WhatsApp

Dagelijks leven

14 november 2017 door Wim van den Bosch, Driestar

Online pesten: negen tips voor ouders

Ieder jaar word je er weer door opgeschrikt. Verschrikkelijke berichten in het nieuws van jongelui die een eind maken aan hun eigen leven. Vaak hebben deze jongelui een verleden waarin ze (online) werden gepest.

Driestar hogeschool leidt – al sinds 1944 – leraren op die met hart en ziel een bijdrage leveren aan het christelijk onderwijs.

Over het aantal gepeste kinderen lopen de meningen uiteen. Dat kinderen hier vaak levenslang emotionele schade door oplopen, is duidelijk. Terecht dus dat hier aandacht voor wordt gevraagd in de Week tegen het Pesten (18 t/m 22 september).

Online pesten heeft een grotere impact 
De focus ligt dit jaar op het online pesten, ook wel cyberpesten genoemd. Dit is zeer terecht, omdat de gevolgen voor het slachtoffer ingrijpender kunnen zijn, dan bij pesten in de ‘gewone’ wereld. Kinderen en jongeren die worden gepest op school, zijn thuis een poosje veilig. Online pesten gaat echter altijd en overal door. Verder is het mogelijk om online anoniem te pesten, waardoor de drempel om dit te doen erg laag kan zijn. Dit zorgt voor een groter gevoel van onveiligheid bij het slachtoffer, omdat deze niet weet waar het gevaar vandaan komt.
 
Bekende vormen van online pesten zijn het buitensluiten uit de WhatsApp groep, het uitschelden via sociale media, het maken van een nep-account op sociale media met nare foto's en uitspraken, enzovoort. Een toenemend probleem is ook het doorsturen van (bijna) naaktfoto's die in vertrouwen met elkaar zijn gedeeld. Dit laatste wordt sexting genoemd.

Het delen van erotisch materiaal is natuurlijk grensoverschrijdend. Voor dit artikel voert het te ver om er dieper op in te gaan. Graag verwijzen we daarom naar www.helpwanted.nl. Op deze site staan heel bruikbare tips voor scholen, ouders en jongeren.

Neem bij vermoedens van pesten zo spoedig mogelijk contact op met de leerkracht of mentor van je kind.

School en ouders moeten samenwerken
Het gebruik van (sociale) media biedt veel voordelen, maar bovenstaande voorbeelden laten ook duidelijk belangrijke nadelen zien. We moeten onze kinderen niet te snel en te makkelijk de ruimte geven op dit terrein. Een kritische, maar constructieve benadering is nodig.
 
Onderzoek laat zien dat pesten alleen effectief kan worden aangepakt, als school en ouders met elkaar samenwerken. Kinderen die gepest worden, vertellen dit doorgaans het liefst thuis. Het is dus van belang dat ouders bij een dergelijk signaal contact opnemen met school en dat school signalen van ouders serieus nemen.

Tips om pesten te voorkomen
Graag geven we een aantal tips voor ouders om het pesten te voorkomen en in voorkomende gevallen op te lossen.

  1. Denk goed na over het moment waarop je kind gebruik gaat maken van internet en welke mogelijkheden dan gebruikt worden. Niet alles wat kan, hoeft ook (direct). Ook is hierin een Bijbelse waarde als matigheid van groot belang.
  2. Toon interesse in het online gedrag van je kind. Vraag wat hij doet en met wie hij omgaat.
  3. Bespreek met je kind de risico's van het gebruik van sociale media. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
  4. Vraag regelmatig of je kind op internet nare ervaringen heeft gehad. Spreek ook af dat hij/zij nare ervaringen met je deelt.
  5. Leer je kind dat de zaken die hij deelt en de manier waarop hij zijn berichten formuleert, iets doet met de ontvanger. Vaak begint een online meningsverschil bij een onbedoeld verkeerd geformuleerde zin.
  6. Wees alert op signalen van pesten bij je kind. Bij pesten gaat het om structureel terugkomend onacceptabel gedrag.
  7. Neem bij vermoedens van pesten zo spoedig mogelijk contact op met de leerkracht of mentor van je kind. Hoe eerder pesten wordt aangepakt, hoe groter de kans op succes.
  8. Neem de school altijd serieus als deze je benadert met de vervelende boodschap dat je kind mogelijk tot de pesters hoort. Ook als je dit van je kind niet kunt voorstellen, is het zaak om dit heel serieus te nemen.
  9. Stem samen met de school af wat er verder gaat gebeuren. Betrek je kind hierbij, zodat deze weet wat er wanneer gedaan wordt. 

Opvoedhandreikingen
Graag brengen we ook de opvoedhandreikingen onder de aandacht die zijn ontwikkeld door het lectoraat Nieuwe media in vorming en onderwijs. Hierin zijn veel praktische tips te vinden voor het begeleiden van je kind/tiener in het omgaan met nieuwe media.

Helaas blijkt dat kinderen op christelijke scholen niet veel verschillen van hun leeftijdgenootjes op seculiere scholen. Ze zijn zondig geboren en geneigd tot het kwade. Ook in hun omgang met anderen. Belangrijker dan alle praktische tips is om onze kinderen te leren zich dienstbaar op te stellen naar de naaste en de ander uitnemender te achten dan zichzelf.

Welk voorbeeld geven wijzelf onze kinderen als het gaat om dienaarschap? Kunnen onze kinderen jaloers worden op onze manier van leven, of staat ook bij ons zelfhandhaving ten koste van de ander hoog in het vaandel? Als door genade de liefde van Christus ons en onze kinderen dringt, dan krijgen we ook liefde voor onze naaste.

Deze blog verscheen eerder in De Saambinder. Klik hier voor boeken voor het begeleiden van je kind/tiener in het omgaan met nieuwe media.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

Spiraaltje of pil gebruiken als christen? Kees van Helden raadt het af.

Wat als je christen bent en gebruik maakt van een spiraaltje, de pil of een morning after pil? Is dat met je geloof te rijmen? Kees van Helden van de organisatie Schreeuw om Leven heeft zijn bedenkingen, vertelt hij in deze CIP Video (vanaf 8:00 en 10:00).  Dit is het eerste deel met de pro-life activist over abortus. In dit eerste gesprek bespreken we wanneer het menselijk leven daadwerkelijk begint. Deze discussie is al jaren gaande. Volgens Kees begint het menselijk leven al bij de bevruchting. “Dan ontstaat er uniek leven. De weten...

De nieuwe single van Dwight Dissels is echt prachtig!

Dwight Dissels is bekend van het tv-programma ‘The Voice Of Holland’. Hij zingt in verschillende gospelkoren en met zijn stichting vormt hij een band, waarin verschillende kerkstromingen samenkomen. Onlangs is zijn nieuwe single 'Zwijg Maar' uitgekomen. Beluister het lied en bezoek de site van Diwght Dissels:

Onze diensten worden alsmaar drukker

Op biddag werd in de kerk aan de gemeente gevraagd om 20 minuten stil te zijn. 20 minuten om in stilte te bidden en te mediteren. Ik ontdekte opnieuw dat dat best voor mij een opgave is. Natuurlijk ben ik weleens 20 minuten stil. Als ik wandel ben heel wat langer stil. Maar eigenlijk vul ik altijd die stilte op. Tijdens een wandeling is er altijd wel wat te zien en te horen. Vogels, de natuur, mensen die je passeren. Echt stil zijn, stil zijn voor God vraagt van mij wel oefening.Het is niet: helemaal nietsdoen.Ook niet mijn verstand op nul zetten.Maar...

God heeft een hoopvolle toekomst voor je: is dat echt zo?

“God heeft een hoopvolle toekomst voor je, Hij heeft mooie plannen met je, gedachten over voorspoed.” Met deze tekst uit Jeremia 29 worden mensen bemoedigd die in moeilijke situaties zitten. Het wordt gebruikt als een een belofte van God aan ons: “Maak je geen zorgen, het komt goed.” Het wordt ook gebruikt als een gebed van ouders voor hun kinderen: 'God heeft beloofd dat je een geweldige toekomst hebt. Hij heeft prachtige plannen met jouw leven, Hij heeft jouw geluk op het oog.' En dat geldt ook voor d...

Passionkoor zingt gospellied in De Wereld Draait Door

Volgende week donderdag vindt de achtste editie van 'The Passion' plaats in Amsterdam Zuidoost; het stadsdeel dat dit jaar vijftig jaar bestaat. Deze editie zal het 'Passionkoor uit de Bijlmer' te zien en te horen zijn, en vanavond zijn ze in de uitzending. Het koor staat onder leiding van Eric van Tijn en ze spelen het liedje 'Droom, Durf, Doe en Deel' waarvan de originele versie van Marco Borsato is.
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...
Vakanties
Hier adverteren?

SGP-lijsttrekker over ophef: "Weghalen filmpje was paniekreactie"

Het offline halen van het controversiële verkiezingsfilmpje van de SGP in Dantumadiel was een paniekreactie. Dit vertelde lijsttrekker Tom Bakker woensdagavond tijdens de verkiezingsavond in het Friese Damwoude, schrijft de Leeuwarder Courant.In de video geeft lijsttrekker Tom Bakker aan dat er veel ellende voortkomt uit een echtscheiding. "Psychische problemen, ziekteverzuim, werkloosheid, financiële problemen, om dan nog maar te zwijgen van opvoedingsproblemen. Kinderen uit gebroken gezinnen, daar is bijna altijd wat mee aan d...

Royaltywatcher: "Jordaanse koning respecteert christenen"

Koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië waren dinsdag in Nederland voor een officieel bezoek. Royaltywatcher Tirza van der Graaf sprak bij Groot Nieuws Radio over de Jordaanse koning. In het najaar van 2015 hield Abdullah een toespraak, in de tijd dat het Kerst was, maar ook een islamitische feestdag. "Abdullah heeft toen zowel moslims als christenen gefeliciteerd. Hij zei heel duidelijk: christenen en moslims zijn gelijkwaardig in Jordanië. Dat is een duidelijk teken: ik respecteer ook christenen," vertelt Tirza van der Graaf K...
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

Jaap-Harm bekeek de nieuwe film over Maria en werd erdoor geraakt

Rond Pasen verschijnt de nieuwe film Maria Magdalena in de bioscoop. In de Hollywood-film wordt vanuit het vrouwelijke perspectief van Maria van Magdala naar Jezus gekeken. Jaap-Harm de Jong bekeek de film en deelde zijn commentaar op de progressief-christelijke blog Lazarus.Jaap-Harm: "Persoonlijk vind ik dat Mary Magdalene een zeer geslaagde Jezus-film is geworden. Op hoofdlijnen trouw aan wat te lezen is in het Nieuwe Testament. Geregeld ook lenend uit de meer gnostische hoek, waar bijvoorbeeld het boek De Da Vinci Code...

Hekmat uit Afghanistan moet bewijzen dat hij echt christen is

Hekmat Amiri is als jonge tiener vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht. Hier werd hij christen. Om een Nederlands paspoort te krijgen, moet hij aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ‘bewijzen’ dat hij wel echt christen is. En dat is niet makkelijk, schrijft Strijdkreet.nl. Als tiener voelde de Afghaan zich erg alleen. "Maar in de islam zoals ik die had geleerd, is Allah een God die ver weg is. Ik durfde niets aan God te vragen voor mijzelf." Toen een christelijke vriend zijn ongeluk opmerkte, kreeg Hekmat een christelijk boek....
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP+

"Ik wil niet Gereformeerde Bond-dominee genoemd worden"

“Ik vind het vreselijk om aangekondigd te worden als Gereformeerde Bond-predikant. Ik belijd hetzelfde geloof als mijn buurman die verderop naar een andere kerk gaat,” vertelt ds. A. J. Mensink. CIP.nl sprak de predikant van de hervormde gemeente in Elburg over tobberig geloven, het heilig avondmaal en gereformeerd christen-zijn. “Ik was geen vroom jongetje die urenlang in de Bijbel las en in de kerk goed oplette. Tot mijn twaalfde kon ik mij nauwelijks iets herinneren van wat er tijdens kerkdiensten is gezegd. Het gekke w...

Carola Veldhuizen over de spectaculaire winst van de ChristenUnie in Renswoude

In Renswoude heeft de ChristenUnie een spectaculaire verkiezingsdag achter de rug. De christelijke partij stijgt daar van 1 naar 4 zetels en is daardoor in één klap de grootste partij. "Ik had dit niet verwacht, maar het is geweldig!," zegt Carola Veldhuizen, nummer vier op de lijst van de ChristenUnie, bij Groot Nieuws Radio. Door de spectaculaire winst van de ChristenUnie laten stemmers in Renswoude zien dat het tijd is voor verandering. Carola: "Ik denk dat we in de afgelopen vier jaar hebben laten zien dat we er echt...

Vijf gevaren van het creationisme

De afgelopen tijd hebben we het weer eens moeten aanhoren: christenen kunnen niet geloven in schepping én evolutie. En voor degenen die dat wél geloven is de verlossing in Jezus Christus overbodig, zij zijn nog niet verloren op voorwaarde dat zij zich bekeren. Tot het creationisme uiteraard. Ook Wietze de Boer schreef dat het christelijk geloof en de evolutietheorie niet verenigbaar zijn, “het is de weg van de dood”. Als ik het goed heb begrepen kan ik, volgens sommige creationisten althans, geen christen zijn. Wa...

Ds. Otto Grevink over het referendum: hoe veilig wil je het hebben?

Vandaag is er een referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). "Een stemadvies kan ik je niet geven. Het roept bij mij wel gedachten op over hoe veilig we het eigenlijk willen hebben," schrijft ds. Otto Grevink op MijnKerk.nl. Grevink: "Steeds wanneer over veiligheid gesproken wordt leeft er een idee dat we die veiligheid kunnen bereiken. En de onveiligheid kunnen uitbannen. Kunnen we dat? Ik geloof het niet. En niet omdat we nooit alle risico’s kunnen uitsluiten, maar gewoon omdat we zelf verstr...
CIP+

De zwarte kant van profetie: hoe ontmasker je valse profeten?

Valse profetieën, die nergens op slaan, die bedoeld zijn om aanzien te krijgen. Of heel algemene voorspellingen, zoals 'je hebt pijn in je leven meegemaakt'. Ze kunnen wantrouwen en scepsis oproepen, maar ook mensen diep beschadigen. Hoe ontmasker je de valse profeten? “God wil dat we een open kanaal zijn, geen rioleringsbuis waar stront doorheen gaat,” zegt Jarno van Dijk. Drie dingen zijn belangrijk: opbouw, vermaning en troost. De kaders die Paulus vast heeft gesteld voor profetie. “Daarnaast zegt Jezus: de He...

Cultureel erfgoed: Palestijnen azen op Dode Zeerollen

Eerder werden de Geboortekerk in Bethlehem en het Graf van de Aartsvaders in Hebron door UNESCO erkend als Palestijns erfgoed. Nu azen de Palestijnen op de Dode Zeerollen, meldt Israël Today. Er staan nog dertien andere plaatsen op de lijst van Palestijnen die ze van de UNESCO (de Culturele en Educatieve Organisatie van de VN) zouden willen krijgen. Een van deze plaatsen zijn de grotten in Qumran aan de Dode Zee, waar de boekrollen werden ontdekt die nu in de Shrine of the Book in het Israël Museum in Jeruzalem...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher