Truus de Kwaadsteniet en Lunita Castillo

Levensverhaal

22 november 2017 door Jeffrey Schipper

Lunita had nog maar een half jaar te leven en riep God om hulp

“Tijdens de operatie krijgt ze een hartstilstand. Op hetzelfde moment staat ze voor de poort van de hemel. Alles om haar heen is schitterend mooi.” Dit vertelt Truus de Kwaadsteniet over haar vriendin Lunita Castillo. In het boek ‘Lopen op water’ schrijft Truus over haar ziekte en bijzondere ontmoetingen met Jezus.

Het leven van Lunita is vaak in gevaar geweest. Waar heeft ze mee te maken gehad?
“In het boek vertelt ze over haar verslaving aan drank en ook aan drugs en wat dat met je doet, maar ook hoe ze heeft kunnen stoppen zonder in een afkickcentrum terecht te komen. Ze heeft ook een aantal malen geprobeerd om een einde te maken aan haar leven.

Lunita heeft een paar jaar een relatie met een man gehad die in het begin te mooi leek om waar te zijn, maar na een tijdje begon hij haar te mishandelen. Dat liep uiteindelijk zo uit de hand dat hij een pistool aan haar hoofd zette.
Ze liep al een aantal jaren met problemen in haar mond die steeds erger werden. Omdat ze niet echt de oorzaak konden vinden ging men er vanuit dat het probleem tussen haar oren zat. Toen de dokters er uiteindelijk achter kwamen dat ze tongkanker had was het eigenlijk al te laat.

Ik heb verschillende keren meegemaakt dat het zo slecht met haar ging dat we al aan afscheid nemen begonnen te denken. Als ik dan aan haar bed zat, en ze zich zo ziek voelde, begon ze me weer te vertellen hoe mooi het daar is in de hemel en wat ze daar allemaal gezien had en dat ze daar graag naar toe wilde. Maar het bleek iedere keer haar tijd nog niet te zijn.”

In 1997 kreeg Lunita te horen dat ze tongkanker heeft. Volgens de dokters had ze slechts een half jaar te leven. In het ziekenhuis gebeurde tot twee keer toe is bijzonders. Wat gebeurde er?
“Tijdens de behandeling in het ziekenhuis krijgt ze medicijnen die ze niet kent en waarschijnlijk niet voor haar bestemd zijn, ze neemt er een zonder na te denken en begint zich meteen veel beter te voelen. Daarom neemt ze er nog een. Dan begint ze weg te drijven en ziet dat ze terecht komt op een duistere plek waar ze niet wil blijven. Ze roept om Jezus. Plotseling ziet ze in de verte een streepje licht en daar is Jezus. Ze roept om hulp. De tweede keer is in 2009. Tijdens de operatie krijgt ze een hartstilstand. Op hetzelfde moment staat ze voor de poort van de hemel. Alles om haar heen is schitterend mooi. In het boek worden deze beide ervaringen uitgebreider beschreven.”

"Tijdens de operatie krijgt ze een hartstilstand. Op hetzelfde moment staat ze voor de poort van de hemel."

Hoe is Lunita van deze ziekte hersteld? Is ze nu helemaal gezond?
“Lunita is in 2005 kankervrij verklaard. Ze heeft wel nog steeds te maken met de gevolgen van de bestralingen en de chemo’s. Ze hadden eigenlijk een cap op haar tanden moeten plaatsen, maar dat is niet gebeurd. De botten in haar gezicht zijn daardoor aangetast en beschadigd. Ze is al haar tanden en kiezen kwijt geraakt en in de loop van de jaren hebben ze ook nog allerlei andere ingrepen gedaan. In 2009 hebben ze een groot bot uit haar kaak weggehaald omdat het zo erg ontstoken was, dat er een stukje door haar wang heen stak. In het boek staat een aantal afbeeldingen van een 3D model van haar hoofd en een foto van een MRI scan, daarop is te zien hoe erg haar kaak en hoofd beschadigd zijn, niet alleen als gevolg van de bestralingen, maar ook door de klappen die ze in haar leven heeft moeten incasseren.

De titel van het boek ‘Lopen op water’ is op haar wel van toepassing, ook wat betreft het vertrouwen op God voor haar gezondheid. Ik heb heel veel met haar meegemaakt sinds ik haar heb leren kennen, lang niet alles staat in het boek beschreven. Bij iedere hap die ze doorslikt moet ze nadenken. Ze heeft vloeibaar voedsel, vaak ontstekingen, oedeem, een aangeboren schildklierprobleem en ondanks dat ze bijna niets kan eten heeft ze de laatste jaren ook obesitas gekregen.”

Het dochtertje van Lunita is geadopteerd. Hoe heeft zij haar moeder later (terug)gevonden?
“Toen Lunita in Amsterdam in het ziekenhuis lag wist ze niet hoe lang ze nog te leven had. Ze verlangde ernaar om haar dochter weer te zien. Iemand heeft via via voor haar het programma Vermist ingeschakeld. Ze hebben haar dochter gevonden en ze is samen met haar adoptievader en moeder op bezoek geweest. Daarna zijn ze regelmatig met elkaar in contact gebleven.
In het boek staat ook beschreven hoe haar dochter dit alles ervaren heeft. Haar adoptiemoeder had haar al eerder met het geloof in aanraking gebracht.”

Wat heeft het levensverhaal van Lunita tot ons te zeggen?
“Wat God voor Lunita gedaan heeft kan Hij ook voor jou doen: Blijf op God vertrouwen en geef het nooit op. De genade van God is zo groot, Hij laat je nooit los, wat je ook hebt gedaan. God is een God van wonderen, voor God is niets onmogelijk. God geneest en bevrijdt. Luister naar wat je kinderen je vertellen en neem hen serieus.”

Klik hier om het boek te bekijken of te bestellen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’

"De tijd is een raar iets. Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’. Wat gisteren ‘vreemd’ was, is nu ‘hip’. Wij wisten niet hoe snel wij van de percolator af konden komen. Nu is het ‘cool’ om met zo’n ding je koffie te zetten. ‘Het milieu’ was in mijn jeugd links en ‘geitenwollen sok’," vertelt ds. Jan Rinzema in een nieuwe overdenking."Nu is het ‘milieu’ mainstream. ‘Vegetarisch’ riep 20 jaar geleden argwaan, achterdocht...
CIP+

Albert verklaarde de biddende Martin Koornstra voor gek - en kan nu weer lopen

“Het was een wonderlijke zaterdag.” Albert Bos is nog altijd onder de indruk van wat hem op Urk is overkomen. En wat hem is overkomen kunnen we allemaal zien in dit filmpje. In het inmiddels veelbesproken filmpje dat op social media vaak werd bekeken en gedeeld zou te zien zijn dat hij wonderbaarlijk werd genezen van pijn in z’n been. Er werd triomfantelijk met krukken gezwaaid vanwege de gebedsgenezing. Mensen juichten van blijdschap. CIP.nl sprak maandagmiddag met Albert en zijn vrouw Carla. Wat is er precies gebeur...

Lastercampagne tegen Messiaans-Joodse christenen in Israël

Stenen gooien, lastercampagnes in de media, chantage. Ultra-orthodoxe joden doen er alles aan om een ontmoetingscentrum van Messias-belijdende joden in Dimona, Israël, opnieuw te laten sluiten. Het centrum is net weer geopend en dat levert weer nieuwe protesten op, meldt Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK). Het centrum is een ontmoetingsplaats voor joden die in Jezus geloven. Ze drinken en koffie en thee en voeren gesprekken met elkaar. Vorig jaar werd de ontmoetingsplek kortdurend gesloten, na protesten van ultra-or...

Hongaarse premier: "Christendom is de laatste hoop van Europa"

De rechts-conservatieve premier van Hongarije, Viktor Orbán, heeft gezegd dat het christendom de laatste hoop van Europa is. Hij beschuldigt politici uit Berlijn, Parijs en Brussel van het verval van het christendom en de opkomst van de islam op ons continent. Dat zegt Orbán in een jaarlijkse toespraak waarin hij reflecteert op de staat van het land. De premier vertelt dat hij zich zal blijven verzetten tegen migratie. Orbán is van mening dat de islam binnenkort op de deur van Centraal-Europa zal kloppen. Hij bew...

Abele Reitsma is tegenstander van de nieuwe donorwet en legt uit waarom

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een nieuwe donorwet. De nieuwe norm is dat je standaard donor bent, tenzij je aangeeft dat niet te willen. Welke bezwaren zijn er op de nieuwe wet? Abele Reitsma van Stichting Bezinning Orgaandonatie geeft antwoord in het Family7-programma Uitgelicht. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...
Vakanties
Hier adverteren?

Henk Westbroek onthult alvast zijn grafsteen (met een hilarische tekst)

In het EO-programma De Kist onthult Henk Westbroek alvast zijn grafsteen. We konden wel lachen om de tekst die erop staat. Origineel is het in ieder geval. "De tekst is ook voor vriend en vijand geschikt," zo vertelt hij openhartig.  Bekijk hier wat voor tekst er op het graf van Henk Westbroek komt te staan. 
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Misbruik tierde welig in zorgcentrum van voormalig geestelijk leider pinksterkerk

Een 'geestelijk leider' en een medewerkster/cliënte van de Jedidja Hoeve, een evangelisch zorgcentrum in Meerkerk, worden verdacht van ontucht van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Dagblad Trouw schrijft deze week over deze zaak.Aaldert van E. (77) kreeg twee jaar cel voor seksueel misbruik van bewoners. Deze week moest de Belgische Marjos H. zich voor de Rotterdamse rechter verantwoorden voor haar betrokkenheid bij door Van E. gepleegde ontucht. De omstreden en charismatische Van E., ooit leider van...
CIP+

"De Bijbel zegt niets zegt over duurzame relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht"

Homoseksueel. Je mag het wel zijn, maar niet in de praktijk brengen, is een veelvoorkomende opvatting in christelijk Nederland. Is dat terecht? Wat zegt de Bijbel daarover? Is homoseksualiteit inderdaad een gruwel in de ogen van God? In de tweede video beantwoordt John Lapré dit soort vragen, naar aanleiding van zijn boek De veilige kerk, in gesprek met Rik Bokelman. Hoe wordt er doorgaans gereageerd op een coming out? “Je ziet over het algemeen dat daar redelijk goed mee om wordt gegaan, maar dat het wat moeilijke...

Refoschool Kootwijkerbroek waarschuwt voor naakte 'horrorclown'

Een naakte 'horrorclown' zou in de afgelopen dagen meerdere kinderen hebben lastiggevallen in Kootwijkerbroek. De reformatorische Rehobothschool in Kootwijkerbroek heeft een waarschuwingsmail verstuurd naar de ouders, meldt de Barneveldse Krant. Via Facebook schrijft een bezorgde ouder dat de horrorclown haar zoontje zondagmiddag tussen 14.15 en 14.45 uur in de tuin van het huis lastigviel. Volgens haar fietste de man op een vouwfiets, die hij in de sloot gooide. "Vervolgens verrichtte hij in de tuin, naakt, rare handelingen. Hij had blau...

Hoe dominee Otto Grevink Ruud Lubbers herinnert

Deze week overleed oud-premier Ruud Lubbers op 78-jarige leeftijd. Hij was de premier van de jeugd van dominee Otto Grevink. Op zijn weblog legt de 'internetpastor' van MijnKerk.nl uit hoe hij Lubbers herinnert.Grevink: "Na zijn minister-presidentschap herinner ik me Ruud Lubbers als een warm pleitbezorger voor vluchtelingen en het klimaat. (...) Wijsheid komt blijkbaar met de jaren, dacht ik dan. Of: als je niet meer in centrum van de macht staat, zie je soms beter hoe de wereld eraan toe is. Dan kun je je invloed alsnog gebruiken om d...

Coach Els: "Je kan stress niet altijd voorkomen"

“Gun jezelf momenten dat je niet online bent. Neem ook tijd om echt tot rust te komen in je relatie met God, een mooie plek om even te onthaasten en te ontstressen,” zegt Els Kleijwegt. Stress wordt steeds vaker volksziekte nummer één genoemd. Els geeft de cursus ‘Stress, de baas?!’ en beantwoordt een aantal vragen over omgaan met stress. Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van stress?“Vaak zie je dat er een combinatie is van verschillende factoren. Iedereen heeft te maken met st...

Schutter opent vuur op kerkgangers Dagestan

Een schutter heeft in de Zuid-Russische regio Dagestan het vuur geopend op kerkgangers die het Russische-orthodoxe volksfeest Maslenitsa (pannenkoekenfeest) vierden. Daardoor zijn zeker vijf vrouwen gedood en vijf personen gewond geraakt, meldt het ANP.Volgens een politiebron in de stad Kizliar waar de aanslag plaatsvond is de 22-jarige schutter door beveiligingsdiensten doodgeschoten. Hij was in het bezit van een jachtgeweer en een mes. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de schietpartij opgeëist via Amaq, de persdien...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...
CIP+

Moeten we nou vóór of tegen de mogelijk nieuwe Donorwet zijn?

Dezer dagen hebben we het allemaal weer over orgaandonors omdat de initiatiefwet van D66 voor een actief donorregistratiesysteem (ADR), die in september 2016 was aangenomen door de Tweede Kamer. Aanstaande dinsdag wordt het wetsvoorstel in stemming gebracht in de Eerste Kamer. Wat moeten we hopen dat er uitkomt? Moeten de christelijke partijen bij voorbaat tegen zijn omdat het wetsvoorstel van D66 kwam? Of moeten zij het op zijn eigen merites beoordelen? Eerlijk gezegd ben ik nogal geschokt door allerlei gevoelsmatige argum...

Doopplaats van Jezus bevrijd van mijnen

Het Israëlische ministerie van Defensie heeft aan de Britse Halo-stichting, die wereldwijd mijnenvelden ruimt, eindelijk groen licht gegeven voor de volledige ontmijning van Qasr al-Yahud, meldt Kerknet. Volgens een overlevering is Qasr al-Yahud de authentieke plaats van de doop van Jezus. Dit gebied bevat zeven kerken en kloosters, onder meer een Grieks-orthodox klooster, en een kapel van de franciscanen. De Halo-stichting was al eerder actief in Qasr al-Yahud. In 2011 zorgde zij ervoor dat doopplaats langs een smal pad doorheen het...

Hoe je met zakken potgrond vervolgde christenen kunt helpen

Voor christenen in landen als Pakistan, Irak en Oeganda is het bijna onmogelijk om een Bijbel aan te schaffen. Om die reden startte Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) de jaarlijkse potgrondactie ‘Plant een Bijbel’. Christenen in Nederland kunnen met twee zakken potgrond vervolgde christenen helpen aan een Bijbel, vertelt Jan Dirk van Nifterik, directeur van HVC. Voor elke twee verkochte zakken potgrond kan HVC een Bijbel schenken aan een vervolgde christen. De potgrond kan tot 24 februari 2018 besteld worden via deze...