Xi Jinping

Nieuws

15 november 2017 door Hendriëlle de Groot | Nederlands Dagblad

Christenen China moeten Jezus ruilen voor Xi Jinping

Duizenden Chinese christenen moeten afbeeldingen van Jezus, crucifixen of bijbelse wandteksten in hun huiskamer vervangen door een foto van president Xi Jinping. Dit meldt het Nederlands Dagblad op basis van berichtgeving van het dagblad South China Morning Post en de onafhankelijke zender Radio Free Asia.

De Chinese autoreiten spreken van een 'vrijwillige' ruil, maar inwoners spreken dit tegen. "Veel christenen houden vast aan hun geloof en wilden de afbeeldingen niet weghalen. Maar als ze het niet deden, kregen ze hun deel niet van het armoedefonds," laat Liu* weten. Volgens de lokale predikant Huang is er sprake van "oplichterij". "De mensen wordt verteld niet in Jezus te geloven, maar Xi als rolmodel over te nemen."

“Veel gezinnen zijn in de armoede gestort door ziekte in hun gezin. Sommigen gingen over tot het geloof in Jezus om van hun ziekten te genezen,” zei een ambtenaar. “Maar we vertellen ze dat ziek worden fysiek is en dat de mensen die hen echt kunnen helpen, de Communistische Partij en de president zijn. Veel plattelandsbewoners zijn onwetend. Ze denken dat God hun redder is. Na het werk van onze ambtenaren zullen ze hun fouten erkennen en zich realiseren dat ze niet langer op Jezus moeten vertrouwen, maar op de partij.”

De Chinese overheid houdt controle over alle religies, zoals de sterk groeiende christelijke minderheid. Christenen zijn de grootste sociale groepering die niet onder de communistische partij valt. Er zijn groeiende pogingen, zelfs concept-wetten, om ze onder controle van de staat te krijgen. Het land bezet de 39e plaats op de Ranglijst Christenvervolging.

Het christendom verspreidt zich als een lopend vuur onder de Chinese bevolking, met naar schattingen meer dan honderd miljoen christenen – meer dan het aantal leden van de heersende communistische partij.

* Naam gefingeerd om veiligheidsredenen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher