Truus de Kwaadsteniet en Lunita Castillo

Levensverhaal

22 november 2017 door Jeffrey Schipper

Lunita had nog maar een half jaar te leven en riep God om hulp

“Tijdens de operatie krijgt ze een hartstilstand. Op hetzelfde moment staat ze voor de poort van de hemel. Alles om haar heen is schitterend mooi.” Dit vertelt Truus de Kwaadsteniet over haar vriendin Lunita Castillo. In het boek ‘Lopen op water’ schrijft Truus over haar ziekte en bijzondere ontmoetingen met Jezus.

Het leven van Lunita is vaak in gevaar geweest. Waar heeft ze mee te maken gehad?
“In het boek vertelt ze over haar verslaving aan drank en ook aan drugs en wat dat met je doet, maar ook hoe ze heeft kunnen stoppen zonder in een afkickcentrum terecht te komen. Ze heeft ook een aantal malen geprobeerd om een einde te maken aan haar leven.

Lunita heeft een paar jaar een relatie met een man gehad die in het begin te mooi leek om waar te zijn, maar na een tijdje begon hij haar te mishandelen. Dat liep uiteindelijk zo uit de hand dat hij een pistool aan haar hoofd zette.
Ze liep al een aantal jaren met problemen in haar mond die steeds erger werden. Omdat ze niet echt de oorzaak konden vinden ging men er vanuit dat het probleem tussen haar oren zat. Toen de dokters er uiteindelijk achter kwamen dat ze tongkanker had was het eigenlijk al te laat.

Ik heb verschillende keren meegemaakt dat het zo slecht met haar ging dat we al aan afscheid nemen begonnen te denken. Als ik dan aan haar bed zat, en ze zich zo ziek voelde, begon ze me weer te vertellen hoe mooi het daar is in de hemel en wat ze daar allemaal gezien had en dat ze daar graag naar toe wilde. Maar het bleek iedere keer haar tijd nog niet te zijn.”

In 1997 kreeg Lunita te horen dat ze tongkanker heeft. Volgens de dokters had ze slechts een half jaar te leven. In het ziekenhuis gebeurde tot twee keer toe is bijzonders. Wat gebeurde er?
“Tijdens de behandeling in het ziekenhuis krijgt ze medicijnen die ze niet kent en waarschijnlijk niet voor haar bestemd zijn, ze neemt er een zonder na te denken en begint zich meteen veel beter te voelen. Daarom neemt ze er nog een. Dan begint ze weg te drijven en ziet dat ze terecht komt op een duistere plek waar ze niet wil blijven. Ze roept om Jezus. Plotseling ziet ze in de verte een streepje licht en daar is Jezus. Ze roept om hulp. De tweede keer is in 2009. Tijdens de operatie krijgt ze een hartstilstand. Op hetzelfde moment staat ze voor de poort van de hemel. Alles om haar heen is schitterend mooi. In het boek worden deze beide ervaringen uitgebreider beschreven.”

"Tijdens de operatie krijgt ze een hartstilstand. Op hetzelfde moment staat ze voor de poort van de hemel."

Hoe is Lunita van deze ziekte hersteld? Is ze nu helemaal gezond?
“Lunita is in 2005 kankervrij verklaard. Ze heeft wel nog steeds te maken met de gevolgen van de bestralingen en de chemo’s. Ze hadden eigenlijk een cap op haar tanden moeten plaatsen, maar dat is niet gebeurd. De botten in haar gezicht zijn daardoor aangetast en beschadigd. Ze is al haar tanden en kiezen kwijt geraakt en in de loop van de jaren hebben ze ook nog allerlei andere ingrepen gedaan. In 2009 hebben ze een groot bot uit haar kaak weggehaald omdat het zo erg ontstoken was, dat er een stukje door haar wang heen stak. In het boek staat een aantal afbeeldingen van een 3D model van haar hoofd en een foto van een MRI scan, daarop is te zien hoe erg haar kaak en hoofd beschadigd zijn, niet alleen als gevolg van de bestralingen, maar ook door de klappen die ze in haar leven heeft moeten incasseren.

De titel van het boek ‘Lopen op water’ is op haar wel van toepassing, ook wat betreft het vertrouwen op God voor haar gezondheid. Ik heb heel veel met haar meegemaakt sinds ik haar heb leren kennen, lang niet alles staat in het boek beschreven. Bij iedere hap die ze doorslikt moet ze nadenken. Ze heeft vloeibaar voedsel, vaak ontstekingen, oedeem, een aangeboren schildklierprobleem en ondanks dat ze bijna niets kan eten heeft ze de laatste jaren ook obesitas gekregen.”

Het dochtertje van Lunita is geadopteerd. Hoe heeft zij haar moeder later (terug)gevonden?
“Toen Lunita in Amsterdam in het ziekenhuis lag wist ze niet hoe lang ze nog te leven had. Ze verlangde ernaar om haar dochter weer te zien. Iemand heeft via via voor haar het programma Vermist ingeschakeld. Ze hebben haar dochter gevonden en ze is samen met haar adoptievader en moeder op bezoek geweest. Daarna zijn ze regelmatig met elkaar in contact gebleven.
In het boek staat ook beschreven hoe haar dochter dit alles ervaren heeft. Haar adoptiemoeder had haar al eerder met het geloof in aanraking gebracht.”

Wat heeft het levensverhaal van Lunita tot ons te zeggen?
“Wat God voor Lunita gedaan heeft kan Hij ook voor jou doen: Blijf op God vertrouwen en geef het nooit op. De genade van God is zo groot, Hij laat je nooit los, wat je ook hebt gedaan. God is een God van wonderen, voor God is niets onmogelijk. God geneest en bevrijdt. Luister naar wat je kinderen je vertellen en neem hen serieus.”

Klik hier om het boek te bekijken of te bestellen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher