Hillsong United

Mooi

20 november 2017 door Leon van Steensel

Dit is één van de mooiste Hillsong liedjes van de afgelopen jaren

God in een getal vatten is een onmogelijke opgave. Hillsong United kwam daar al snel achter bij het schrijven van het lied ‘So Will I (100 Billion X)’. Maar al pratende over de grootst denkbare getallen kwam de band tot een nieuw besef van haar relatie tot God – en een van de mooiste Hillsong United liedjes van de afgelopen jaren. Dit is het verhaal van ‘So Will I (100 Billion X)’.

Met de Auteursrechten Licentie van CCLI is het liedgebruik in jouw kerk eenvoudig, legaal en betaalbaar geregeld! Heeft jouw kerk al een Licentie?

Hillsong United werkte aan de liedjes voor haar album ‘Wonder’ toen ze begon aan ‘So Will I (100 Billion X)’. Ben Hastings zou degene zijn die het lied zou zingen, maar de groep besprak, zoals gewoonlijk, eerst het thema met elkaar. “Ik wilde altijd al ‘een miljard’ als getal in een lied verwerken” aldus bandleider Joel Houston. “Omdat we in die orde van grootte praten als het om de wereldbevolking gaat. We kennen liedjes als ’10.000 Reasons’ en ‘A Million Of These’. Wij grepen als band naar het grootst denkbare getal, om zo iets van de grootheid en oneindigheid van God te duiden. Maar elk individu is kostbaar voor God. Wij zijn als mensen zo geneigd om onderscheid te maken in die massa, maar zo is God niet. Hij is niet te vatten in een getal.”

‘So Will I (100 Billion X)’ werd een eye-opener voor de band zelf. “Dit lied laat God als een artiest zien – een artiest die zijn meesterwerk maakt: een kunstwerk dat ‘liefde’ heet. Het werd geschreven als een antwoord, een reactie,” zegt Joel. “Ik geloof dat Jezus tot het uiterste wilde gaan voor de ene. En als die ene ikzelf blijkt te zijn, dan wil ik mijn leven leven als een daad van dank daarvoor. Als de sterren geschapen zijn om God te aanbidden... dan zal ik dat ook doen. Als de schepping voor God buigt... dan zal ik dat ook doen. Toen we als groep zo bezig gingen met de tekst, maakte dat een stroom aan metaforen los. Alles wat we konden duiden, wat God had gedaan, beantwoorden we met de toewijding van het ‘...dan zal ik dat ook doen’.”

"Dit lied laat God als een artiest zien – een artiest die zijn meesterwerk maakt: een kunstwerk dat ‘liefde’ heet."

“Het was een bijzondere eye-opener voor ons als het om toewijding gaat. Het liet zien dat navolging van Christus allesomvattend is. Het gaf ons ook helderheid. Middenin alle vragen en moeite die we in het leven hebben, draait het uiteindelijk om het beantwoorden wat God heeft gedaan. Het gaat niet om wat we dénken wat God wil of wil horen, maar om een antwoord geven in ons leven op wat Hij heeft gedaan en belooft te gaan doen.”

De band was klaar met het opnemen van het lied toen ze het over de titel had. “De werktitel was ‘100 Billion Times’, maar we wisten nu dat het niet om een getal draaide” aldus Joel. “Zelfs het grootste getal schiet tekort in het licht van wie God is en wat Hij heeft gedaan. Bovendien draait het bij God niet om ‘het grootste getal’. God is een persoonlijk God. Jezus zou ook aan het kruis gegaan zijn voor één van ons.”
“Ik weet hoe het is om in een arena te staan, middenin een menigte, en je verloren te voelen in de massa. Maar dat is het mooie van het wezen van God, waar we het lied ook mee afsluiten. Als we dan een getal kunnen koppelen aan God, dan is het dit: Hij is de Ene die de eenling niet achterlaat.”

Bekijk de video en klik hier voor de liedteksten:

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher