Mattheus van der Steen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 november 2017 door Jeffrey Schipper

House of Heroes erkent fouten in misbruikzaak: "Het spijt ons"

"Hoewel er nog geen uitspraak is gedaan door de rechter over de misbruikzaak, willen we als oudstenraad van House of Heroes de verantwoordelijkheid nemen voor fouten die we hebben gemaakt in de beoordeling van de misbruikzaak." Dit stelt House of Heroes in een verklaring op haar eigen website.

House Of Heroes, een pinksterkerk in Nijkerk, is de afgelopen weken veel in het nieuws vanwege een misbruikzaak. Volgens een artikel in De Correspondent zou de kerk, onder leiding van Mattheus van der Steen, de misbruikzaak in de doofpot hebben willen stoppen. De hele zaak werd binnen de kerk behandeld als een buitenechtelijke affaire van Michael, in plaats van een ongepaste relatie tussen een pleegvader die zijn aangenomen dochter misbruikt. De Correspondent heeft ook een geluidsopname openbaar gemaakt.

Het slachtoffer weet nog niet of zij de excuses zal aanvaarden, voegt het Nederlands Dagblad toe. Volgens haar zijn de oudsten "nog steeds te vaag" over hun rol in de misbruikzaak.

House of Heroes verklaart: "Vooraf willen we duidelijk stellen dat we elke vorm van misbruik verwerpelijk vinden.

We nemen de verantwoordelijkheid voor het feit dat we – op het moment dat het slachtoffer melding maakte van het misbruik – in deze situatie niet onmiddellijk het slachtoffer actief hebben aangemoedigd om aangifte te doen bij de politie. Wij hadden dit wel moeten doen en op dat moment duidelijk en resoluut naast haar moeten staan. Het spijt ons dat we dit niet gedaan hebben.

Ten aanzien van House of Heroes heeft de officier van justitie aangegeven (Nederlands Dagblad, 25 oktober 2017) dat de kerk geen rol heeft gespeeld bij het misbruik, dat zich in de privésfeer heeft afgespeeld. Omdat het actieve leden van onze gemeente betrof is het wel zo dat wij verantwoordelijk zijn voor de wijze waarop wij hiermee zijn omgegaan vanaf het moment dat het slachtoffer bij ons melding maakte van het misbruik. Zoals gezegd hebben we daarin toen niet adequaat gehandeld.
We hebben contact gezocht met het slachtoffer om te erkennen en onze spijt te betuigen dat we niet duidelijk en resoluut naast haar zijn gaan staan toen het misbruik aan het licht kwam. Wij beseffen dat deze toenadering geen genoegdoening zal kunnen brengen.

Tenslotte, willen wij nadrukkelijk stellen dat er nooit sprake is geweest van de intentie om de zaak in een ‘doofpot’ te stoppen.
Deze situatie leidt ertoe dat wij actief zullen werken aan het aanstellen van vertrouwenspersonen en het gaan werken met protocollen zodat er in de toekomst adequaat gehandeld wordt.

Op korte termijn is er een ledenavond waarin we de gemeente inlichten over de manier waarop we verdere verantwoordelijkheid en stappen zullen nemen. Hierin willen we zorgvuldig en niet overhaast handelen. Wij vragen begrip voor het feit dat hiervoor tijd nodig is."

Lees ook: 'Liegende' House of Heroes reageert op media aandacht en De Correspondent publiceert opnamen en transcriptie als bewijs van doofpot House of Heroes.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen