Julia Ypma

Dagelijks leven

14 november 2017 door Jeffrey Schipper

"In het huwelijk leer je het leven goed te leven"

“Het huwelijk is niet de kortste route op weg naar geluk. Het is een plek waar je mag leren om het leven op een goede manier te leven,” zegt Julia Ypma. Zij is een van de organisatoren van het huwelijksweekend dat binnenkort op De Betteld wordt gehouden. Julia legt uit waarom ieder huwelijk een oppepper kan gebruiken en waarom zij het zo bijzonder vindt dat zij binnenkort 35 jaar getrouwd is.

De Betteld is een christelijke camping en conferentiecentrum waar God centraal staat. Het is een plek waar je je kunt terugtrekken uit je dagelijkse bezigheden, en je kunt richten op God de Vader.

Wat is het doel van het huwelijksweekend?
“Wij willen handvatten meegeven aan echtparen en hen ook simpel gezegd een gezellig weekend aanbieden. Zo staat er bijvoorbeeld een romantisch diner voor twee op het programma. Om ons heen zien we dat mensen vaak opgaan in de drukte op het werk of het gezinsleven. Daarom kan ieder huwelijk zo nu en dan een apk gebruiken. Wat we ook belangrijk vinden is dat stellen met elkaar in gesprek gaan om vervolgens van elkaar te kunnen leren. Als organisatie geven wij de voorzet en de deelnemers gaan vervolgens zelf aan de slag. Ons doel is dus niet om een huwelijk in problemen weer op de rit te krijgen. Hoewel we dat ook best wel eens zien gebeuren.”

Waarom kan een huwelijk soms een oppepper gebruiken?
“Weet je, soms heb je niet eens in de gaten dat het thuis niet goed gaat,” maakt Julia duidelijk. “In onze maatschappij zijn we met z’n allen ontzettend ik-gericht. ‘De ander moet mij gelukkig maken.’ De bekende predikant Tim Keller schrijft: ‘Een huwelijk komt ons niet aanwaaien. We moeten er iets voor doen. Dan gaan we meedoen aan Zijn verbond. Dan is de kans groot dat geluk als bijproduct wordt meegeleverd.’

Dat is dus iets anders dan op zoek naar de kortste weg naar geluk, waarin het vaak om onszelf draait. Tijdens het huwelijksweekend draaien we het om: de ander staat centraal. We mogen onze man of vrouw dienen. Deze gedachte druist in tegen hoe er om ons heen over relaties wordt gedacht. En vergeet niet hoe moeilijk het is om je eigen wil op te offeren. Dat wil niet zeggen dat je jezelf maar moet kwijtraken. Je blijft in een huwelijk wel twee individuen. Maar als dingen soms niet lukken, lijkt weglopen soms de gemakkelijkste weg. Ik geef je op een briefje: de kans is groot dat je in een volgende relatie tegen dezelfde problemen aanloopt. Je neemt jezelf mee.”

Wat komt er tijdens het weekend aan de orde?
“Tijdens de ochtend- en middagsessies komen onder andere deze onderwerpen aan de orde: communicatie, omgaan met conflicten en seksualiteit. Tijdens de Bijbelstudies komen de mooie aspecten van het huwelijk aan de orde en worden deelnemers uitgedaagd om in de spiegel te kijken, zodat ze ontdekken wat in hun relatie beter zou kunnen.

"Het huwelijk is niet de kortste route op weg naar geluk. Het is een plek waar je mag leren om het leven op een goede manier te leven."

Als je God in je huwelijk op één zet betekent dit dat je Zijn principes in het dagelijks leven wil toepassen. De Bijbel is dan ook ons uitgangspunt. Van daaruit proberen we de vertaalslag te maken naar hoe God het huwelijk heeft bedoeld. Dat is onderdeel van hun persoonlijke ontdekkingstocht, waarin Hij de centrale plek inneemt.”

Wat is je persoonlijke motivatie om anderen hierin op weg te helpen?
“Binnenkort zijn mijn man en ik 35 jaar getrouwd,” antwoordt Julia. “In die periode hebben we regelmatig ons eigen ‘ik’ opzij moeten zetten. Het mooie is dat het onze kinderen opvalt wanneer je trouw blijft aan elkaar. Dan geef je niet alleen het goede voorbeeld maar vorm je als man en vrouw een getuigenis, waardoor zichtbaar wordt hoe God het heeft bedoeld. Ik werk momenteel tijdelijk, part time in de verslavingszorg. Als ik hoor hoe het er bij veel verslaafden thuis aan toe ging, snap ik dat mensen op zoek gaan naar middelen om de pijn en leegte in hun leven op te vullen. Hun gezin was duidelijk geen veilige omgeving. Daarom heeft onze maatschappij behoefte aan gezonde huwelijken als goede voorbeelden. En als die ook nog gezegend worden met kinderen, ontstaat een gezin waarin deugdelijke waarden worden doorgegeven, kinderen hun identiteit ontwikkelen en zichtbaar wordt hoe God relaties, hoe Hij het léven heeft bedoeld.”

Welke handreiking kun je meegeven aan getrouwde stellen?
“Blijf leuke dingen met elkaar doen. Ook als je al jarenlang samen bent en een druk gezin hebt. Zet kruizen in je agenda om momenten te plannen waarbij je er alleen voor elkaar bent. Ga regelmatig een weekend weg, regel oppas voor de kinderen. Als je dat niet doet, kun je op de automatische piloot terechtkomen. Daar is op zichzelf niets mis mee, maar het gevaar is dat je elkaar kwijtraakt en niet voor elkaar door het vuur gaat. En probeer de ander niet te veranderen. Als jij verandert, zal dat invloed op jouw partner hebben.”

Dit relatieweekend vindt plaats op christelijk vakantiepark De Betteld in Zelhem. Deelnemers verblijven in een tweepersoonskamer in de herberg of een behaaglijk chalet op het ruim opgezette park. Dit christelijke huwelijksweekend kunt u al volgen vanaf € 279,92 per stel all inclusive. Het aantal plekken is beperkt, waardoor elk stel genoeg aandacht krijgt. Klik hier voor meer informatie.

Foto bovenaan: Julia met haar man Fedde

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

De nieuwe single van Dwight Dissels is echt prachtig!

Dwight Dissels is bekend van het tv-programma ‘The Voice Of Holland’. Hij zingt in verschillende gospelkoren en met zijn stichting vormt hij een band, waarin verschillende kerkstromingen samenkomen. Onlangs is zijn nieuwe single 'Zwijg Maar' uitgekomen. Beluister het lied en bezoek de site van Diwght Dissels:
CIP+

Spiraaltje of pil gebruiken als christen? Kees van Helden raadt het af.

Wat als je christen bent en gebruik maakt van een spiraaltje, de pil of een morning after pil? Is dat met je geloof te rijmen? Kees van Helden van de organisatie Schreeuw om Leven heeft zijn bedenkingen, vertelt hij in deze CIP Video (vanaf 8:00 en 10:00).  Dit is het eerste deel met de pro-life activist over abortus. In dit eerste gesprek bespreken we wanneer het menselijk leven daadwerkelijk begint. Deze discussie is al jaren gaande. Volgens Kees begint het menselijk leven al bij de bevruchting. “Dan ontstaat er uniek leven. De weten...

Onze diensten worden alsmaar drukker

Op biddag werd in de kerk aan de gemeente gevraagd om 20 minuten stil te zijn. 20 minuten om in stilte te bidden en te mediteren. Ik ontdekte opnieuw dat dat best voor mij een opgave is. Natuurlijk ben ik weleens 20 minuten stil. Als ik wandel ben heel wat langer stil. Maar eigenlijk vul ik altijd die stilte op. Tijdens een wandeling is er altijd wel wat te zien en te horen. Vogels, de natuur, mensen die je passeren. Echt stil zijn, stil zijn voor God vraagt van mij wel oefening.Het is niet: helemaal nietsdoen.Ook niet mijn verstand op nul zetten.Maar...

God heeft een hoopvolle toekomst voor je: is dat echt zo?

“God heeft een hoopvolle toekomst voor je, Hij heeft mooie plannen met je, gedachten over voorspoed.” Met deze tekst uit Jeremia 29 worden mensen bemoedigd die in moeilijke situaties zitten. Het wordt gebruikt als een een belofte van God aan ons: “Maak je geen zorgen, het komt goed.” Het wordt ook gebruikt als een gebed van ouders voor hun kinderen: 'God heeft beloofd dat je een geweldige toekomst hebt. Hij heeft prachtige plannen met jouw leven, Hij heeft jouw geluk op het oog.' En dat geldt ook voor d...
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

Passionkoor zingt gospellied in De Wereld Draait Door

Volgende week donderdag vindt de achtste editie van 'The Passion' plaats in Amsterdam Zuidoost; het stadsdeel dat dit jaar vijftig jaar bestaat. Deze editie zal het 'Passionkoor uit de Bijlmer' te zien en te horen zijn, en vanavond zijn ze in de uitzending. Het koor staat onder leiding van Eric van Tijn en ze spelen het liedje 'Droom, Durf, Doe en Deel' waarvan de originele versie van Marco Borsato is.
Vakanties
Hier adverteren?

SGP-lijsttrekker over ophef: "Weghalen filmpje was paniekreactie"

Het offline halen van het controversiële verkiezingsfilmpje van de SGP in Dantumadiel was een paniekreactie. Dit vertelde lijsttrekker Tom Bakker woensdagavond tijdens de verkiezingsavond in het Friese Damwoude, schrijft de Leeuwarder Courant.In de video geeft lijsttrekker Tom Bakker aan dat er veel ellende voortkomt uit een echtscheiding. "Psychische problemen, ziekteverzuim, werkloosheid, financiële problemen, om dan nog maar te zwijgen van opvoedingsproblemen. Kinderen uit gebroken gezinnen, daar is bijna altijd wat mee aan d...

Royaltywatcher: "Jordaanse koning respecteert christenen"

Koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië waren dinsdag in Nederland voor een officieel bezoek. Royaltywatcher Tirza van der Graaf sprak bij Groot Nieuws Radio over de Jordaanse koning. In het najaar van 2015 hield Abdullah een toespraak, in de tijd dat het Kerst was, maar ook een islamitische feestdag. "Abdullah heeft toen zowel moslims als christenen gefeliciteerd. Hij zei heel duidelijk: christenen en moslims zijn gelijkwaardig in Jordanië. Dat is een duidelijk teken: ik respecteer ook christenen," vertelt Tirza van der Graaf K...
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

Jaap-Harm bekeek de nieuwe film over Maria en werd erdoor geraakt

Rond Pasen verschijnt de nieuwe film Maria Magdalena in de bioscoop. In de Hollywood-film wordt vanuit het vrouwelijke perspectief van Maria van Magdala naar Jezus gekeken. Jaap-Harm de Jong bekeek de film en deelde zijn commentaar op de progressief-christelijke blog Lazarus.Jaap-Harm: "Persoonlijk vind ik dat Mary Magdalene een zeer geslaagde Jezus-film is geworden. Op hoofdlijnen trouw aan wat te lezen is in het Nieuwe Testament. Geregeld ook lenend uit de meer gnostische hoek, waar bijvoorbeeld het boek De Da Vinci Code...

Hekmat uit Afghanistan moet bewijzen dat hij echt christen is

Hekmat Amiri is als jonge tiener vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht. Hier werd hij christen. Om een Nederlands paspoort te krijgen, moet hij aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ‘bewijzen’ dat hij wel echt christen is. En dat is niet makkelijk, schrijft Strijdkreet.nl. Als tiener voelde de Afghaan zich erg alleen. "Maar in de islam zoals ik die had geleerd, is Allah een God die ver weg is. Ik durfde niets aan God te vragen voor mijzelf." Toen een christelijke vriend zijn ongeluk opmerkte, kreeg Hekmat een christelijk boek....

Carola Veldhuizen over de spectaculaire winst van de ChristenUnie in Renswoude

In Renswoude heeft de ChristenUnie een spectaculaire verkiezingsdag achter de rug. De christelijke partij stijgt daar van 1 naar 4 zetels en is daardoor in één klap de grootste partij. "Ik had dit niet verwacht, maar het is geweldig!," zegt Carola Veldhuizen, nummer vier op de lijst van de ChristenUnie, bij Groot Nieuws Radio. Door de spectaculaire winst van de ChristenUnie laten stemmers in Renswoude zien dat het tijd is voor verandering. Carola: "Ik denk dat we in de afgelopen vier jaar hebben laten zien dat we er echt...
CIP+

"Ik wil niet Gereformeerde Bond-dominee genoemd worden"

“Ik vind het vreselijk om aangekondigd te worden als Gereformeerde Bond-predikant. Ik belijd hetzelfde geloof als mijn buurman die verderop naar een andere kerk gaat,” vertelt ds. A. J. Mensink. CIP.nl sprak de predikant van de hervormde gemeente in Elburg over tobberig geloven, het heilig avondmaal en gereformeerd christen-zijn. “Ik was geen vroom jongetje die urenlang in de Bijbel las en in de kerk goed oplette. Tot mijn twaalfde kon ik mij nauwelijks iets herinneren van wat er tijdens kerkdiensten is gezegd. Het gekke w...

Vijf gevaren van het creationisme

De afgelopen tijd hebben we het weer eens moeten aanhoren: christenen kunnen niet geloven in schepping én evolutie. En voor degenen die dat wél geloven is de verlossing in Jezus Christus overbodig, zij zijn nog niet verloren op voorwaarde dat zij zich bekeren. Tot het creationisme uiteraard. Ook Wietze de Boer schreef dat het christelijk geloof en de evolutietheorie niet verenigbaar zijn, “het is de weg van de dood”. Als ik het goed heb begrepen kan ik, volgens sommige creationisten althans, geen christen zijn. Wa...

Ds. Otto Grevink over het referendum: hoe veilig wil je het hebben?

Vandaag is er een referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). "Een stemadvies kan ik je niet geven. Het roept bij mij wel gedachten op over hoe veilig we het eigenlijk willen hebben," schrijft ds. Otto Grevink op MijnKerk.nl. Grevink: "Steeds wanneer over veiligheid gesproken wordt leeft er een idee dat we die veiligheid kunnen bereiken. En de onveiligheid kunnen uitbannen. Kunnen we dat? Ik geloof het niet. En niet omdat we nooit alle risico’s kunnen uitsluiten, maar gewoon omdat we zelf verstr...

Cultureel erfgoed: Palestijnen azen op Dode Zeerollen

Eerder werden de Geboortekerk in Bethlehem en het Graf van de Aartsvaders in Hebron door UNESCO erkend als Palestijns erfgoed. Nu azen de Palestijnen op de Dode Zeerollen, meldt Israël Today. Er staan nog dertien andere plaatsen op de lijst van Palestijnen die ze van de UNESCO (de Culturele en Educatieve Organisatie van de VN) zouden willen krijgen. Een van deze plaatsen zijn de grotten in Qumran aan de Dode Zee, waar de boekrollen werden ontdekt die nu in de Shrine of the Book in het Israël Museum in Jeruzalem...
CIP+

De zwarte kant van profetie: hoe ontmasker je valse profeten?

Valse profetieën, die nergens op slaan, die bedoeld zijn om aanzien te krijgen. Of heel algemene voorspellingen, zoals 'je hebt pijn in je leven meegemaakt'. Ze kunnen wantrouwen en scepsis oproepen, maar ook mensen diep beschadigen. Hoe ontmasker je de valse profeten? “God wil dat we een open kanaal zijn, geen rioleringsbuis waar stront doorheen gaat,” zegt Jarno van Dijk. Drie dingen zijn belangrijk: opbouw, vermaning en troost. De kaders die Paulus vast heeft gesteld voor profetie. “Daarnaast zegt Jezus: de He...
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher