Nieuws

13 november 2017 door PZC

Kerkruzie Kruiningen: Ds. Bredeweg stapt op en verlaat GerGem

Ds. G. Bredeweg stapt op als dominee van de gereformeerde gemeente in Kruiningen. Ook zegt hij zijn lidmaatschap op van het landelijke kerkgenootschap. Een deel van de kerkenraadsleden heeft zijn ambt eveneens neergelegd, meldt de PZC.

In de gereformeerde gemeente in Kruiningen speelt er al enige tijd een conflict tussen dominee Bredeweg en zijn oud-diaken Henk Jansen, wat erin resulteerde dat laatstgenoemde zijn ambt als diaken neerlegde en na 24 jaar uit de kerkenraad stapte. Kort daarop beschuldigde Bredeweg de oud-diaken van overspel met zijn eigen nichtje. Dat wordt door zowel Jansen als zijn nichtje ontkent. Desondanks werd de oud-diaken onder censuur geplaatst, wat inhield dat hij niet meer mocht deelnemen aan het avondmaal.

Jansen stapte naar de rechter om dat besluit aan te vechten, van wie hij gelijk kreeg. De kerkenraad had volgens de rechtbank niet zulke zware maatregelen mogen treffen. Afgelopen zomer werd duidelijk dat door het conflict twee kampen zijn ontstaan. De emoties zijn zo hoog opgelopen dat de politie heeft besloten om rondom de diensten extra te surveilleren bij het kerkgebouw. Ook is er onder de auto van ds. Bredeweg afluister- of volgapparatuur gevonden.

Een speciale commissie van de overkoepelende classis Goes heeft een rapport opgesteld. Predikant en kerkenraad menen dat de conclusies de waarheid geweld aandoen. Om die reden weigeren zij zich eraan te conformeren. De kerkenraad van Kruiningen moest volgens het rapport zich neerleggen bij de conclusies en schuld belijden, anders zou de classis het bestuur van de kerk overnemen. Ook zou Bredeweg niet meer op de kansel mogen staan.

Volgens ds. Bredeweg is het rapport zeer eenzijdig, is hoor en wederhoor niet toegepast en is er "in strijd met de Bijbel en kerkorde" gehandeld. Advocaat mr. A. Klaassen, die Henk Janssen bijstaat, zegt in het Reformatorisch Dagblad verrast te zijn. Het is niet duidelijk of de familie Janssen een aangekondigd kort geding tegen de kerkenraad en predikant doorzet, waarin de familie inzage eist in documenten die in hun ogen van belang zijn voor de kerkrechtelijke behandeling van de kwestie.

Lees ook: Twintig reacties op kerkruzie Kruiningen en opstappen ds. Bredeweg en ds. Bredeweg start nieuwe kerk in Kruiningen na kerkruzie.

Foto: Vrouwenbond GerGem

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher