Melvin

Van cocaïne dealen naar jongeren begeleiden: Thuishaven biedt Melvin rust en herstel

14-11-2017 door De Ontmoeting

Ik begon cocaïne te gebruiken uit nieuwsgierigheid, en om 's nachts door te kunnen werken als cocaïnedealer', vertelt Melvin (39). “Mijn omgeving heb ik er lange tijd smoesjes over verteld. Was ik maar eerder eerlijk geweest.” Nu heeft hij zijn plek gevonden in de Thuishaven van Ontmoeting. 

De Thuishavens van Ontmoeting helpen cliënten als Melvin om tot rust te komen en aan hun toekomst te werken. Melvin woont in de Thuishaven in Deventer en is heel blij met zijn plek. Hij heeft een eigen slaapkamer, en deelt de woonkamer met drie andere bewoners.

In de zithoek van de woonkamer schetst Melvin (grijze sweater, halsketting, trainingsbroek, blote voeten) in grote lijnen hoe zijn leven al op de middelbare school ontspoorde.

“Ik leerde voor bouwvakker, was de beste metselaar van mijn klas. Maar ik liet me meeslepen in een delict. Daar kreeg ik zo'n zware straf voor dat ik mijn opleiding niet af kon maken. En toen ik de gevangenis uitkwam, is het niet meer goed gekomen. Ik was gewend geraakt aan het geld. Bij mijn oma, waar ik opgroeide samen met mijn broers en zussen, had ik niet veel. Mijn vrienden droegen mooie, dure kleren. Dat wilde ik ook. De gebruikerswereld was niet ver weg, in Rotterdam. Er wordt veel geld verdiend. Ik wilde mee met die flow'.”

Jaren volgen waarin gevangenisstraffen, afkickprogramma's en verhuizingen elkaar afwisselen. Als zijn eerste kind geboren wordt, zit Melvin in de gevangenis. Een Rotterdamse maatschappelijk werkster brengt hem in 2015 in contact met Ontmoeting. Sinds een jaar woont Melvin nu in de Thuishaven in Epe. 'Deze plek geeft me structuur en wederopbouw. Ontmoeting let op wat ik wil, en daar begeleiden ze mij in. Stap voor stap. Ik heb nu mijn schulden op orde, ik werk aan het contact met mijn kinderen, en in september begin ik een opleiding als ervaringsdeskundige'. Daarmee kan Melvin onder andere groepsleider voor jongeren worden, werk dat hij graag wil gaan doen.

“In de Thuishaven heb ik veel vrijheid maar ik krijg ook hulp”, zegt Melvin. “Zonder Ontmoeting zou ik misschien nog in Rotterdam zitten, maar dan was ik allang in de vernieling geraakt. Mijn begeleider helpt me heel oprecht, ze is hulpvaardig, zet zich voor me in. De andere jongens klagen weleens over alle regels hier, maar dan zeg ik tegen ze: je hebt jezelf toch in de ellende gebracht? De hulp die we nu krijgen moet je waarderen. Wat Ontmoeting doet is fantastisch.”

Ontmoeting is een christelijke organisatie, die mensen die zijn vastgelopen helpt om hun leven weer op orde te krijgen. De hulpverleners leren hen om op eigen benen te staan, relaties aan te gaan en te onderhouden en de juiste keuzes te maken, zodat ze weer perspectief krijgen in hun leven. Lees hier meer over het werk van Stichting Ontmoeting

De christelijke nieuwsbrief die je ook echt leest!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Van cocaïne dealen naar jongeren begeleiden: Thuishaven biedt Melvin rust en herstel
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!