Bijbel

God

17 november 2017 door Laurens Sok

De nieuwe protestant geeft stof tot nadenken

Wat voor een soort protestant ben jij eigenlijk? Want als je het onderzoek van de Evangelische Omroep moet geloven, zijn die soorten er. De protestant met de klassieke Bijbelopvatting, met de geopenbaarde Bijbelopvatting, een richtgevende en een relativerende Bijbelopvatting.

Ik noemde het al even kort. De Evangelische Omroep heeft een onderzoek laten doen onder protestanten in de leeftijd van 25 tot 45 jaar. Ze hebben geprobeerd om een diepgaand inzicht te verkrijgen in de trends en ontwikkelingen binnen deze groep. Dit met betrekking tot geloofsbeleving, hoe deze protestanten in het leven staan en hoe zij aankijken tegen relevante, individuele en maatschappelijke thema’s. Dit om hun programmering voor de komende jaren daarop toe te spitsen.

Nu ga ik niet heel het onderzoek beschrijven en samenvatten. Wel heb ik het onderzoek doorgelezen. En alles wat daarin wordt beschreven geeft een gevarieerd beeld van de protestanten anno 2017. Er komen mooie dingen naar voren: protestanten zijn wat conservatiever dan de gemiddelde Nederlander, ze richten zich meer op naastenliefde, hebben een hoger vertrouwen in de medemens en ze zijn meer bereid zich in te zetten voor de samenleving.

de jonge generatie gelovigen heeft een visie van Jezus ontwikkeld die bij lange na niet de rijkdom van Zijn werk onderstreept.

Maar dat is niet alles. In het begin noemde ik al even de soorten protestanten die er volgens dit onderzoek zijn. En dat geeft echt stof tot nadenken. Zeker wanneer we deze opvattingen bestuderen en naast elkaar leggen. Want van deze protestanten ziet 24% de Bijbel nog als het letterlijke Woord van God. De rest ziet het als een ‘goddelijke symbolische boodschap’ of als ‘gezaghebbend en waardevol’. Ook is er een deel dat de Bijbel vooral vanuit ‘cultuur-historisch perspectief’ ziet. Best choquerend al. Toch? Maar wanneer we verder inzoomen en gaan kijken naar het meest wezenlijke van de Bijbel, namelijk de rol van Jezus Christus, geeft het nog meer stof tot nadenken.

De protestanten uit dit onderzoek noemen namelijk ook iets over de visie op Jezus Christus. Allereerst vinden de protestanten in algemeenheid dat het verhaal van Jezus verteld moet blijven worden. Maar wie Hij was, wat Hij deed en hoe Hij dit deed verschilt nogal. Het is namelijk zo dat 51% van de protestanten Jezus ziet als God én mens. Hij kwam naar de aarde om als offer te dienen. 18% ziet Jezus als een mens die geïnspireerd was door God om als offer te dienen. Verder ziet 9% Jezus als een bijzonder mens die een revolutionaire boodschap uitdroeg en dat met de dood moest bekopen. Een kleiner gedeelte onderstreept deze mening, maar voegt eraan toe dat Hij wel geïnspireerd was door God. Een kleine groep van 5% ziet Jezus als een mythisch figuur dat niet daadwerkelijk heeft bestaan.

Stof tot nadenken. Tenminste, dat is het gevoel dat het bij mij opwekt. En meer dan dat. Want wanneer de stofwolken zijn neergedaald, ontstaat er een beeld van deze groep dat best schokkend is. Want met dit onderzoek krijgen wij een inkijkje in een jonge generatie gelovigen. Een generatie die voor het grootste gedeelte de Bijbel niet ziet als het letterlijke Woord van God. En erger nog, die een visie van Jezus heeft ontwikkeld die bij lange na niet de rijkdom van Zijn werk onderstreept. De Zaligmaker Die voor ons naar de wereld kwam om zondaren, die oprecht in Hem geloven, zalig te maken.

Dit onderzoek geeft heel veel handvatten. Niet om er een nieuwe programmering mee op te zetten, maar om met nieuwe kracht en energie de Bijbel uit te leggen en Jezus Christus te verkondigen.

Laurens Sok is (online) communicatiemedewerker. Bezoek hier zijn website of volg hem op Twitter.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher