Galilea

God

13 november 2017 door Neline Schipper

In Galilea vinden we geloof

De jaarlijkse tulpentour, georganiseerd door Christenen voor Israël, is van start. Dit jaar is de twintigste editie van de reis. Met een team van negen personen reizen we deze week door Israël, van noord tot zuid, om bloembollen uit te delen ter ondersteuning van onze boodschap van bemoediging aan Israël en het Joodse volk. Vandaag begeven we ons in Galilea. En in Galilea vinden we geloof.

Christenen voor Israël stelt zich ten doel christenen in Nederland bewust te maken van de betekenis van het Joodse volk in Gods handelen met deze wereld. Zij doet dit door het geven van betrouwbare informatie over Israël.

Sharon is de eerste die ons graag begeleidt. Ze is werkzaam voor het regionale bestuur van Hoog-Galilea. Vanuit het regionale bestuur worden onze tulpenbollen met een bemoedigende boodschap over de hele regio verspreid. Ze is een vrouw met een groot geloof in de vele projecten die ze ons wil laten zien. En geloof is er nodig, want veel wacht nog op realisatie in de toekomst. Maar zalig ben je als je gelooft terwijl je niet hebt gezien.

Op de vroege, zonnige ochtend staan we aan de oevers van een kanaal. Bij het Jordan River Project wordt een kanaal, dat in de jaren ’50 is aangelegd om het gebied van de Hula-vallei droog te leggen, omgebouwd tot een natuurlijk aandoend gebied. Zowel mens als dier vindt hier een goede plek. Sharon gelooft in een stukje herstel van de schepping.

De reis gaat door het bijzondere Hula-natuurreservaat. Zwermen kraanvogels van een omvang die we niet eerder hebben gezien omringen ons. Maar tegelijk liggen de akkers er kaal en droog bij. Geen gebed is voor dit gebied momenteel zo hard nodig als het gebed om regen.

Geen gebed is voor dit gebied momenteel zo hard nodig als het gebed om regen.

Aan de andere kant van het natuurreservaat ontmoeten we Dana. Deze gedreven vrouw neemt ons mee naar de plaats van de droom waar zij in gelooft: het Young Adult Centre. Jongeren in Israël gaan vanaf hun achttiende voor twee tot drie jaar in legerdienst. Na deze periode wacht hun de uitdaging een goed, volwassen leven op te bouwen. Op allerlei manieren kunnen jongeren hierin ondersteund worden. Dana gelooft in de kracht van de nieuwe generatie.

Van de young adults gaan we naar de senior adults. We ontmoeten Miri, een enthousiaste fysiotherapeute die werkzaam is in het Senior Adult Centre. Op deze plaats worden dagelijks ongeveer tweehonderd ouderen ontvangen voor een goede dagbesteding en begeleiding. Van kamer tot kamer ontmoeten we groepen van bijzondere ouderen. De ouderen dagen zichzelf uit telkens nieuwe dingen te leren. Ouderen van meer dan honderd jaar oud kijken ons stralend aan bij ons bezoek. En Miri straalt evenzo. Zij gelooft in de waarde van de oudere generatie.

De Hula-vallei

De reis gaat verder noordwaarts, tot we niet verder kunnen. We staan aan de grens met Libanon. Als we opzij kijken, zien we de bergen van Syrië. Het zijn landen die te lijden hebben onder de toenemende invloed van Hezbollah. Maar de inwoners van kibboets Misgav Am geloven, ondanks altijd aanwezige dreiging, in het goede leven in deze kibboets in het uiterste noorden van Israël.

We zakken af naar het zuiden en bereiken Afula. In deze stad is het Emunah kindercentrum, bestaande uit een weeshuis en een dagopvang voor kinderen met een problematische achtergrond. Sharon, werkzaam in een van de huizen waar twaalf kinderen wonen, vertelt over zijn werk. Soms is het zwaar, vaak vraagt het offers, maar hij heeft geloof. Sharon gelooft in de kracht van gevende liefde.

Waar wij, nuchtere Nederlanders, vooral zien wat er beter kan, hebben deze mensen grote dromen en een groot geloof.

Gevende liefde zien we ook bij de docenten van Kadouri School. Deze unieke school is in 1933 opgericht door de heer Kadouri en is sindsdien een inspiratie geweest voor duizenden jongeren. Enkele studenten delen met ons wat ze op deze plek meekrijgen: vernieuwend onderwijs, een kennismaking met verschillende culturen en een rijke verscheidenheid aan studenten. Deze studenten geloven in het overbruggen van verschillen door elkaar te kennen.

We sluiten de dag af in de warme gemeenschap van Mitzpe Netofa. Faydra, onze gids en inwoonster van deze plaats, werkzaam bij een instituut voor Joods-christelijke relaties, wenkt de kinderen en ouders die bij de ingang van het dorp op ons zitten te wachten. Kleine, maar stoere jongens nemen heldhaftig een doos tulpenbollen op de schouder. Deze kinderen bouwen aan het gezamenlijke geloof in de gemeenschap.

We verwonderen ons over het grote geloof van de vele mensen die wij vandaag hebben ontmoet. Waar wij, nuchtere Nederlanders, vooral zien wat er beter kan, hebben deze mensen grote dromen en een groot geloof. Dat hun geloof, met het opkomen van onze tulpenbollen, alleen nog maar verder moge groeien.

Deelnemers aan deze reis zijn Jan en Gré van Dijk, Johan en Carin van der Ham, Bert Noteboom, Dick en Marian Pors, Lenard Prins en Neline Schipper.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher