Belasting betalen

Nieuws

21 november 2017 door Radio 1

Radio-discussie: Is het terecht dat eenverdieners meer belasting betalen dan tweeverdieners?

Eenverdieners betalen meer belasting dat tweeverdieners. In sommige gevallen zelfs vijf tot zes keer zoveel. Die tweeverdieners krijgen namelijk fiscale voordelen, die eenverdieners niet krijgen. In het Radio 1-programma Stand.nl bespreekt men vandaag de stelling: 'Het is onterecht dat eenverdieners meer belasting moeten betalen dan tweeverdieners'.

Belastingvoordelen voor tweeverdieners werden ooit onder meer in het leven geroepen om meer vrouwen aan het werk te krijgen. Maar is dat wel zo eerlijk? Zou het niet logischer zijn als elke inkomensgroep dezelfde belasting betaalt, ongeacht zijn of haar privésituatie? De SGP gaat hier vandaag in het belastingdebat een punt van maken. De SGP, opnieuw belangrijk zoals u weet voor een wat ruimere meerderheid van het kabinet in het parlement.

Deze drie mensen reageren via de Facebookpagina van Radio 1 op de stelling:

Petra de Groot: Eens, geef partners de vrijheid om zelf een keus te maken wie er werkt en hoeveel! Laten we niet vergeten dat bij eenverdieners de niet-werkende partner vaak meer tijd heeft voor vrijwilligerswerk en mantelzorg. Onbetaalbaar voor de maatschappij. Wrang om dan wel veel meer belasting te moeten betalen.

Carolina de Lange: Het is inderdaad onterecht omdat degene die niet werkt eigenlijk altijd heel betrokken is bij vrijwilligerswerk, helpen op school. Als al deze mensen zouden gaan werken dan zullen er ook veel activiteiten stoppen omdat deze zonder vrijwilligers die overdag kunnen niet meer door kunnen gaan. Aangezien veel dingen in nederland met name op scholen en in de zorg drijven op vrijwilligers zou het niet eens verstandig zijn om iedereen te laten werken. Het is wel zo dat je wordt gestraft als je er voor kiest dat een persoon het geld verdient en niet alle twee.

Georg Groenegaard: In dit land wordt van iedereen verwacht dat ie werkt voor de kost. Als je vrijwillig niet wil werken maar door je partner wordt onderhouden, zoals in SGP-principiële gezinnen, dan is er geen enkele reden voor belastingvoordeel voor die partner. Is de partner niet in staat om te werken dan zijn er regelingen (nodig) om het gezamelijke inkomen op peil te houden. Net zoals die niet kunnende werkende partner die zou krijgen als die alleen was.

Klik hier om de uitzending van Stand.nl terug te luisteren.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher