Matthijs Vlaardingerbroek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

17 november 2017 door Matthijs Vlaardingerbroek

Relisoap: ‘De Gezalfde’: een spannend feuilleton in dagboekstijl

De afgelopen weken stond het thema 'leiderschap, heldencultus en machtsmisbruik binnen de kerk' helaas opnieuw centraal. Dit thema is iets wat Matthijs Vlaardingerbroek al jaren intrigeert. Hoe kan het toch dat iemand met de beste bedoelingen en liefde voor God iets moois begint en uiteindelijk eindigt met machtsmisbruik en het beschadigen van mensen? Om dit proces voor hemzelf uit te werken, heeft hij acht jaar geleden op zijn blog een dagboek geschreven over zijn fictieve relatie met John, een jonge charismatische voorganger die uiteindelijk de leider van de meest succesvolle kerk in Nederland hoopt te worden.

Nu acht jaar leek het hem goed om John opnieuw uit het archief te halen. Nu we in het tijdperk van Facebook en Twitter leven, is er waarschijnlijk een hele lezersgroep die nog geen kennis met John heeft gemaakt.

Even een korte introductie: John geeft leiding aan een kleine pinkstergemeente in Amstelland, maar heeft van God gehoord dat hij de meest succesvolle kerkelijke leider van Nederland gaat worden. Hoe zal het John vergaan in zijn bediening op weg naar een potentiële megakerk met duizenden bezoekers? Beleef het mee in ‘De Gezalfde’, een spannend feuilleton in dagboekstijl. 

De eerste aflevering is op maandag 20 november. Daarna volgt er elke donderdag en maandag een nieuwe aflevering. Deze serie is volledig fictief. Hoewel gebeurtenissen zoals beschreven in ‘De Gezalfde’ herkenning zullen oproepen bij mensen die bekend zijn met de mores in bepaalde evangelische en charismatische gemeenten en organisaties in Nederland, berust elke gelijkenis met bestaande personen, gemeenten en situaties op louter toeval. Ook is het niet zijn opzet om met deze serie evangelische en charismatische christenen of kerken op de hak te nemen, maar veel meer dieperliggende dynamieken bloot te leggen.


De Gezalfde
- De Gezalfde: Apostel over Holland (3)
- De Gezalfde: De roep vanuit de valkuil (6.1)
- De Gezalfde (I) Van aardige jongen naar ‘de gezalfde’
- De Gezalfde: Een omstreden artikel in een christelijk magazine (7)
- De Gezalfde: Op bezoek in Johns gemeente (2)
Meer over De Gezalfde »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen