Ds. L. Kruijmer

God

16 november 2017 door Jeffrey Schipper

"Als dominee ben ik voorzichtiger in het beoordelen van mensen"

“We zien het werk van God niet altijd, omdat Hij ook werkt in de stilte. Daarom ben ik voorzichtiger geworden in het beoordelen van anderen.” Ds. L. Kruijmer staat alweer veertig jaar op de kansel. Een mooi moment voor de hervormde emeritus-predikant uit Ede om zijn lessen te delen. “Als dominee is de neiging groot om onmiddellijk resultaat te zien. Dat hoeft niet meer van mijzelf.”

Kruijmer wilde als 10-jarig jongetje al predikant worden. “Vraag me niet waarom. Wat het werk van een predikant allemaal inhield, wist ik nog niet. Maar dat ik de kansel op wilde, wist ik wel. Ik had de Heere Jezus op mijn manier lief, zonder Hem echt te kennen. Daar was ik gewoonweg nog te jong voor. In de puberteit is dat verlangen weggezakt, totdat op 16-jarige leeftijd mijn belangstelling voor het Evangelie werd gewekt. Met vrienden ging ik naar een kerkelijke jeugdvereniging. Daar ontdekte ik de meerwaarde van persoonlijke bijbelstudie.

Later nam ik deel aan een HGJB-kamp in Duitsland. Daar stelde iemand de vraag: ‘zou je geen predikant willen worden?’ Ik had er verschillende jaren nooit meer aan gedacht, maar die vraag liet mij in positieve zin niet meer los. Het heeft nog ongeveer een jaar geduurd voordat ik er klaar voor was. Ik heb mij in die periode enorm tegen mijn roeping verzet. ‘Ben ik er wel geschikt voor?,’ vroeg ik mijzelf af. Totdat ik tijdens een kerkdienst ervoer dat God Zijn hand op mij legde. Vanaf dat moment trok Hij mij als het ware over de streep. Toen wist ik: ‘Dit is de weg die God met mij wil gaan.’”

"We zien het werk van God niet altijd, omdat Hij ook werkt in de stilte. Daarom ben ik voorzichtiger geworden in het beoordelen van anderen."

Wat is een lastig aspect van het predikantschap?
Ds. Kruijmer herinnert zich een ontmoeting met een mevrouw na een begrafenisdienst. Ze gaf in het bijzijn van anderen te kennen dat ze alles wat is gezegd zou willen vergeten. “Op die momenten heb ik geleerd om ootmoedig te blijven, maar tegelijkertijd ook duidelijk. Daar hebben mensen altijd behoefte aan. Dit voorbeeld laat in ieder geval zien dat ik met mijn eigen woorden mensen niet kan overtuigen. Dat is en blijft het werk van Gods Geest.

Laten we niet vergeten dat de tegenstander van God ook binnen de kerk aan het werk is. Er zijn bepaalde machten die een andere kant op willen. De enige remedie om hier goed mee om te gaan is: afhankelijk van God blijven. Daardoor ben je als predikant niet afhankelijk van mensen. Dat brengt een zekere vrijheid met zich mee. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als mensen met kritiek komen die heel bijtend of sarcastisch is. Dan is dat een zware opgave. Dat leidt tot een aanvechting.”

Hoe heeft u God als gemeentepredikant aan het werk gezien?
“In mijn laatste gemeente in Veenendaal ontmoette ik een mevrouw die niet is grootgebracht met het christelijk geloof. Aan de hand van evangelisatiewerk wilde ze een keer naar de kerk. Op het moment dat ze naar de kerk wilde, gleed ze uit. De vrouw viel en brak haar heup. Toen ik daarover hoorde, dacht ik: ‘Laat ik die mevrouw even opzoeken.’ Omdat zij niet eerder met de kerk in aanraking was geweest, vond ze het heel bijzonder dat een dominee de moeite nam om haar op te zoeken.

Toen ze van haar wond was hersteld, waagde de vrouw een nieuwe poging en ging ze naar de kerk. Een jaar later deed ze belijdenis van het geloof en is ze gedoopt. Iedere week ging ik thuis bij haar langs om catechisatie (bijbeluitleg, red.) te geven. Het wonderlijk was dat ze al heel gauw begreep waar ik het over had. Ik hoefde bijbelgedeelten niet eindeloos uit te leggen. De boodschap van de Bijbel viel volledig op z’n plaats. Dat is heel bijzonder om mee te maken. Dit laat zien hoe God mij wil gebruiken. Hij schakelt ons in!”

Kruijmer merkt op dat dit een bijzonder verhaal is. “Maar vergeet niet dat God ook achter de schermen werkt. Hij werkt ook in de stilte. We zien Zijn werk niet altijd. In die zin heb ik geleerd om voorzichtig te zijn. Als mensen belijdenis van het geloof deden, dacht ik soms: ‘Hier gebeurt het. God heeft iemand aangeraakt.’ Ze konden er dan heel mooi over praten. Maar een paar jaar later bleek er niets meer van over te zijn. In sommige gevallen keerden mensen zich dan zelfs tegen de kerk en waren ze zich niet meer te bereiken.”

"Omdat zij niet eerder met de kerk in aanraking was geweest, vond ze het heel bijzonder dat een dominee de moeite nam om haar op te zoeken."

Dat lijkt mij als predikant enorm lastig om mee om te gaan…
“Dat is het zeker. Deze mensen staan op mijn netvlies getekend, omdat ik op pastoraal gebied veel tijd en energie in hen stak. Maar de Heere Jezus heeft ons hierop voorbereid. Denk aan de gelijkenis van het zaad. Evangelieverspreiding werkt op verschillende manieren uit. Een deel van het zaad komt op een plek waar niet veel aarde is en verdort. Van een fundamentele verandering is dan geen sprake. Maar laten we niet te snel oordelen. Je weet niet of het verspreide evangeliezaad later alsnog op de goede plek terechtkomt.”

U bent alweer 40 jaar dominee. Wat is het verschil tussen het domineesbestaan in 1977 en 2017?
“Als ik eerlijk ben, vallen de verschillen best wel mee. Het hangt ook sterk af van de gemeente waar ik actief was. De behoeftes van mensen zijn hetzelfde gebleven. Wel is in de kerk meer nadruk komen te liggen op de sfeer en verdwijnt de noodzaak van voldoende Bijbelkennis naar de achtergrond. Niet het Woord is de norm, maar mijn gevoel. Als je in een kerk terechtkomt waar het Woord niet (goed) verkondigd wordt, voel je je daar als christen niet thuis. Dan is het ook beter om een bijbelgetrouwe kerk op te zoeken. Maar als het thuis voelen alleen met sfeer te maken heeft, vind ik dat erg subjectief. Volgens mij is er sprake van innerlijke secularisatie.”

Welke lessen heeft u geleerd in uw tijd als dominee?
“Ik ben in de loop der jaren voorzichtiger geworden in het beoordelen van mensen. Soms trok ik te voorbarige conclusies. Voorzichtigheid is op z’n plaats omdat het leven van een mens zo complex is en zoveel kanten heeft. Als buitenstaander zie ik vaak slechts een momentopname. Daarnaast heb ik geleerd om duidelijk te zijn. Het is niet de bedoeling dat mensen moet raden naar wat ik nu echt zeggen wil. Iedere preek heeft een aantal aspecten. Maar het gaat altijd om de noodzaak van de persoonlijk doorleefde verzoening met God door het werk van Christus, zoals God dat realiseert in de weg van bekering tot God en het geloof in Christus en als vrucht daarvan de dagelijkse toewijding aan de levende God. Er moet geestelijke leiding worden gegeven in de prediking van het Woord. Een leven met Hem is nooit vrijblijvend.

Tenslotte heeft het predikantschap van mij een geduldiger mens gemaakt. Als dominee is de neiging groot om onmiddellijk resultaat te zien. Dat hoeft niet meer van mijzelf. Ik mag geduldig zijn, omdat God zoveel geduld met mij heeft.”

