Julia Ypma

Dagelijks leven

14 november 2017 door Jeffrey Schipper

"In het huwelijk leer je het leven goed te leven"

“Het huwelijk is niet de kortste route op weg naar geluk. Het is een plek waar je mag leren om het leven op een goede manier te leven,” zegt Julia Ypma. Zij is een van de organisatoren van het huwelijksweekend dat binnenkort op De Betteld wordt gehouden. Julia legt uit waarom ieder huwelijk een oppepper kan gebruiken en waarom zij het zo bijzonder vindt dat zij binnenkort 35 jaar getrouwd is.

De Betteld is een christelijke camping en conferentiecentrum waar God centraal staat. Het is een plek waar je je kunt terugtrekken uit je dagelijkse bezigheden, en je kunt richten op God de Vader.

Wat is het doel van het huwelijksweekend?
“Wij willen handvatten meegeven aan echtparen en hen ook simpel gezegd een gezellig weekend aanbieden. Zo staat er bijvoorbeeld een romantisch diner voor twee op het programma. Om ons heen zien we dat mensen vaak opgaan in de drukte op het werk of het gezinsleven. Daarom kan ieder huwelijk zo nu en dan een apk gebruiken. Wat we ook belangrijk vinden is dat stellen met elkaar in gesprek gaan om vervolgens van elkaar te kunnen leren. Als organisatie geven wij de voorzet en de deelnemers gaan vervolgens zelf aan de slag. Ons doel is dus niet om een huwelijk in problemen weer op de rit te krijgen. Hoewel we dat ook best wel eens zien gebeuren.”

Waarom kan een huwelijk soms een oppepper gebruiken?
“Weet je, soms heb je niet eens in de gaten dat het thuis niet goed gaat,” maakt Julia duidelijk. “In onze maatschappij zijn we met z’n allen ontzettend ik-gericht. ‘De ander moet mij gelukkig maken.’ De bekende predikant Tim Keller schrijft: ‘Een huwelijk komt ons niet aanwaaien. We moeten er iets voor doen. Dan gaan we meedoen aan Zijn verbond. Dan is de kans groot dat geluk als bijproduct wordt meegeleverd.’

Dat is dus iets anders dan op zoek naar de kortste weg naar geluk, waarin het vaak om onszelf draait. Tijdens het huwelijksweekend draaien we het om: de ander staat centraal. We mogen onze man of vrouw dienen. Deze gedachte druist in tegen hoe er om ons heen over relaties wordt gedacht. En vergeet niet hoe moeilijk het is om je eigen wil op te offeren. Dat wil niet zeggen dat je jezelf maar moet kwijtraken. Je blijft in een huwelijk wel twee individuen. Maar als dingen soms niet lukken, lijkt weglopen soms de gemakkelijkste weg. Ik geef je op een briefje: de kans is groot dat je in een volgende relatie tegen dezelfde problemen aanloopt. Je neemt jezelf mee.”

Wat komt er tijdens het weekend aan de orde?
“Tijdens de ochtend- en middagsessies komen onder andere deze onderwerpen aan de orde: communicatie, omgaan met conflicten en seksualiteit. Tijdens de Bijbelstudies komen de mooie aspecten van het huwelijk aan de orde en worden deelnemers uitgedaagd om in de spiegel te kijken, zodat ze ontdekken wat in hun relatie beter zou kunnen.

"Het huwelijk is niet de kortste route op weg naar geluk. Het is een plek waar je mag leren om het leven op een goede manier te leven."

Als je God in je huwelijk op één zet betekent dit dat je Zijn principes in het dagelijks leven wil toepassen. De Bijbel is dan ook ons uitgangspunt. Van daaruit proberen we de vertaalslag te maken naar hoe God het huwelijk heeft bedoeld. Dat is onderdeel van hun persoonlijke ontdekkingstocht, waarin Hij de centrale plek inneemt.”

Wat is je persoonlijke motivatie om anderen hierin op weg te helpen?
“Binnenkort zijn mijn man en ik 35 jaar getrouwd,” antwoordt Julia. “In die periode hebben we regelmatig ons eigen ‘ik’ opzij moeten zetten. Het mooie is dat het onze kinderen opvalt wanneer je trouw blijft aan elkaar. Dan geef je niet alleen het goede voorbeeld maar vorm je als man en vrouw een getuigenis, waardoor zichtbaar wordt hoe God het heeft bedoeld. Ik werk momenteel tijdelijk, part time in de verslavingszorg. Als ik hoor hoe het er bij veel verslaafden thuis aan toe ging, snap ik dat mensen op zoek gaan naar middelen om de pijn en leegte in hun leven op te vullen. Hun gezin was duidelijk geen veilige omgeving. Daarom heeft onze maatschappij behoefte aan gezonde huwelijken als goede voorbeelden. En als die ook nog gezegend worden met kinderen, ontstaat een gezin waarin deugdelijke waarden worden doorgegeven, kinderen hun identiteit ontwikkelen en zichtbaar wordt hoe God relaties, hoe Hij het léven heeft bedoeld.”

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Welke handreiking kun je meegeven aan getrouwde stellen?
“Blijf leuke dingen met elkaar doen. Ook als je al jarenlang samen bent en een druk gezin hebt. Zet kruizen in je agenda om momenten te plannen waarbij je er alleen voor elkaar bent. Ga regelmatig een weekend weg, regel oppas voor de kinderen. Als je dat niet doet, kun je op de automatische piloot terechtkomen. Daar is op zichzelf niets mis mee, maar het gevaar is dat je elkaar kwijtraakt en niet voor elkaar door het vuur gaat. En probeer de ander niet te veranderen. Als jij verandert, zal dat invloed op jouw partner hebben.”

Dit relatieweekend vindt plaats op christelijk vakantiepark De Betteld in Zelhem. Deelnemers verblijven in een tweepersoonskamer in de herberg of een behaaglijk chalet op het ruim opgezette park. Dit christelijke huwelijksweekend kunt u al volgen vanaf € 279,92 per stel all inclusive. Het aantal plekken is beperkt, waardoor elk stel genoeg aandacht krijgt. Klik hier voor meer informatie.

Foto bovenaan: Julia met haar man Fedde

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher