vluchtelingen in Irak

Nieuws

21 november 2017 door Medair

Christelijke noodhulporganisatie springt in de bres voor vluchtelingen in Irak

In de regio Hawiga in Irak startte op 21 september 2017 een militaire operatie om het gebied terug te veroveren op gewapende groepen die er sinds juni 2014 de macht uitoefenden. In de eerste week van het conflict raakten 7.000 mensen ontheemd. Op 9 oktober was dat aantal gestegen tot 43.386.

Christelijke noodhulporganisatie Medair werkt in dit gebied en zorgde in samenwerking met lokale partijen en aanwezige organisaties dat ze snel bij de locaties konden komen waar de vluchtelingen terechtkwamen en mensen de juiste eerste hulp konden bieden. "Dat is precies de missie van Medair. De context verandert snel, maar we blijven erop gericht om programma’s uit te voeren voor de mensen die onze ondersteuning nodig hebben,” aldus landendirecteur Hector Carpintero.

Vrachtwagens vol mensen
Net als we onze mobiele kliniek buiten Hawiga vanmiddag willen afsluiten, komen er ineens vrachtwagens vol met families aan. Ik zie angst en vermoeidheid op hun gezicht. Deze mensen hebben een lange en moeilijke reis achter de rug. Veel gezinnen hebben 12 uur gelopen, waarbij sommigen de rivier Little Zab over zijn gezwommen of er doorheen zijn gewaad. Bruggen zijn vernield of beschadigd en de vluchtroute was bezaaid met explosieven. Veel mensen komen hier aan zonder identiteitsdocumenten en hebben dringend hulp nodig.

Zere voeten
Omdat ze urenlang op blote voeten hebben gelopen, komen er veel mensen met voetwonden naar de mobiele kliniek van Medair. De wonden worden schoongemaakt en verbonden. Waar nodig krijgen de mensen antibiotica tegen infecties. Deze jongen is met een eerder opgelopen wond naar de Medair-kliniek gekomen. De artsen maken zijn voet schoon en verbinden de wond. Na drie dagen zien we dat de voet zichtbaar geneest.

Tijdens de eerste acht dagen in de buurt van Hawiga heeft het team van Medair op drie noodlocaties klinieken opgezet. Op de grootste locatie, waar tot 2.800 mensen verblijven, behandelen artsen, verpleegkundigen en apothekers gemiddeld 161 patiënten per dag. Bij de gezondheidszorg van Medair in Hawiga zijn tot 26 lokale medewerkers betrokken.
Medair zorgde voor mobiele gezondheidszorg, wateraanvoer per vrachtwagen, distributie van flessenwater, installatie van latrines, douches en verhoogde wateropslagtanks, schoonmaken en ontslibben van toiletten en distributie van hygiënepakketten.

Hawiga ligt in het gouvernement Kirkuk en was na juni 2014 ontoegankelijk voor noodhulp. Sinds juni 2016 waren de handelsroutes vrijwel geheel geblokkeerd. Uit onderzoek onder mensen die uit Hawiga kwamen bleek dat de bevolking één tot twee maaltijden per dag tot zich nam, bestaande uit lokaal verbouwd voedsel of uit gesmokkelde levensmiddelen die tegen hoge prijzen verkocht werden. Het voedsel was duur en van slechte kwaliteit. Er was geen schoon drinkwater beschikbaar en de gezondheidszorg was niet toegankelijk vanwege de hoge prijzen van medicijnen of het tekort aan functionerende medische voorzieningen. De scholen functioneerden niet en sommige mensen meldden dat kinderen al drie jaar geen onderwijs kregen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher