PKN

Nieuws

17 november 2017 door Jeffrey Schipper

Kerken krijgen handreiking om zich te bezinnen op protestantse liturgie

De gemeenten binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) kunnen een eenvoudige handreiking tegemoet zien die het gesprek over de protestantse liturgie op gang moet brengen. Zo wil men een bezinningsproces op gang brengen, laat het Nederlands Dagblad weten. Deze week komt de generale synode van de PKN bij elkaar.

Op verzoek van het moderamen heeft Marcel Barnard, professor Praktische Theologie/ Liturgiewetenschap, de notitie ‘Tot Gods eer’ geschreven, voegt de PKN toe. In een persoonlijk verhaal nam Barnard de synodeleden mee in zijn eigen liturgische ontwikkeling. Van het kerkje spelen thuis (zie foto) - hij speelde zowel organist als dominee - tot zijn ervaring op het platteland van Zuid-Afrika met een zes uur durende kerkdienst. 

De synodeleden gingen in kleine groepen uiteen om over liturgie in gesprek te gaan. De notitie ‘Tot Gods Eer’ is door de generale synode aanvaard als handreiking voor geloofsgesprek over liturgie in de gemeenten en haar kerkenraden. Wel nadat de notitie - op verzoek van de synode - gebruiksvriendelijker is gemaakt. Er worden gespreksvragen aan de notitie toegevoegd. Ook worden er filmpjes bij de notitie gemaakt met voorbeelden van verschillende liturgische vormen.

De filmpjes brengen de vijf liturgische tradities binnen de Protestantse Kerk in beeld: de lutherse, de klassiek-gereformeerde, de neo-calvinistische, de liturgische beweging en de praise- and worshipbeweging.

Foto: Facebookpagina PKN

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher