Golan

God

14 november 2017 door Neline Schipper

De beste wijn, onderwijs en kibboets vind je op... de Golan

Als iets met betrekking tot de Golan voor eenieder bekend is, dan is het wel dat het een betwist gebied is. Het is een onmisbaar onderdeel van Israël, maar velen ter wereld zien dit toch echt anders. Wat veel mensen niet weten, is dat de Golan tevens het beste gebied van Israël is. Wat is er dan het beste aan de Golan? Alles, volgens onze gids Israël. De tweede dag van de jaarlijkse tulpentour, georganiseerd door Christenen voor Israël, speelt zich af in dit betwiste én beste gebied.

Christenen voor Israël stelt zich ten doel christenen in Nederland bewust te maken van de betekenis van het Joodse volk in Gods handelen met deze wereld. Zij doet dit door het geven van betrouwbare informatie over Israël.

Het beste aanschouwelijk onderwijs vinden we bij een boerderij voor landbouw- en milieustudie in Katsrin. Op deze unieke plaats worden wekelijks ongeveer vijfhonderd kinderen van scholen in het omringende gebied ontvangen. Op de boerderij kan aan alles een les ontleend worden. Kinderen leren planten op te kweken, ervaren een stukje levende geschiedenis waarbij de docenten zich verkleden en doen allerlei experimenten. ‘De mooiste bloem is vriendschap’, antwoordt de eigenaar van de boerderij dankbaar op de dozen vol tulpenbollen die hij van ons ontvangt.

In Ein Nashut is onze volgende stop. Het terrein rond de plaats waar we verwacht worden, wordt door sommigen geprezen en door anderen bestempeld als rommel. Dat laatste verandert als we de eigenaresse Tami en haar man Babi ontmoeten. Alles op dit terrein heeft een verhaal. De van oorsprong Marokkaanse Tami is 36 jaar geleden op de Golan komen wonen, waar tien families toen samen een dorp hebben gebouwd. Hun woongebied is inmiddels uitgegroeid tot een bijzondere plaats van landbouw, wijnbouw, creativiteit en overvloed aan eten en drinken. Alles vanuit enkele waarden: ecologisch verantwoord, met aandacht voor Joodse traditie en met ruimte voor kunst. De tulpen zullen deze bijzondere plaats, en de rest van het dorp, nog een extra verhaal geven. En, verzekert Tami ons, op de Golan vind je de beste wijn.

de beste taal is de taal van de bloemen. Deze taal is als de taal van de muziek: het raakt een mens.

In het verre noorden van de Golan ligt het stadje Majdal Shams. Het staat bekend om de Druzische bevolking die hier woont. De Druzen maken onderdeel uit van de Israëlische maatschappij, maar delen van dit volk wonen ook in landen als Syrië en Libanon en elders ter wereld. De Druzen zijn zeer toegewijde inwoners van het land Israël, wat onder meer blijkt uit hun aandeel in het leger. De burgemeester van Majdal Shams ontvangt ons hartelijk. Hij vertelt trots over het vele dat zijn stad te bieden heeft, maar overtuigt ons vooral: Majdal Shams heeft de beste mensen.

Deze beste, Druzische mensen ontmoeten we onder meer op een middelbare school in het stadje. Met dozen vol tulpenbollen stappen we een lokaal binnen, waar enthousiaste gezichten ons toelachen. In vloeiend Engels benadrukken enkele leerlingen hoe blij ze zijn met ons bezoek. Maar de docent voegt iets belangrijks toe: al spreken we Arabisch, Hebreeuws, Engels, of welke taal ook met elkaar, de beste taal is de taal van de bloemen. Deze taal is als de taal van de muziek: het raakt een mens.

Johan van der Ham (rechts) tijdens het bezoek aan een school voor jongeren ter voorbereiding op hun legerdienst

Onze reis brengt ons bij kibboets Ortal. Steve, die alija heeft gemaakt vanuit de Verenigde Staten, deelt met ons hoe het leven in deze kibboets is. Hij woont hier al 33 jaar. De kibboets voldoet nog sterk aan het klassieke beeld van een kibboets van enkele decennia geleden. Men leeft in een intieme gemeenschap met elkaar samen en deelt zowel lusten als lasten. Er is veel aandacht voor de kinderen, die worden opgevoed buiten, in het veld, te midden van een Joodse atmosfeer. Voor Steve is het duidelijk: deze klassieke kibboets is de beste.

Het bezoek aan de Golan heeft ons overtuigd: de Golan is het beste. Het heeft het beste onderwijs, de beste wijn, de beste mensen en het beste kibboetsleven. Maar ons laatste bezoek heeft ons dit het sterkst doen realiseren. We bezoeken een school voor jongeren ter voorbereiding op hun legerdienst, een mechina. Er zijn enkele tientallen van deze mechinot verspreid over het land, maar deze plaats is uniek: waar bij reguliere mechinot succesvolle tieners worden opgeleid om in het leger nog succesvoller te kunnen worden, is in deze mechina plaats voor de zwakkeren. Een besmet verleden? Problemen met leren? Geen geld voor een mechina? Geen probleem. Deze plaats maakt de Golan het beste: hier wordt het beste uit kwetsbare jongeren omhooggehaald. Ze bloeien op.

Deelnemers aan deze reis zijn Jan en Gré van Dijk, Johan en Carin van der Ham, Bert Noteboom, Dick en Marian Pors, Lenard Prins en Neline Schipper.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher