Kijken naar de lucht

God

21 november 2017 door Hans Eschbach, Bijbelwoord

Ga ik verloren als ik niet doe wat de kerk zegt?

Dat is een heftige vraag. Daar moet een stuk spanning achter zitten. Misschien heb je onenigheid met de oudsten van je gemeente. Zij vragen iets van jou waar jij heel anders over denkt. Wat moet je nu doen? Dan komt die vraag: maar als ik nu niet doe wat de kerk zegt: ga ik dan verloren?

Mijn eerste reactie is: het gaat er niet om ‘wat je kerk zegt’, maar ‘wat God zegt’. De kerk kan ons helpen om Gods wil te begrijpen. Maar in de kerk zijn ook ‘gewone mensen’ die het mis kunnen hebben. Als ze zeggen: ‘Je moet doen wat wij zeggen, anders ga je verloren’ gaat er bij mij een rood lampje branden. Dat ruikt naar manipulatie. Dat kan Gods bedoeling niet zijn.

De kerk mag Gods Woord verkondigen. In de Bijbel geeft God regels voor een gelukkig leven. Het is verstandig om daar goed naar te luisteren. Als je plannen hebt om iets te doen, vraag dan in gebed: ‘Heer, wat wilt U dat ik doe in deze situatie?’ In Spreuken 3: 5 en 6 staat: ‘Vertrouw op de HEER met heel je hart, steun niet op eigen inzicht. Denk aan Hem bij alles wat je doet, dan baant Hij voor jou de weg.’

In 1 Petrus 5 zegt Petrus tegen de leiders van de kerk: ‘Hoed Gods kudde waarvoor u de verantwoordelijkheid hebt, houd goed toezicht – niet gedwongen, maar vrijwillig, zoals God dat wil, en niet om er zelf beter van te worden maar met belangeloze toewijding.’ Je ziet dat de oudsten in de kerk wel degelijk verantwoordelijkheid dragen voor de mensen in de gemeente.
Maar Petrus gaat verder: ‘Stel u niet heerszuchtig op tegenover de kudde die aan u is toevertrouwd, maar geef het goede voorbeeld’. Het gaat dus niet om heersen, maar om dienen.

Realiseer je welke prijs de Here Jezus voor jou betaald heeft! Hij heeft je lief en wil dat het goed gaat met je.

Je kunt niet zeggen, dat je verloren gaat als je niet doet wat de kerk zegt. Het gaat om wat God zegt in Zijn Woord. Dat bepaalt ons doen en laten. Als je niet doet wat God van je vraagt, dan is dat ‘zonde’. En zonde leidt tot de dood (Romeinen 6:16). Nu weten we dat de Here Jezus voor onze zonde aan het kruis is gegaan en dat er daardoor vergeving is voor onze zonden (Romeinen 6:23). Maar dat is geen reden om te zeggen: ‘Het is dus niet erg als ik zondig, want God vergeeft het toch wel’. Realiseer je welke prijs de Here Jezus voor jou betaald heeft! Hij heeft je lief en wil dat het goed gaat met je. Daarom geeft Hij ons leefregels om ons naar te richten.

Niemand is zonder zonde. Ook christenen maken fouten. In Hebreeën 12 worden we opgeroepen om ‘de last van de zonde, waarin we steeds weer verstrikt raken, van ons af te werpen en vastberaden de wedstrijd te lopen, die voor ons ligt.’ Jouw leven is een wedstrijd, waarin je met vallen en opstaan de Here Jezus mag volgen. De kerk kan en mag je daarbij helpen. Maar uiteindelijk houden we de blik gericht op Jezus. Hebreeën 12:3 zegt: ‘Laat tot je doordringen hoe Jezus standhield…, opdat je niet de moed verliest en het opgeeft.’

Wij worden niet gered doordat we precies doen wat de kerk zegt. Wij worden zelfs niet gered doordat we zo goed doen wat God zegt. We worden gered door de genade van God, door de vergeving die Jezus voor ons bewerkt heeft (Efeziërs 2:8). Dat geeft mij rust en een diep verlangen om Hem te volgen. Jou ook?

Bijbelwoord biedt een 100% gratis online Bijbelcursus aan. In 15 korte lessen leer je wat God door de Bijbel heen tot jou wil zeggen. Wil je meer vragen en antwoorden zien? Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher