Nieuws

10 november 2017 door Jeffrey Schipper

"Hopelijk wordt op nieuwe charismatische bijbelschool de Bijbel bestudeerd"

“Ik hoop dat er op de nieuwe evangelisch-charismatische bijbelschool ruimte is voor bijbelstudie en exegese. Als dat niet het geval is, is er van een bijbelschool geen sprake,” zegt Henk Bakker. Met de hoogleraar van de Vrije Universiteit in Amsterdam bespreken we deze week drie nieuwsberichten over de schietpartij in Texas, Jodenhaat en een nieuwe bijbelschool.

Schutter Texas ontsnapte in 2012 van een psychiatrische afdeling
De Amerikaan die zondag 26 mensen in een baptistenkerk in Texas doodschoot, ontsnapte in 2012 van een psychiatrische afdeling in een ziekenhuis.

“Dit soort verschrikkelijke gebeurtenissen went helaas nooit,” reageert Bakker. “Het is duidelijk dat deze man psychisch niet in orde was. Dat neemt niet weg dat er sprake is van grove nalatigheid. De Amerikaanse luchtmacht heeft verzuimd aan de burgerlijke instanties door te geven dat Devin Patrick Kelley eerder was veroordeeld.” Doordat het criminele verleden van Kelley nooit is ingevoerd, kwam zijn naam ook niet bovendrijven toen hij in 2016 in San Antonio zijn wapen kocht.

Bakker verwijst naar de vorige Amerikaanse president, Barack Obama. “Hij heeft geprobeerd om de wapenwetgeving in te binden. Helaas is hij daar niet in geslaagd. Na de schietpartij in Texas moest ik terugdenken aan zijn tranen.” Obama was in 2016 zichtbaar geroerd toen hij sprak over de slachtoffers van vuurwapengeweld, specifiek de jonge scholieren die schietpartijen op hun school niet overleefden. “Hij belichaamde het verdriet van de vele onschuldige slachtoffers die zijn gevallen. Die pijn moet nog zichtbaarder worden om hier verandering in te brengen.”

"Hier is duidelijk spraken van iemand die zijn haat en boosheid kwijt wil. Mensen als Khoulani kijken op een revisionistische manier naar de geschiedenis."

De “zachte toon” die na de schietpartij doorklonk in de stem van de huidige president Donald Trump vindt Bakker opvallend. “Hij was pastoraler en aimabeler dan na eerdere schietincidenten. Het is goed dat hij de gebrokenheid en tragiek op een rustige wijze heeft verwoord.” De hoogleraar hoopt en verwacht dat veel Amerikanen hoop en troost putten uit hun geloof in God. “Als predikant heb ik vaak gezien hoe troostrijk hoop en verwachting zijn na het verliezen van een geliefde. Dit leed mogen we in handen leggen van de levende God.”

Haags raadslid niet vervolgd om “zionistische terroristen op bezoek bij SGP”
Het Haagse gemeenteraadslid Abdoe Khoulani wordt niet vervolgd voor een bericht dat hij in mei op Facebook had geplaatst over Israëlische kinderen. Tijdens een bezoek van Israëlische scholieren aan de Tweede Kamer, schreef hij: “Zionistische terroristen in wording gewoon keurig op bezoek bij de SGP. Dit zijn de toekomstige kindermoordenaars en bezetters.”

“Het woord ‘zionist’ is geen ontoelaatbaar scheldwoord. In die zin is het logisch dat Khoulani niet wordt vervolgd. Hier is duidelijk spraken van iemand die zijn haat en boosheid kwijt wil. Mensen als Khoulani kijken op een revisionistische manier naar de geschiedenis. Dat wil zeggen dat ze gebeurtenissen uit het verleden gebruiken om hun eigen verhaal kracht bij te zetten. Eerder dit jaar deed Rikko Voorberg dat bijvoorbeeld ook rondom Dodenherdenking. Men is geneigd om allerlei elementen toe te voegen aan de Joodse geschiedenis.”

Hoe kunnen we het beste reageren op dit soort uitspattingen? Bakker wijst op het recht op informatie en scholing. “Ik vind dat jongeren moeten leren om de geschiedenis goed te kennen. Dat voorkomt dit soort revisionisme. Hoe meer je weet over de Holocaust en andere kwesties uit de Joodse geschiedenis, hoe kleiner de kans op deze retoriek. Ten tweede vind ik dat jongeren moeten leren om een betoog te ontwikkelen. Zet je standpunt uiteen in een essay met een duidelijke argumentatie dat niet bol staat van de retoriek. Dat is het beste tegengif.”

Hij vindt het sympathiek dat SGP-jongeren eerder dit jaar aangifte tegen Khoulani heeft gedaan. “Van christenen mogen we verwachten dat ze solidair zijn met de Joden. We hebben heel veel aan hen te danken. Tegelijkertijd hecht ik veel waarde aan de vrijheid van meningsuiting. Iedereen moet kunnen schrijven en zeggen wat hij wil. Dat geldt ook voor dit raadslid uit Den Haag.”

"Ik hoop dat er op de nieuwe evangelisch-charismatische bijbelschool ruimte is voor bijbelstudie en exegese. Als dat niet het geval is, is er van een bijbelschool geen sprake."

Nieuwe charismatische bijbelschool op komst
Er komt een nieuwe evangelisch-charismatische bijbelschool: Kingdom Lifestyle. De school start in januari 2018 in Nijkerk. De oprichters hopen te starten met vijftig studenten.

Bakker deed in het verleden onderzoek naar Bijbelscholen in Nederland. Hij onderstreept dat ons land inmiddels alweer meer dan 100 bijbelscholen telt. “Mensen vinden het iedere keer weer belangrijk dat er vanuit hun eigen visie en denominatie kennis wordt overgedragen. Dat geldt ook voor deze charismatische stroming en daar is niets mis mee. Wel vind ik het belangrijk dat ook jongeren uit hun achterban een bredere inkijk krijgen in wat er in kerkelijk Nederland allemaal te doen is.”

Eén van de vakken die aan bod gaat komen is ‘Een man worden’. “Ik hoop dat het brede plaatje wordt geschetst. Karaktervorming duurt namelijk een heel mensenleven. Daarnaast ligt het selectief gebruiken van Bijbelteksten op de loer. Wie op zoek gaat naar wat de Bijbel over ‘een man worden’ zegt mag al blij zijn met anderhalve bijbeltekst. Het gebeurt vaker dat van een leuk idee aan de hand van een paar bijbelteksten een hoofdzaak wordt gemaakt. Dan hang je als het ware een steen aan een spinrag en dat lijkt mij niet de bedoeling.

Het zou mooi zijn als deze nieuwe bijbelschool inderdaad ook écht een bijbelschool wordt. Een school waar men met elkaar de Bijbel bestudeert. Een school waar mensen feitenkennis opdoen, nadenken over historische zaken en aan de slag gaan met exegese (tekstuitleg) en hermeneutiek (interpretatie van Bijbelteksten). Als dat niet het geval is, is het beter om te spreken van een gemeenteschool vanuit een bepaalde kerkelijke richting.”

Foto: Unie van Baptisten

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

De nieuwe single van Dwight Dissels is echt prachtig!

Dwight Dissels is bekend van het tv-programma ‘The Voice Of Holland’. Hij zingt in verschillende gospelkoren en met zijn stichting vormt hij een band, waarin verschillende kerkstromingen samenkomen. Onlangs is zijn nieuwe single 'Zwijg Maar' uitgekomen. Beluister het lied en bezoek de site van Diwght Dissels:
CIP+

Spiraaltje of pil gebruiken als christen? Kees van Helden raadt het af.

Wat als je christen bent en gebruik maakt van een spiraaltje, de pil of een morning after pil? Is dat met je geloof te rijmen? Kees van Helden van de organisatie Schreeuw om Leven heeft zijn bedenkingen, vertelt hij in deze CIP Video (vanaf 8:00 en 10:00).  Dit is het eerste deel met de pro-life activist over abortus. In dit eerste gesprek bespreken we wanneer het menselijk leven daadwerkelijk begint. Deze discussie is al jaren gaande. Volgens Kees begint het menselijk leven al bij de bevruchting. “Dan ontstaat er uniek leven. De weten...

Onze diensten worden alsmaar drukker

Op biddag werd in de kerk aan de gemeente gevraagd om 20 minuten stil te zijn. 20 minuten om in stilte te bidden en te mediteren. Ik ontdekte opnieuw dat dat best voor mij een opgave is. Natuurlijk ben ik weleens 20 minuten stil. Als ik wandel ben heel wat langer stil. Maar eigenlijk vul ik altijd die stilte op. Tijdens een wandeling is er altijd wel wat te zien en te horen. Vogels, de natuur, mensen die je passeren. Echt stil zijn, stil zijn voor God vraagt van mij wel oefening.Het is niet: helemaal nietsdoen.Ook niet mijn verstand op nul zetten.Maar...

God heeft een hoopvolle toekomst voor je: is dat echt zo?

“God heeft een hoopvolle toekomst voor je, Hij heeft mooie plannen met je, gedachten over voorspoed.” Met deze tekst uit Jeremia 29 worden mensen bemoedigd die in moeilijke situaties zitten. Het wordt gebruikt als een een belofte van God aan ons: “Maak je geen zorgen, het komt goed.” Het wordt ook gebruikt als een gebed van ouders voor hun kinderen: 'God heeft beloofd dat je een geweldige toekomst hebt. Hij heeft prachtige plannen met jouw leven, Hij heeft jouw geluk op het oog.' En dat geldt ook voor d...

Passionkoor zingt gospellied in De Wereld Draait Door

Volgende week donderdag vindt de achtste editie van 'The Passion' plaats in Amsterdam Zuidoost; het stadsdeel dat dit jaar vijftig jaar bestaat. Deze editie zal het 'Passionkoor uit de Bijlmer' te zien en te horen zijn, en vanavond zijn ze in de uitzending. Het koor staat onder leiding van Eric van Tijn en ze spelen het liedje 'Droom, Durf, Doe en Deel' waarvan de originele versie van Marco Borsato is.
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...

SGP-lijsttrekker over ophef: "Weghalen filmpje was paniekreactie"

Het offline halen van het controversiële verkiezingsfilmpje van de SGP in Dantumadiel was een paniekreactie. Dit vertelde lijsttrekker Tom Bakker woensdagavond tijdens de verkiezingsavond in het Friese Damwoude, schrijft de Leeuwarder Courant.In de video geeft lijsttrekker Tom Bakker aan dat er veel ellende voortkomt uit een echtscheiding. "Psychische problemen, ziekteverzuim, werkloosheid, financiële problemen, om dan nog maar te zwijgen van opvoedingsproblemen. Kinderen uit gebroken gezinnen, daar is bijna altijd wat mee aan d...

Royaltywatcher: "Jordaanse koning respecteert christenen"

Koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië waren dinsdag in Nederland voor een officieel bezoek. Royaltywatcher Tirza van der Graaf sprak bij Groot Nieuws Radio over de Jordaanse koning. In het najaar van 2015 hield Abdullah een toespraak, in de tijd dat het Kerst was, maar ook een islamitische feestdag. "Abdullah heeft toen zowel moslims als christenen gefeliciteerd. Hij zei heel duidelijk: christenen en moslims zijn gelijkwaardig in Jordanië. Dat is een duidelijk teken: ik respecteer ook christenen," vertelt Tirza van der Graaf K...

Jaap-Harm bekeek de nieuwe film over Maria en werd erdoor geraakt

Rond Pasen verschijnt de nieuwe film Maria Magdalena in de bioscoop. In de Hollywood-film wordt vanuit het vrouwelijke perspectief van Maria van Magdala naar Jezus gekeken. Jaap-Harm de Jong bekeek de film en deelde zijn commentaar op de progressief-christelijke blog Lazarus.Jaap-Harm: "Persoonlijk vind ik dat Mary Magdalene een zeer geslaagde Jezus-film is geworden. Op hoofdlijnen trouw aan wat te lezen is in het Nieuwe Testament. Geregeld ook lenend uit de meer gnostische hoek, waar bijvoorbeeld het boek De Da Vinci Code...

Hekmat uit Afghanistan moet bewijzen dat hij echt christen is

Hekmat Amiri is als jonge tiener vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht. Hier werd hij christen. Om een Nederlands paspoort te krijgen, moet hij aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ‘bewijzen’ dat hij wel echt christen is. En dat is niet makkelijk, schrijft Strijdkreet.nl. Als tiener voelde de Afghaan zich erg alleen. "Maar in de islam zoals ik die had geleerd, is Allah een God die ver weg is. Ik durfde niets aan God te vragen voor mijzelf." Toen een christelijke vriend zijn ongeluk opmerkte, kreeg Hekmat een christelijk boek....
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Carola Veldhuizen over de spectaculaire winst van de ChristenUnie in Renswoude

In Renswoude heeft de ChristenUnie een spectaculaire verkiezingsdag achter de rug. De christelijke partij stijgt daar van 1 naar 4 zetels en is daardoor in één klap de grootste partij. "Ik had dit niet verwacht, maar het is geweldig!," zegt Carola Veldhuizen, nummer vier op de lijst van de ChristenUnie, bij Groot Nieuws Radio. Door de spectaculaire winst van de ChristenUnie laten stemmers in Renswoude zien dat het tijd is voor verandering. Carola: "Ik denk dat we in de afgelopen vier jaar hebben laten zien dat we er echt...
CIP+

"Ik wil niet Gereformeerde Bond-dominee genoemd worden"

“Ik vind het vreselijk om aangekondigd te worden als Gereformeerde Bond-predikant. Ik belijd hetzelfde geloof als mijn buurman die verderop naar een andere kerk gaat,” vertelt ds. A. J. Mensink. CIP.nl sprak de predikant van de hervormde gemeente in Elburg over tobberig geloven, het heilig avondmaal en gereformeerd christen-zijn. “Ik was geen vroom jongetje die urenlang in de Bijbel las en in de kerk goed oplette. Tot mijn twaalfde kon ik mij nauwelijks iets herinneren van wat er tijdens kerkdiensten is gezegd. Het gekke w...

Vijf gevaren van het creationisme

De afgelopen tijd hebben we het weer eens moeten aanhoren: christenen kunnen niet geloven in schepping én evolutie. En voor degenen die dat wél geloven is de verlossing in Jezus Christus overbodig, zij zijn nog niet verloren op voorwaarde dat zij zich bekeren. Tot het creationisme uiteraard. Ook Wietze de Boer schreef dat het christelijk geloof en de evolutietheorie niet verenigbaar zijn, “het is de weg van de dood”. Als ik het goed heb begrepen kan ik, volgens sommige creationisten althans, geen christen zijn. Wa...
CIP+

De zwarte kant van profetie: hoe ontmasker je valse profeten?

Valse profetieën, die nergens op slaan, die bedoeld zijn om aanzien te krijgen. Of heel algemene voorspellingen, zoals 'je hebt pijn in je leven meegemaakt'. Ze kunnen wantrouwen en scepsis oproepen, maar ook mensen diep beschadigen. Hoe ontmasker je de valse profeten? “God wil dat we een open kanaal zijn, geen rioleringsbuis waar stront doorheen gaat,” zegt Jarno van Dijk. Drie dingen zijn belangrijk: opbouw, vermaning en troost. De kaders die Paulus vast heeft gesteld voor profetie. “Daarnaast zegt Jezus: de He...

Ds. Otto Grevink over het referendum: hoe veilig wil je het hebben?

Vandaag is er een referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). "Een stemadvies kan ik je niet geven. Het roept bij mij wel gedachten op over hoe veilig we het eigenlijk willen hebben," schrijft ds. Otto Grevink op MijnKerk.nl. Grevink: "Steeds wanneer over veiligheid gesproken wordt leeft er een idee dat we die veiligheid kunnen bereiken. En de onveiligheid kunnen uitbannen. Kunnen we dat? Ik geloof het niet. En niet omdat we nooit alle risico’s kunnen uitsluiten, maar gewoon omdat we zelf verstr...

Cultureel erfgoed: Palestijnen azen op Dode Zeerollen

Eerder werden de Geboortekerk in Bethlehem en het Graf van de Aartsvaders in Hebron door UNESCO erkend als Palestijns erfgoed. Nu azen de Palestijnen op de Dode Zeerollen, meldt Israël Today. Er staan nog dertien andere plaatsen op de lijst van Palestijnen die ze van de UNESCO (de Culturele en Educatieve Organisatie van de VN) zouden willen krijgen. Een van deze plaatsen zijn de grotten in Qumran aan de Dode Zee, waar de boekrollen werden ontdekt die nu in de Shrine of the Book in het Israël Museum in Jeruzalem...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher