Nieuws

10 november 2017 door Jeffrey Schipper

"Hopelijk wordt op nieuwe charismatische bijbelschool de Bijbel bestudeerd"

“Ik hoop dat er op de nieuwe evangelisch-charismatische bijbelschool ruimte is voor bijbelstudie en exegese. Als dat niet het geval is, is er van een bijbelschool geen sprake,” zegt Henk Bakker. Met de hoogleraar van de Vrije Universiteit in Amsterdam bespreken we deze week drie nieuwsberichten over de schietpartij in Texas, Jodenhaat en een nieuwe bijbelschool.

Schutter Texas ontsnapte in 2012 van een psychiatrische afdeling
De Amerikaan die zondag 26 mensen in een baptistenkerk in Texas doodschoot, ontsnapte in 2012 van een psychiatrische afdeling in een ziekenhuis.

“Dit soort verschrikkelijke gebeurtenissen went helaas nooit,” reageert Bakker. “Het is duidelijk dat deze man psychisch niet in orde was. Dat neemt niet weg dat er sprake is van grove nalatigheid. De Amerikaanse luchtmacht heeft verzuimd aan de burgerlijke instanties door te geven dat Devin Patrick Kelley eerder was veroordeeld.” Doordat het criminele verleden van Kelley nooit is ingevoerd, kwam zijn naam ook niet bovendrijven toen hij in 2016 in San Antonio zijn wapen kocht.

Bakker verwijst naar de vorige Amerikaanse president, Barack Obama. “Hij heeft geprobeerd om de wapenwetgeving in te binden. Helaas is hij daar niet in geslaagd. Na de schietpartij in Texas moest ik terugdenken aan zijn tranen.” Obama was in 2016 zichtbaar geroerd toen hij sprak over de slachtoffers van vuurwapengeweld, specifiek de jonge scholieren die schietpartijen op hun school niet overleefden. “Hij belichaamde het verdriet van de vele onschuldige slachtoffers die zijn gevallen. Die pijn moet nog zichtbaarder worden om hier verandering in te brengen.”

"Hier is duidelijk spraken van iemand die zijn haat en boosheid kwijt wil. Mensen als Khoulani kijken op een revisionistische manier naar de geschiedenis."

De “zachte toon” die na de schietpartij doorklonk in de stem van de huidige president Donald Trump vindt Bakker opvallend. “Hij was pastoraler en aimabeler dan na eerdere schietincidenten. Het is goed dat hij de gebrokenheid en tragiek op een rustige wijze heeft verwoord.” De hoogleraar hoopt en verwacht dat veel Amerikanen hoop en troost putten uit hun geloof in God. “Als predikant heb ik vaak gezien hoe troostrijk hoop en verwachting zijn na het verliezen van een geliefde. Dit leed mogen we in handen leggen van de levende God.”

Haags raadslid niet vervolgd om “zionistische terroristen op bezoek bij SGP”
Het Haagse gemeenteraadslid Abdoe Khoulani wordt niet vervolgd voor een bericht dat hij in mei op Facebook had geplaatst over Israëlische kinderen. Tijdens een bezoek van Israëlische scholieren aan de Tweede Kamer, schreef hij: “Zionistische terroristen in wording gewoon keurig op bezoek bij de SGP. Dit zijn de toekomstige kindermoordenaars en bezetters.”

“Het woord ‘zionist’ is geen ontoelaatbaar scheldwoord. In die zin is het logisch dat Khoulani niet wordt vervolgd. Hier is duidelijk spraken van iemand die zijn haat en boosheid kwijt wil. Mensen als Khoulani kijken op een revisionistische manier naar de geschiedenis. Dat wil zeggen dat ze gebeurtenissen uit het verleden gebruiken om hun eigen verhaal kracht bij te zetten. Eerder dit jaar deed Rikko Voorberg dat bijvoorbeeld ook rondom Dodenherdenking. Men is geneigd om allerlei elementen toe te voegen aan de Joodse geschiedenis.”

Hoe kunnen we het beste reageren op dit soort uitspattingen? Bakker wijst op het recht op informatie en scholing. “Ik vind dat jongeren moeten leren om de geschiedenis goed te kennen. Dat voorkomt dit soort revisionisme. Hoe meer je weet over de Holocaust en andere kwesties uit de Joodse geschiedenis, hoe kleiner de kans op deze retoriek. Ten tweede vind ik dat jongeren moeten leren om een betoog te ontwikkelen. Zet je standpunt uiteen in een essay met een duidelijke argumentatie dat niet bol staat van de retoriek. Dat is het beste tegengif.”

Hij vindt het sympathiek dat SGP-jongeren eerder dit jaar aangifte tegen Khoulani heeft gedaan. “Van christenen mogen we verwachten dat ze solidair zijn met de Joden. We hebben heel veel aan hen te danken. Tegelijkertijd hecht ik veel waarde aan de vrijheid van meningsuiting. Iedereen moet kunnen schrijven en zeggen wat hij wil. Dat geldt ook voor dit raadslid uit Den Haag.”

"Ik hoop dat er op de nieuwe evangelisch-charismatische bijbelschool ruimte is voor bijbelstudie en exegese. Als dat niet het geval is, is er van een bijbelschool geen sprake."

Nieuwe charismatische bijbelschool op komst
Er komt een nieuwe evangelisch-charismatische bijbelschool: Kingdom Lifestyle. De school start in januari 2018 in Nijkerk. De oprichters hopen te starten met vijftig studenten.

Bakker deed in het verleden onderzoek naar Bijbelscholen in Nederland. Hij onderstreept dat ons land inmiddels alweer meer dan 100 bijbelscholen telt. “Mensen vinden het iedere keer weer belangrijk dat er vanuit hun eigen visie en denominatie kennis wordt overgedragen. Dat geldt ook voor deze charismatische stroming en daar is niets mis mee. Wel vind ik het belangrijk dat ook jongeren uit hun achterban een bredere inkijk krijgen in wat er in kerkelijk Nederland allemaal te doen is.”

Eén van de vakken die aan bod gaat komen is ‘Een man worden’. “Ik hoop dat het brede plaatje wordt geschetst. Karaktervorming duurt namelijk een heel mensenleven. Daarnaast ligt het selectief gebruiken van Bijbelteksten op de loer. Wie op zoek gaat naar wat de Bijbel over ‘een man worden’ zegt mag al blij zijn met anderhalve bijbeltekst. Het gebeurt vaker dat van een leuk idee aan de hand van een paar bijbelteksten een hoofdzaak wordt gemaakt. Dan hang je als het ware een steen aan een spinrag en dat lijkt mij niet de bedoeling.

Het zou mooi zijn als deze nieuwe bijbelschool inderdaad ook écht een bijbelschool wordt. Een school waar men met elkaar de Bijbel bestudeert. Een school waar mensen feitenkennis opdoen, nadenken over historische zaken en aan de slag gaan met exegese (tekstuitleg) en hermeneutiek (interpretatie van Bijbelteksten). Als dat niet het geval is, is het beter om te spreken van een gemeenteschool vanuit een bepaalde kerkelijke richting.”

Foto: Unie van Baptisten

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher