"Laten we als kerk geen activiteitenorganisator zijn"

God20 november 2017
Wilbert Nieuwenhuis

“In de kerk zijn we nog veel te veel bezig met activiteiten organiseren. Het gaat erom dat christenen in het gewone leven ‘doorzonwoningen’ zijn van Gods liefde en genade,” zegt Wilbert Nieuwenhuis. Hij deed aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) onderzoek naar een kerk in een seculiere omgeving, CrossPoint in Getsewoud. Op CIP.nl deelt Wilbert zijn bevindingen.

Waarom deed je onderzoek naar CrossPoint kerk in Getsewoud?
“Ik deed onderzoek naar CrossPoint omdat ik graag een project wilde doen voor een gemeente die met vragen van binnenuit kwam. De contacten waren er al en ik ging op dat moment ook in Nieuw-Vennep wonen. CrossPoint zat in een reflectieve fase en wilde weten op welke manier ze contextueel kerk konden zijn en blijven. Vanuit de opdrachtgever was het een heel praktische vraag (hoe) terwijl vanuit de opleiding meer reflectief (waarom) je als kerk met de context kunt en wilt verbinden.
Ook een rol speelde mijn eigen interesse in contextualisatie en kerk zijn in de 21e eeuw waarbij je dicht bij de bronnen van het christelijk geloof blijft en helemaal verbonden bent met de werkelijke omgeving.”

In welke context geeft CrossPoint kerk-zijn handen en voeten in Getsewoud?
“Het is een seculiere context. Getsewoud is een zogenaamde vinexwijk. Ik woon er inmiddels zelf ook. Het is een wijk die zich heel duidelijk onderscheid van een volksbuurt. Pas nu komen de eerste tekenen van buurtcohesie op gang. Mensen blijven hier wat langer wonen en gaan elkaar kennen. Dat is pas iets van de laatste jaren. Mensen kunnen op weg naar sportvereniging en yoga, en zelfs kerk, waar ze hun contacten hebben, zonder mensen uit hun straat te kennen. Sommigen kennen hun eigen buren niet eens van naam. Een netwerksamenleving noemen we dit. Zo kwam ik nog veel meer trends tegen in het onderzoek die als een fundament onder onze huidige manier van samenleven liggen. Zoals de afname van kerkgang. Op basis van landelijk onderzoek en verschillende gegevens uit de wijk zelf kunnen we wel stellen dat er maar grofweg 1 op de 12 mensen een christelijke overtuiging heeft en maar 1 op de 5 met enige regelmaat een geloofsgemeenschap bezoekt. Tel hierbij op dat de wijk zelf maar 1 geloofsgemeenschap heeft en er geen ‘oefenplekken’ voor geloven zijn en je kunt zeggen: het ligt niet voor de hand om te geloven!

"Wat mij betreft gaat secularisatie ook op als mensen geloven wegstoppen achter de voordeur en geloven bewaren voor zondag."

Mensen staan vaak niet vijandig tegen christelijk geloof maar het is voor hen vaak zo weinig relevant. Wat mij betreft gaat secularisatie ook op als mensen geloven wegstoppen achter de voordeur en geloven bewaren voor zondag. Hoe moeilijk het dan ook is; deze twee werelden móeten samenkomen. Er is maar één wereld en dat is deze weerbarstige praktijk, waarin geloven zeker niet vanzelfsprekend is, maar het is wel Gods wereld. Dat leer ik dan weer vanuit het boek van Stefan Paas (Vreemdelingen en priesters, red.) wat mij enorm geholpen heeft.”

De geloofsgemeenschap is ook een priesterlijke gemeenschap, schrijf je. Wat bedoel je hiermee en hoe zie je dit terug in Getsewoud?
“De eerder genoemde Paas, maar ook iemand als de anglicaanse theoloog Tom Wright, schrijven hierover. Paas gebruikt het principe van een priester zoals we die in de Bijbel tegenkomen. Deze priester vertegenwoordigt twee kanten. Hij vertegenwoordigt God voor de mensen en de mensen voor God. Het gaat in dit geval om het verstaan van de kerk als priesterlijke gemeenschap. De gemeente is vertegenwoordiger van God onder de mensen en vertegenwoordigt de mensen voor het aangezicht van God. Concreet: iemand die als enige uit een straat naar de kerk gaat doet dit námens zijn straat. Hij of zij brengt hun noden en zorgen voor Gods aangezicht en brengt God lof namens de mensen die daar niet zijn.

Andersom is de geloofsgemeenschap geroepen (principieel eerst als geheel, maar daarvanuit ieder persoonlijk) om God te vertegenwoordigen onder de mensen. Om dit nog concreter te maken; je leeft als christen om te laten zien wie God is. Ons karakter is gevormd door Jezus' onderwijs en weerspiegelt in alle gebrek iets van Gods karakter. De kunst is om de levens van mensen in verbinding te brengen met God. CrossPoint heeft iets priesterlijks. Het is een aparte groep mensen als je het afzet tegen de massa in Getsewoud. Ze komen daar echt als een kleine vertegenwoordiging van die grote wijk. Tegelijk is er ruimte om Getsewoud helemaal serieus te nemen. Ze bidden voor hun omgeving, zetten zich in voor hun welzijn en helpen waar nodig. Dat is in mijn ogen priesterlijk, ondanks alle dingen die ook beter kunnen of misgaan.”

Wat kunnen kerken in een seculiere omgeving leren van de wijze waarop CrossPoint kerk-zijn vormgeeft?
“Iedere gemeente zou kunnen leren van hun gerichte blik op het concrete leven. Misschien hebben mensen dit wel nodig. Om telkens geloof weer te verbinden met een concrete omgeving. Omdat het anders los komt te staan van de werkelijkheid. Geen megakerken die geen binding hebben met de omgeving, maar kleine geloofsgemeenschappen die echt verbonden zijn met hun omgeving maar onlosmakelijk verbonden blijven met de bronnen van het christelijk geloof. Raak je dit kwijt dan is het een hopeloze onderneming.

"Het gaat erom dat christenen in het gewone leven ‘doorzonwoningen’ zijn van Gods liefde en genade."

Ik denk ook aan het niet zo scherp onderscheid maken tussen ‘wel geloven en niet geloven’, alsof geloven draait om een set regels. Geloven is eerder het gaan van een weg. Achter Jezus aan. Daarin komen kerkelijke en niet-kerkelijke mensen heel dicht bij elkaar. Dit betekent wat mij betreft niet dat je alles moet aanpassen aan de wereld om je heen. Zeker niet. Wel moeten kerken net als CrossPoint zich bezinnen op het feit of de kerk wel een activiteitenorganisator is. Vaak lijkt het daar wel op. In de kerk zijn we veel te veel bezig met activiteiten organiseren. Het gaat volgens mij veel meer om de vorming van normale mensen die in hun gewone leven van alledag ‘doorzonwoningen’ zijn van Gods liefde en genade. Liturgie is onmisbaar. Dagelijks worden wij overspoeld met diverse verhalen. Om als christen te kunnen leven is het nodig om telkens op Gods verhaal te worden teruggeworpen.

Zo wordt missionair zijn heel iets anders dan de nodige vlucht naar buiten omdat de kerk eigenlijk leegloopt. We worden ingeschakeld in die beweging die God zelf maakt. We moeten terug naar het verhaal van God en van Gods missie. Weten we zelf wel wat het evangelie inhoudt en leven wij zelf al als bevrijdde mensen? Dit komt voor mijzelf ook altijd heel dichtbij. Onlangs sprak ik nog iemand. Gewoon met zijn overall aan en terwijl hij een deur stond te schilderen. Hij zei: ‘Wij zijn niet geroepen om mensen de waarheid te vertellen, maar om mensen jaloers te maken.’ En laat dát nu precies het moeilijkste zijn én waar het precies in een seculiere omgeving op aankomt.”

Benieuwd naar de scriptie van Wilbert? Stuur hem een e-mail en neem een kijkje op zijn blog.

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Marc de Vries
Video

Kersverse SGP-senator getuigt in maidenspeech van zijn geloof

"Wat is de zekerheid die je dan nog overhoudt als zelfs de vier muren van je huis niet overeind blijven staan? En uiteraard was zijn antwoord daarop: ‘Gods trouw en liefde'", aldus Marc de Vries. De Vries hield deze week zijn maidenspeech als kersver

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden over kerkelijke verdeeldheid: "Uiteindelijk is er maar één Heiland en één kerk"

"Wat hebben wij dan nog veel te leren met al onze kerkelijke verschillen, meningsverschillen, liggingsverschillen en weet ik wat allemaal nog meer voor verschillen. Er is maar één kerk: de algemene christelijke kerk. Evengoed als dat er maar één Zali

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse president maakt kruisteken tijdens pro-abortusbijeenkomst: 'Godslasterlijk'

Godslasterlijk, verachtelijk en walgelijk: zo wordt het optreden van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een recente pro-abortusbijeenkomst in Florida genoemd. The Christian Post meldt dat de Amerikaanse president namelijk tijdens de bijeenkom

Navalny
Nieuws

Russische priester geschorst vanwege herdenkingsdienst voor Navalny

Een Russische priester is voor drie jaar geschorst. Aanleiding is de door het patriarchaat in Moskou georganiseerde herdenkingsdienst voor de in februari overleden oppositieleider Alexei Navalny. Dat maakt Religion News Service bekend. Priester Dmitr

synode
Nieuws

PKN geeft preekbevoegdheid voor kerkelijk werkers in vacante gemeenten

In haar vergadering van 20 april heeft de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) besloten dat kerkelijk werkers - in een nieuwe categorie - predikantsbevoegdheid kunnen ontvangen, namelijk in vacante gemeenten. Dit betreft een tijdelijke

kerk san francisco
Nieuws

Man (25) steekt kerkganger bij dienst in San Francisco

In San Francisco is een kerkganger neergestoken. Voorafgaand aan het incident zette het slachtoffer de dader uit de kerk, nadat hij de orde verstoorde. De aanval vond plaats terwijl aartsbisschop Salvatore in dezelfde kerk een dienst leidde. Dat meld

aanval bisschop
Nieuws

Australische politie arresteert zeven geradicaliseerde tieners na terreuraanval op bisschop

Naar aanleiding van het strafrechtelijke onderzoek dat is geopend naar de islamitische terroristische aanval op een bisschop, heeft de Australische politie zeven tieners gearresteerd. Ze worden verdacht van het aanhangen van een gewelddadige extremis

Louisa
Video

Video: Louisa vond zichzelf niet knap genoeg en stopte met eten

Louisa (16) kreeg op haar dertiende anorexia. Het begon met minder eten en meer bewegen, maar een paar maanden later lag ze in het ziekenhuis. In een videoserie over verslavingen gaat BasiC in gesprek met jongeren die te maken hebben gehad met versla

Meerartikelen

Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden
Nieuws

GGiN IJsselmuiden hoopt voor zeventiende keer op komst ds. J. Roos

Sinds haar oprichting in 1979 is de Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden op zoek naar een eigen dominee. Recent heeft de kerkelijke gemeente voor de zeventiende keer een beroep uitgebracht op ds. J. Roos (Barneveld). Roos werd eerder d

Jan van Luik
Video

IZB sluit zich aan bij gebedsinitiatief Thy Kingdom Come

Op initiatief van de Anglicaanse Kerk worden christenen sinds 2016 wereldwijd opgeroepen om tussen Hemelvaart en Pinksteren te bidden om de komst van Gods koninkrijk. Bij dit initiatief, dat 'Thy Kingdom Come' heet, sluiten veel kerken en christelijk

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp stelt dat mensen mede door hel- en vermoedenispreken de kerk verlaten

"Natuurlijk kan een hel- en vermoedenispreek mensen tot God brengen, maar ik ben er niet zeker van dat deze manier van getuigen in de postmoderne wereld nog werkt. De kans is groot dat mede door deze manier van preken veel mensen de kerk de rug hebbe

Han den Dekker
Verdieping

Totaal absurd: Jezus doorkruist het menselijke ego

Leven in, uit en door God, vanuit het Christusbewustzijn is non- duaal. Jezus leefde ons non- dualiteit voor. Het is een leven voorbij de polariteiten. Je ego, je oude mens leeft in polariteiten of tegenstellingen. Je ego is aan het overleven vanuit

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 38

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

dakloze
Column

Een mooie opdracht: Jezus zichtbaar maken in contact met daklozen

In de straat kwamen we meerdere mensen tegen die zichtbaar onder invloed van het een of ander waren. Eenmaal binnen hadden we vol zicht op een continue stroom mannen en vrouwen die een smoezelig pand - binnen bevond zich een bordeel - in gingen en ee

Ds. Bram Hofland
Opinie

Van een écht gesprek was tijdens het CGK-convent geen sprake

Afgelopen zaterdag waren we met bijna 400 leden van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) bij elkaar. Een familiegesprek. Hoognodig: want zoals het soms in families kan gaan zijn we met een heel aantal niet ‘on speaking terms’. Sommige familiele

Partijkantoor ChristenUnie
Nieuws

Partijkantoor ChristenUnie in een week tijd drie keer beklad, partij doet aangifte

Het partijkantoor van de ChristenUnie is in een week tijd drie keer beklad met pro-Palestijnse leuzen. Dat laat Jacqueline Vandermeer, adjunct-directeur van het partijkantoor, in gesprek met het Nederlands Dagblad weten. Aanvankelijk deed de partij g

Hugo de Jonge
Nieuws

Minister: Gemeente mag vrije meningsuiting waker abortuskliniek inperken en andere plek toewijzen

Het is mogelijk dat een gemeente een waker bij een abortuskliniek naar een andere plaats stuurt, ook als het gaat om een eenmensprotest. Dat stelt minister Hugo de Jonge naar aanleiding van Kamervragen van SGP-Kamerlid Diederik van Dijk. Volgens De J

Ds. D.A. Pater
Video

HHK-predikant deelt bekering van Iraanse moslim: "De kracht van het kruis was onweerstaanbaar"

"Hij zei: 'Voor mij was het aanbod van God in het kruis zo onweerstaanbaar.' Hij riep tot God om hem om Jezus' wil genadig te zijn. Hij vertelde dat vrijwel onmiddellijk de last van zijn vroegere leven van hem afgenomen werd. Die verlichting ging gep

Ds. Peter Sinia en dr. Teun van der Leer
Podcast

Cvandaag podcast: waarom de (kinder)doop opnieuw actueel is

De (kinder)doop kwam eerder dit jaar ter sprake tijdens de synode van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK). "We proberen als kind gedoopte gelovigen die verlangen naar de geloofsdoop tegemoet te komen, ondanks dat onze belijdenisschriften dat ni

Zeldzame 2000 jaar oude Joodse kleitablet
Nieuws

Zeldzame 2000 jaar oude Joodse kleitablet gevonden op Tempelberg

De archeologen Gabriel Barkay en Zachi Dvira hebben op de Tempelberg in Jeruzalem een bijzondere vondst gedaan. Het gaat om een 2000 jaar oude kleitablet die een Griekse inscriptie bevat en voorzien is van een afbeelding van een wijnkruik. De vondst