Nieuws

17 november 2017 door Christelijke Hogeschool Ede

Heilige verontwaardiging als motor van sociale innovatie

Er is heel wat moed, uithoudingsvermogen en geduld voor nodig om een sociale innovatie tot een succes te maken. Wat voedt deze succesbepalende factoren bij bedrijven en organisaties die hierin resultaten hebben geboekt? Een gezamenlijke, spirituele ervaring van verontwaardiging over onrecht blijkt een terugkerend motief. Onderzoeker en CHE-docent Eelco van den Dool komt tot deze stelling in zijn promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. 13 november verdedigde hij zijn proefschrift Spiritual Dynamics in Social Innovation - An organizational context, lived spirituality and a school of spirituality.

Op basis van ervaringen van succesvolle vernieuwers (o.a. een fair trade-pionier, de mede-oprichter van de eerste ‘groene‘ bank in Nederland en één van de oprichters van het eerste feministische tijdschrift in Nederland) heeft Eelco van den Dool een methode ontwikkeld om de spiritualiteit van sociale innovatie te verkennen. Een belangrijk element van de methode is de spiritualiteit van de Duitse theoloog Dorothee Sölle (1929-2003), die bekend (en berucht) was vanwege haar sociaal-ecologische stellingnames. Voor Sölle had spiritualiteit alles te maken met vernieuwing van het hier-en-nu en met verzet tegen onrecht. De methode, die in dit onderzoek ontwikkeld en getest is, helpt sociaal innovatieve mensen taal te vinden voor de diepe, existientiële ervaringen van hun werk. Bijbelse teksten, maar ook poëzie, zijn daarvoor een effectieve spiegel. Sociale innovatie blijkt vol te zitten met ervaringen van verontwaardiging, verdriet en schuld maar ook van verbinding, vreugde en vervulling.

E.C. (Eelco) van den Dool (1969) studeerde Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Nadat hij in 1993 zijn studie afrondde werkte hij negen jaar in de gezondheidzorg als beleidsadviseur en ICT-coördinator. In 2002 ging hij werken bij de Christelijke Hogeschool Ede waarin hij docent onderzoeker bij de opleiding Bedrijfskunde en Adviseur Onderzoek was. In 2017 werd hij bestuurssecretaris voor het college van bestuur van de CHE. Hij blijft onderzoek doen naar spiritualiteit in organisaties.

Foto: LinkedIn

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher