God

16 november 2017 door Hendriëlle de Groot

Gebedsdag van Near East Ministry: “Er wordt kracht verleend aan eenparig gebed”

“We verwachten dat God antwoordt geeft,” vertelt Jedidja Fijnenberg. Het thema van de jaarlijkse gebedsdag van de NEM (Near East Ministry) op 18 november is ‘Roep mij aan, Ik zal u antwoorden’.

Vanaf haar oprichting in 1963 is de NEM betrokken op het Midden-Oosten. In dit door vijandsbeelden gedomineerde gebied maakt de NEM werk van verzoening door gebed voor, en concreet dienstbetoon aan Jood én Arabier. Zij doet dit in een nederige houding vanuit het besef van gemaakte fouten in de kerkgeschiedenis.

‘Ik, de Heer, de God van Israël, zal je over grootse, ondoorgrondelijke dingen vertellen, waarvan je geen weet hebt.’ Deze tekst komt uit Jeremia 33:3. “We verwachten dat God antwoordt geeft,” licht Jedidja Fijnenberg, coördinator van de Gebedsdag toe. Tijdens de gebedsdag is het de bedoeling om voor alle takken van het werk van de organisatie te bidden. Het Midden-Oosten en de uitzending van mensen daarnaartoe, de Reveilweken, de toekomst van de NEM en voor Nederland en België.

Er zijn vier gebedsblokken. Naast het bidden in groepjes worden creatieve werkvormen gebruikt. Ook is er een gebedswandeling op het terrein van NEM bij Voorthuizen. “We luisteren dan naar wat God te zeggen heeft. Dat kan heel verschillend zijn, maar het kan ook zijn dat er een lijn in zit.” De Gebedsdag wordt georganiseerd voor wie betrokken wil zijn bij de missie van NEM  en de ervaring leert dat er gemiddeld zo’n dertig tot vijftig mensen komen.

Joden en Arabieren
“Ons gebed is dat we meer mensen vinden, die zowel Joden als Arabieren willen gaan dienen," zegt Jedidja. "Sinds februari is er een jonge vrouw uitgezonden, die met zigeuners, overlevenden van de Holocaust en met Arabische mensen werkt. We hopen meer mensen te vinden die een roeping ervaren voor Joden en Arabieren en naar hen willen uitreiken.” Aan uitzending gaat altijd een voorbereidingscursus vooraf.

De laatste paar jaren meldden zich minder mensen die voor een langere periode uitgezonden wilden worden. Het helpt om daar specifiek voor te bidden. “Afgelopen september hebben we negen nieuwe mensen uitgezonden als Baanbreker (mensen die voor twee maanden tot een jaar voor NEM werken) en vier mensen voor een jaar of langer. Dat is fantastisch. Veldwerk is altijd een specifiek gebedspunt geweest.”

Een ander voorbeeld van gebedsverhoring is dat er nieuwe beheerders zijn gekomen. “Vorig jaar is onze beheerder met pensioen gegaan. We merken dat de nieuwe beheerders echt op hun plaats zijn. Ze zijn geroepen voor dit werk. Je moet volledig beschikbaar zijn: de weekenden en alle dagen van de week. Gastvrijheid uitstralen is enorm belangrijk, je bent het visitekaartje van de NEM.”

Gebedstijd
Gebed speelt een belangrijke rol in de dagelijks werkroutine van de organisatie. “Als we de dag beginnen, hebben we een half uur gebedstijd, waarin we dagelijks bidden voor een aantal werkers. We hebben daar een speciale map voor. Alle werkers komen daardoor regelmatig aan bod. Elke dinsdag bidden we voor de wereld, maar met name het Midden-Oosten.”

De Gebedsdag is een jaarlijks terugkerende dag, maar voortaan organiseert NEM twee gebedsdagen per jaar. “Dat doen we, omdat we het heel belangrijk vinden. Er wordt kracht verleend aan het eenparig gebed.”

Klik hier voor meer informatie over de gebedsdag van Near East Ministry.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher