Galilea

God

13 november 2017 door Neline Schipper

In Galilea vinden we geloof

De jaarlijkse tulpentour, georganiseerd door Christenen voor Israël, is van start. Dit jaar is de twintigste editie van de reis. Met een team van negen personen reizen we deze week door Israël, van noord tot zuid, om bloembollen uit te delen ter ondersteuning van onze boodschap van bemoediging aan Israël en het Joodse volk. Vandaag begeven we ons in Galilea. En in Galilea vinden we geloof.

Christenen voor Israël stelt zich ten doel christenen in Nederland bewust te maken van de betekenis van het Joodse volk in Gods handelen met deze wereld. Zij doet dit door het geven van betrouwbare informatie over Israël.

Sharon is de eerste die ons graag begeleidt. Ze is werkzaam voor het regionale bestuur van Hoog-Galilea. Vanuit het regionale bestuur worden onze tulpenbollen met een bemoedigende boodschap over de hele regio verspreid. Ze is een vrouw met een groot geloof in de vele projecten die ze ons wil laten zien. En geloof is er nodig, want veel wacht nog op realisatie in de toekomst. Maar zalig ben je als je gelooft terwijl je niet hebt gezien.

Op de vroege, zonnige ochtend staan we aan de oevers van een kanaal. Bij het Jordan River Project wordt een kanaal, dat in de jaren ’50 is aangelegd om het gebied van de Hula-vallei droog te leggen, omgebouwd tot een natuurlijk aandoend gebied. Zowel mens als dier vindt hier een goede plek. Sharon gelooft in een stukje herstel van de schepping.

De reis gaat door het bijzondere Hula-natuurreservaat. Zwermen kraanvogels van een omvang die we niet eerder hebben gezien omringen ons. Maar tegelijk liggen de akkers er kaal en droog bij. Geen gebed is voor dit gebied momenteel zo hard nodig als het gebed om regen.

Geen gebed is voor dit gebied momenteel zo hard nodig als het gebed om regen.

Aan de andere kant van het natuurreservaat ontmoeten we Dana. Deze gedreven vrouw neemt ons mee naar de plaats van de droom waar zij in gelooft: het Young Adult Centre. Jongeren in Israël gaan vanaf hun achttiende voor twee tot drie jaar in legerdienst. Na deze periode wacht hun de uitdaging een goed, volwassen leven op te bouwen. Op allerlei manieren kunnen jongeren hierin ondersteund worden. Dana gelooft in de kracht van de nieuwe generatie.

Van de young adults gaan we naar de senior adults. We ontmoeten Miri, een enthousiaste fysiotherapeute die werkzaam is in het Senior Adult Centre. Op deze plaats worden dagelijks ongeveer tweehonderd ouderen ontvangen voor een goede dagbesteding en begeleiding. Van kamer tot kamer ontmoeten we groepen van bijzondere ouderen. De ouderen dagen zichzelf uit telkens nieuwe dingen te leren. Ouderen van meer dan honderd jaar oud kijken ons stralend aan bij ons bezoek. En Miri straalt evenzo. Zij gelooft in de waarde van de oudere generatie.

De Hula-vallei

De reis gaat verder noordwaarts, tot we niet verder kunnen. We staan aan de grens met Libanon. Als we opzij kijken, zien we de bergen van Syrië. Het zijn landen die te lijden hebben onder de toenemende invloed van Hezbollah. Maar de inwoners van kibboets Misgav Am geloven, ondanks altijd aanwezige dreiging, in het goede leven in deze kibboets in het uiterste noorden van Israël.

We zakken af naar het zuiden en bereiken Afula. In deze stad is het Emunah kindercentrum, bestaande uit een weeshuis en een dagopvang voor kinderen met een problematische achtergrond. Sharon, werkzaam in een van de huizen waar twaalf kinderen wonen, vertelt over zijn werk. Soms is het zwaar, vaak vraagt het offers, maar hij heeft geloof. Sharon gelooft in de kracht van gevende liefde.

Waar wij, nuchtere Nederlanders, vooral zien wat er beter kan, hebben deze mensen grote dromen en een groot geloof.

Gevende liefde zien we ook bij de docenten van Kadouri School. Deze unieke school is in 1933 opgericht door de heer Kadouri en is sindsdien een inspiratie geweest voor duizenden jongeren. Enkele studenten delen met ons wat ze op deze plek meekrijgen: vernieuwend onderwijs, een kennismaking met verschillende culturen en een rijke verscheidenheid aan studenten. Deze studenten geloven in het overbruggen van verschillen door elkaar te kennen.

We sluiten de dag af in de warme gemeenschap van Mitzpe Netofa. Faydra, onze gids en inwoonster van deze plaats, werkzaam bij een instituut voor Joods-christelijke relaties, wenkt de kinderen en ouders die bij de ingang van het dorp op ons zitten te wachten. Kleine, maar stoere jongens nemen heldhaftig een doos tulpenbollen op de schouder. Deze kinderen bouwen aan het gezamenlijke geloof in de gemeenschap.

We verwonderen ons over het grote geloof van de vele mensen die wij vandaag hebben ontmoet. Waar wij, nuchtere Nederlanders, vooral zien wat er beter kan, hebben deze mensen grote dromen en een groot geloof. Dat hun geloof, met het opkomen van onze tulpenbollen, alleen nog maar verder moge groeien.

Deelnemers aan deze reis zijn Jan en Gré van Dijk, Johan en Carin van der Ham, Bert Noteboom, Dick en Marian Pors, Lenard Prins en Neline Schipper.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

"God is dood, de filosofie is dood en Stephen Hawking is ook dood"

Stephen Hawking was een wereldberoemde wetenschapper met een oneindig geloof in een logische verklaring voor alles. Dat schrijft Volkskrant columnist Bert Wagendorp naar aanleiding van zijn overlijden, vorige week. "God is dood, de filosofie is dood en Stephen Hawking is ook dood." "Niet God, niet het toeval, maar de logica zorgde ervoor dat hij gedurende zijn 76-jarige leven uitgroeide tot een beroemde natuurkundige." Stephen stelde de belangrijke vragen over wie wij zijn, waar wij zijn en waarom. "Oude vragen, die ooit van een antwoor...

Waarom John Legend zijn geloof in God verloor (maar nog wel fan van Jezus is)

John Legend is een van de meest beroemde R&B artiesten in de wereld. Hij leerde zingen in de kerk en was jarenlang christen. In een interview met Relevant Magazine vertelt hij over zijn geloof. Hij beschouwt zichzelf niet meer als religieus, zo vertelt hij. Toch is hij nog wel onder de indruk van Jezus. Sterker nog, in het gesprek vertelt hij dat zijn muziek misschien wel meer dan ooit in lijn is met het leven van Jezus. Ook al is hij zijn geloof in God verloren. Geloof verliezenJohn Legend vertelt in het gesprek hoe het zover gekomen is dat hij z...
CIP+

"Soms voelden we ons superieur binnen de reformatorische gezindte"

Binnen no time een kerk opbouwen na een kerkscheuring. De hersteld hervormden zijn erin geslaagd. “Maar zijn we God in onze ijver vergeten?,” vragen SGP-senator Diederik van Dijk (rechts op de foto) en ds. P. den Ouden (links) zich hardop af. De Hersteld Hervormde Kerk is volwassen geworden, maar een belangrijke vraag ligt volgens hen nog open: wat had God te zeggen door middel van de aangrijpende kerkscheuring in 2004? “Als hervormden voelden we ons soms superieur binnen de reformatorische gezindte,”...
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?

Ik heb een paar keer aan de beademing gelegen. Met had geconstateerd dat het zuurstofgehalte van mijn bloed te laag was. Daar moest ik gisteren aan denken toen we in de kerk aan het bidden waren. Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?Hoeveel goede zuurstof adem ik in? Of leef ik van veel vervuilde lucht? Bidden is inademen en uitademen.Daar hadden we het over in de dienst.Adem in- adem uit. Bidden is inademen en uitademen. Zo begon ooit het leven.Met inademen en uitademen.De eerste was God. Hij zorgde voor zuurstof...

Geloofstoerusting en Stichting Jij daar! organiseren Paas Singin

“Het paasverhaal zette het hoofd en hart van Paulus in vuur en vlam. De opstanding laat zien dat de dood van Jezus geen straf is voor wat Hij heeft gedaan. Het offer van Jezus is genoeg voor de zonden van de hele wereld.” Dit was de boodschap van Marcel Vroegop tijdens de Paas Sing-in in Barneveld afgelopen jaar. Ook dit jaar organiseren Geloofstoerustingen Stichting Jij daar! een Singin. Dit keer is jong & oud van harte welkom op 2 april (20:00 uur) in Sporthal West (Veenslag 72-A) in Veenendaal. Een...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

'Steeds minder enthousiasme voor landelijke fusie ChristenUnie en SGP'

De animo onder raadsleden van ChristenUnie en SGP voor een landelijke fusie is het afgelopen decennium gedaald. Dat blijkt uit een recent gehouden enquête van het Reformatorisch Dagblad onder 289 raadsleden van die partijen.  In 2006 achtte 55 procent van de CU-raadsleden een landelijke fusie tussen CU en SGP nog (zeer) wenselijk. Nu is dat aandeel gezakt naar 42 procent. Dezelfde trend is zichtbaar binnen de SGP. In 2006 zag 33 procent van de SGP-raadsleden brood in een fusie met de CU. Nu ziet nog 22 procent van de S...

Vijf inspirerende uitspraken van ds. P. L. de Jong

"Laten we ophouden met zaniken over de kerk." Ds. P. L. de Jong houdt van de kerk en in dit boek opent hij zijn hart over dit onderwerp. Hij blikt terug en vooruit, en deelt met ons hoe kerkelijke wendingen ook persoonlijke halteplaatsen werden. Het Reformatorisch Dagblad en Nederlands Dagblad spraken met hem. We zetten een aantal uitspraken op een rijtje. "Laten we ophouden met zaniken over de kerk. Dat is een belangrijke emotie die in het verhaal terugkomt. We moeten niet verongelijkt doen over secularisatie, het christendo...

Waarom christenpolitici zich soms voelen als Mozes en Daniël

Het zal je niet ontgaan zijn: de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Een belangrijke dag waarop je kunt kiezen wie jouw stem – letterlijk – vertegenwoordigt in jouw gemeente. Hoewel het soms niet zo lijkt, worden er hele belangrijke dingen besproken. Denk eens aan de zorg voor je oma, genoeg groen in je stad en voldoende werk voor iedereen. Maar – vaak in de grotere steden – gaat het ook over de kloven in de samenleving. Kloven die daar vaak extra breed lijken te zijn. Denk aan radicalisering, vluchtelingen...
CIP+

Wees niet te volgzaam in je eigen kerk

Wat als je in een kerk zit waar de leider veel macht naar zich toetrekt? Er dingen niet in de haak zijn? In deze videoserie geeft Johan Lock tips voor mensen die in een ongezonde kerk zitten, naar aanleiding van zijn boek De Erfenis van Adriaan. Zijn tip in deze video: neem als christen je verantwoordelijkheid. Johan vertelt over hoe hij zich in zijn kerk steeds vaker begon te af te vragen: zoals het geloof hier beleefd wordt, hoor ik daar wel helemaal bij? Zoals er in deze kerk met mensen wordt omgegaan, is dat wel mijn manier van doen? ...

Staatssecretaris ChristenUnie weer aan het werk na het overlijden van zijn dochter

Staatssecretaris Paul Blokhuis is weer aan het werk. Hij was een aantal weken afwezig na het overlijden van zijn jongste dochter Julia. Op Twitter bedankt hij de mensen voor de berichten die hij kreeg na haar plotselinge dood, meldt onder andere het ANP."Heel veel dank voor de vele warme berichten van medeleven. Met Julia voor altijd in ons hoofd en hart ben ik weer aan het werk. Het voelt gewoon en heel onwerkelijk tegelijk. De steun van zoveel mensen helpt ons als familie enorm."De 18-jarige Julia Blokhuis overleed onlangs plotseling. Ze w...

Tommy Wieringa: "Ik zou graag een ijzeren atheïst zijn, maar het zit er niet in"

Tommy Wieringa is naar eigen zeggen de meest gelovige ongelovige van Nederland. Want God mag wat hem betreft dan dood zijn, het christendom is dat niet. Zondagavond was hij te zien in een nieuwe aflevering van Adieu God? "Ik zou graag een ijzeren atheïst zijn, maar het zit er niet in," vertelt hij. Bekijk een fragment en klik hier voor het volledige gesprek met Wieringa:
CIP+

De zwarte kant van profetie: hoe ontmasker je valse profeten?

Valse profetieën, die nergens op slaan, die bedoeld zijn om aanzien te krijgen. Of heel algemene voorspellingen, zoals 'je hebt pijn in je leven meegemaakt'. Ze kunnen wantrouwen en scepsis oproepen, maar ook mensen diep beschadigen. Hoe ontmasker je de valse profeten? “God wil dat we een open kanaal zijn, geen rioleringsbuis waar stront doorheen gaat,” zegt Jarno van Dijk. Drie dingen zijn belangrijk: opbouw, vermaning en troost. De kaders die Paulus vast heeft gesteld voor profetie. “Daarnaast zegt Jezus: de He...

In 5 stappen naar een missionaire leefgemeenschap

Toen Ewout en Ali van Oosten pas getrouwd waren, woonden ze in een dichtbevolkt stukje Nederland, met 12.000 mensen bij elkaar op twee vierkante kilometer, in hoge flats. Ondanks deze fysieke nabijheid leefden de bewoners - met 100 verschillende nationaliteiten - geïsoleerd van elkaar. Ook al liepen mensen samen naar de lift en zeiden ze 'hallo' en 'dag', ze maakten nooit echt contact. "Dat moet anders kunnen", dacht Ewout. Fast forward naar nu: Ewout en Ali leven samen met anderen in de missionaire leefgemeenschap TASTE!...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher