God

16 november 2017 door Reformatorisch Dagblad

Ds. G. Hoogerland over kerkruzie Kruiningen: "Kerkscheuring is zonde"

"Kerkscheuring is zonde, al kan die onvermijdelijk zijn als het gaat over de waarheid van Gods Woord. Dat is hier echter niet in het geding," onderstreept ds. G. Hoogerland, predikant van de gereformeerde gemeente in Stolwijk, naar aanleiding van berichtgeving over de kerkruzie in Kruiningen.

Hij lijdt mee met de kerkgangers die door het geëscaleerde conflict in grote verwarring verkeren. Deze week maakte ds. G. Bredeweg zijn vertrekt uit de Gereformeerde Gemeenten bekend. Hij start in het Zeeuwse dorp een 'vrije gemeente'. Hoogerland benadrukt in zijn commentaar in het Reformatorisch Dagblad dat toen Jeremia Klaagliederen schreef hij geen schuldigen aan wees. "Hij weende over de breuk en de verwoesting van Jeruzalem. Jeremia heeft geen tempel gebouwd op een andere plaats."

De predikant vervolgt: "Mijn innige en hartelijke overtuiging is dat scheuring een Godonterende en heilloze weg is. Ongeacht welk onrecht door wie dan ook en aan wie dan ook gedaan is." De ontredderde gemeente in Kruiningen wijst hij op Psalm 74, waarin de dichter zijn ziel in smart uitgiet voor Gods aangezicht over de verwoesting van het heiligdom. "Mijn dringende raad is: Blijf waar de Heere u bracht."

Lees ook: Wat christenen kunnen leren van de kerkruzie in Kruiningen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher