Abdoe Khoulani

Nieuws

08 november 2017 door ANP

Haags raadslid niet vervolgd ondanks 'antisemitische' uitspraken

Het Haagse gemeenteraadslid Abdoe Khoulani wordt niet vervolgd voor een bericht dat hij in mei op Facebook had geplaatst over Israëlische kinderen, laat het ANP weten.

Khoulani is vertegenwoordiger van de lokale islamitische Partij van de Eenheid. Toen de SGP-fractie in de Tweede Kamer in mei bezoek kreeg van Israëlische scholieren, schreef Khoulani: "Zionistische terroristen in wording gewoon keurig op bezoek bij de SGP. Dit zijn de toekomstige kindermoordenaars en bezetters.” De jongerenafdeling van de SGP deed vervolgens aangifte tegen Khoulani om antisemitisme.

Volgens het Openbaar Ministerie is het echter niet discriminerend. Zionist zijn is namelijk geen "onveranderlijk kenmerk", zoals ras, afkomst of huidskleur. Het zou wel strafbaar zijn geweest als Khoulani had gesproken over de Joodse achtergrond van de scholieren. Bovendien hadden de scholieren zelf niet geklaagd over het bericht. Zonder zo’n klacht kan iemand niet worden vervolgd voor smaad, laster of belediging.

Voorzitter Willem Pos deed namens SGP-jongeren aangifte vanwege de uitlatingen van Khoulani. Destijds zei hij hierover: "Het is absurd dat een gemeenteraadslid zulke uitspraken doet, waar de Jodenhaat van afdruipt. Terwijl antisemitisme een oprukkend probleem is in de samenleving, besluit dit raadslid een bijzonder slecht voorbeeld te geven door voorop te gaan met deze antisemitische teksten."

In een reactie spreekt Pos van "een gemiste kans van het OM, dat nu niet optreedt tegen antisemitisme. Wat ons betreft had Khoulani zich voor de strafrechter moeten verantwoorden voor zijn uitlatingen, zodat de rechter uitspraak had kunnen doen. Verkeerd signaal dat hij hier nu mee wegkomt." Het raadslid kwam in 2014 ook al in opspraak vanwege zijn openlijke sympathie voor IS.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher