Pegida voert met kruis actie tegen bouw grote moskee in Enschede

13-11-2017 door NOS | RTL Nieuws | RTV Oost

In Enschede hebben aanhangers van Pegida Nederland actie gevoerd tegen de bouw van een grote moskee. In een tweet zegt de anti-islambeweging op de bouwlocatie een 'kerk' met een kruis neergezet te hebben, laat de NOS weten.

Een in de bouwgrond gestoken christelijk kruis werd met varkensbloed besprenkeld en ‘gezegend’ door een als pastoor, verkleed Pegida-lid. Een partytent moest een kerk voorstellen. De Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen vindt de actie walgelijk en noemt het 'Ku Klux Klan-achtig'. "Als je zo tekeer gaat met een kruis in de vroege ochtend, krijg ik die associatie."

Hij roept inwoners van zijn stad op zich niet te laten provoceren door "veertien mensen die hiervoor naar Enschede komen". Een dominee uit Den Haag uit zijn woede via Twitter: "Hey, Pegida! Een echte dominee van de PKN hier! Het is ronduit walgelijk hoe jullie onze christelijke religie en traditie, onze kerk en haar meest heilig symbool voor jullie rascistische doeleinden misbruiken! Jullie moeten daarmee stoppen!!!"

"Stuitende actie die het christelijk symbool bij uitstek misbruikt voor eigen ideologie en christenen en moslims beide schoffeert," voegt predikant en hoogleraar Jaap Dekker toe. Ds. J. Holtslag onderstreept in reactie op de Pegida-actie dat "de kerk geen gebouw is, maar het zijn mensen die geknield hebben bij het kruis van Christus en de naaste liefhebben als zichzelf." Theoloog Stefan Paas: "De verdedigers van de christelijke cultuur zijn weer eens ouderwets vulgair aan de gang."

De Enschedese burgemeester wil kijken of hij juridische stappen kan nemen tegen de extreemrechtse organisatie Pegida.

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Pegida voert met kruis actie tegen bouw grote moskee in Enschede
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!