Marja Voorsluijs en Joke Nobel

Dagelijks leven

29 november 2017 door Jeffrey Schipper

"Vaak zijn we zo druk met anderen dat we onszelf vergeten"

‘Ik weet niet zo goed wat bij mij past’ en ‘ik vraag me af waarom ik de dingen doe die ik doe’. Voor mensen die deze gedachten herkennen staat een tweedaagse ontdekkingstocht op het programma. In twee trainingsdagen ga je op ontdekkingstocht naar jezelf, naar wat je drijft en wat je motiveert. Trainer Marja Voorsluijs (links op de foto) legt uit waarom deze training zinvol is. “We kunnen zo bezig zijn met anderen dat we onszelf vergeten.”

Waarom wordt deze training georganiseerd?
“Sommige mensen zouden hun leven graag op een andere manier invulling geven. Ze weten nu bijvoorbeeld niet zo goed waar zij blij van worden of weten niet goed of het werk dat zij doen bij hen past. Bovendien kunnen de activiteiten buitenshuis zoveel ruimte vragen dat het ten koste gaat van levensvreugde. Vaak gebruik ik het beeld van een tuin. Je bent in de eerste plaats verantwoordelijk voor je eigen tuin, maar ook voor het verwijderen van het onkruid dat daar groeit.”

De RMU is een actieve, professionele organisatie die werkt vanuit een bijbelse visie en opkomt voor uw belangen. Een vakorganisatie met eigen specialisten op alle terreinen van werk en arbeidsrecht.

Hoe zie je de gevolgen om je heen terug?
“Veel mensen hebben een intensief leven en juist dan is het nodig om grenzen te stellen, zodat je toekomt aan je eigen tuin. Zo sprak ik onlangs een vrouw die zich verplicht voelde om keer op keer haar ouders naar het ziekenhuis te brengen. De rest van de familie verwachtte van haar dat ze altijd rijdt. We willen mensen dan graag na laten denken: Wat wil je zelf hierin? Wat zegt het over jou dat anderen dit van jou verwachten? Hoe kan jij in zo’n situatie een trouwe vriend zijn van jezelf?”

"Je bent in de eerste plaats verantwoordelijk voor je eigen tuin, maar ook voor het verwijderen van het onkruid dat daar groeit."

In hoeverre heeft onze westerse manier van leven hiermee te maken?
“Het leven is de laatste decennia veel hectischer geworden. Ook merk ik dat mensen meer de behoefte hebben om zich met anderen te vergelijken. ‘Die buurman of collega richt zijn leven zo en zo in. Doe ik het dan wel goed?’ Een dergelijke houding kom ik vaak tegen.”

Hoe gaan jullie tijdens de training aan de slag?
“De training is praktisch van aard. Deelnemers krijgen opdrachten, zowel individueel als in een groep. Ook stellen wij prikkelende vragen om mensen aan het denken te zetten. Er is voldoende ruimte voor het inbrengen van persoonlijke casussen. Er zijn korte intervisiemomenten waarop deelnemers hun ervaringen of vragen kunnen inbrengen en in kleine groepjes kunnen bespreken. Ze krijgen na de training een uur individuele begeleiding van Joke Nobel, de andere trainer of van mij bij het in praktijk brengen van wat ze tijdens de training geleerd hebben.”

Eén van de onderwerpen die aan bod komt is ‘feedback geven en ontvangen’. Wat is de kracht hiervan?
“Het is een mooi middel om de ander in zijn kracht te zetten. Feedback geven is niet alleen bedoeld om verbeterpunten door te geven, maar ook om te benadrukken hoe goed die ander bezig is. Als je die feedback herkauwt en tot je door laat dringen, kunnen leugens over jezelf worden ontmaskerd. Onlangs sprak ik iemand die graag in de ouderenzorg aan de slag had willen gaan. ‘Op mijn leeftijd kan dat niet meer.’ Dankzij feedback ontdekte ze dat dit helemaal niet het geval is en sindsdien verkent ze de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen.”

Wanneer is de ontdekkingstocht geslaagd?
“Als helder is wat je belangrijk vindt en wat je droom is. Ik geloof dat God in ieder mens een verlangen heeft gelegd dat hij of zij waar mag maken. Als duidelijk is welk verlangen in jouw leven een belangrijke plaats in neemt, kan die droom werkelijkheid worden. En, nog een extraatje: als jouw tuin tot bloei komt, plukt iedereen daar de vruchten van.”

De cursussen van Marja Voorsluijs en Joke Nobel worden regelmatig via de RMU georganiseerd. Klik hier voor meer cursussen van de RMU en lees hier meer over de tweedaagse ontdekkingstocht.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher