelijk leiders

Stress, lijkt wel een kwaal van de hedendaagse maatschappij, het komt steeds meer voor en helaas ook onder geestelijk leiders, dat wil zeggen voorgangers, oudsten en gemeenteleiders. Voor een deel is de oorzaak vaak heel praktisch, namelijk men heeft geen normale werkdagen. Je denkt 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar te moeten zijn en er is dan geen tijd voor ontspanning en weer opladen. Je hebt ook het gevoel dat er steeds meer van je wordt geëist, bijvoorbeeld omdat er in de gemeente te weinig mogelijkheden zijn...

Kamervragen over komst veroordeelde Palestijnse terroriste naar Amsterdamse kerk

Naar aanleiding van de aangekondigde komst van de veroordeelde Palestijnse terroriste Rasmeah Odeh naar Amsterdam, hebben PVV-Kamerleden Machiel de Graaf en Gidi Markuszower donderdag schriftelijke vragen ingediend.Rasmea Odeh was actief voor het terroristische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). In 1969 pleegde ze een bomaanslag op een Sufersal supermarkt in Jeruzalem. De 21-jarige Leon Kanner uit Netanya en de 22-jarige Edward Joffe uit Kaapstad kwamen bij deze aanslag om. Daarnaast vielen er negen gewonden.V...

John Piper legt uit wat de essentie van liefhebben is

"De essentie van liefhebben is niet doen. De essentie van liefhebben is genieten – als God het doel is. ‘Laat het goud in het stof liggen, … de Almachtige zal je goud zijn, … dan zul je vreugde scheppen in de Almachtige, en je zult je gezicht tot God opheffen’ (Job 22:24-26)," zegt John Piper in een video van Geloofstoerusting. Bekijk de video en bezoek hier de website van Geloofstoerusting:
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...