Ds. L. Kruijmer werd in 1977 predikant van de hervormde gemeente te Schoonrewoerd. Daarna stond hij in Sommelsdijk (1981), Lunteren (1987), Putten (1997) en Veenendaal (2006). In 2014 ging hij met emeritaat. Sindsdien woont hij met zijn vrouw in Ede.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

'Volgend jaar half miljoen raketten op Israël gericht'

Volgens een aan de Libanese terreurgroep Hezbollah verbonden nieuwswebsite, heeft men in Syrië zo’n 70.000 langeafstandsraketten op Israël gericht staan. Dankzij de voortdurende Iraanse leveringen zullen dit volgend jaar een half miljoen zijn, aldus de pro-Hezbollah site volgens het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Naar verluidt heeft de Syrische president Assad een verzoek van Rusland afgeslagen om de aanwezigheid van de Iraanse proxy te verwijderen. Sterker nog, Assad zou zijn leger opdracht heb...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Dick deelde in de trein een profetie met zijn buurman

Dick van den Bos zat in de trein en kreeg een beeld voor een man naast zich. "Ik zag een portemonnee waarin muntgeld veranderde in briefgeld. God maakte me duidelijk dat de man een onderneming wilde starten en dat Hij hem wilde zegenen met financiële voorziening," laat hij weten via Facebook. "Dus ik vertelde het hem, en de man was helemaal in shock. Hij stond op het punt om een (sociaal) bedrijf beginnen en financieel was het heel krap. Ik mocht voor hem bidden en hij zei dat-ie heel erg bemoedigd was. Hij wilde weten hoe hij kon...

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Monica was depressief: ‘douchen kostte al teveel moeite’

Iedereen heeft weleens een slechte dag. Je voelt je wat somber of lusteloos. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als iemand depressief is niet. Een depressie zorgt voor een zwaarmoedige stemming. Je hebt nergens meer zin in; niets lijkt de moeite waard. Je functioneren op het werk, thuis of op school wordt belemmerd en het is lastig om uit het donkere dal te komen. Monica Eggens, ervaringsdeskundige bij De Hoop ggz, is depressief geweest en vertelde erover bij Groot Nieuws Radio. “Het was een optelsom van allerlei problemen. Ik h...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Dit lied over lijden omwille van Jezus is prachtig!

Simon van Cyrene droeg het kruis achter Jezus aan. Hij lijkt daarmee op volgelingen van Jezus die moeten lijden vanwege hun geloof. 'Dit kruis leek zinloos, maar het was een zegen. Het heeft mijn leven richting God geleid.' Arie Maasland schreef het lied een jaar of zes geleden en heeft het in de achterliggende tijd opnieuw opgenomen. Een prachtig lied in deze lijdenstijd!

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...
CIP+

Als je in dit artikel je dominee of voorganger herkent: PAS DAN OP!

In zijn indrukwekkende roman 'De Erfenis van Adriaan', dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, omschrijft auteur Johan Lock hoe zijn ogen werden geopend voor wie zijn voorganger Adriaan werkelijk was; een geniepige, negatieve en manipulerende leider. Herken je in dit boekfragment je eigen voorganger of dominee? Pas dan op! Fragment uit 'De erfenis van Adriaan': Wanneer hij mijn ouders bezoekt en ik ben toevallig thuis, hoef ik niet tussen de regels door te luisteren. Man en paard noemt hij dan, en mijn aanwezigheid ziet hij niet als...

ZELFontplooiing. Je krijgt er alleen maar meer dorst van…

We zijn er maar druk mee. Zelfontplooiing, het benutten van je eigen talenten, werken aan persoonlijke ontwikkeling en het streven naar ultieme vrijheid op het werk en natuurlijk ook privé. En als mensen vragen waar we over vijf jaar staan, noemen we datgene op waar we aan denken. En dat kunnen we dan vaak ook nog vrij makkelijk benoemen. Als we dieper inzoomen op het woord ‘zelfontplooiing’, komen we erachter dat het eigenlijk een bijzonder individualistisch woord is. In het boek 'De slag om het hart' van Herma...

Ds. A. J. Post aan de slag in hervormd 't Harde

"We hebben het beroep vanuit de hervormde gemeente van 't Harde aangenomen. In vertrouwen op onze Hemelse Vader willen we deze weg gaan," laat ds. A. J. Post weten via Facebook. De predikant volgt in de Gelderse plaats ds. D. Dekker op. Dekker ging in 2016 met emeritaat. Post staat momenteel op de kansel in Nieuw-Beijerland, waar hij in 2011 voor het eerst aan de slag ging als gemeentepredikant. Op 't Harde luiden de klokken van de @HervGemElim!! Welkom dominee @AlfredPost! pic.twitter.com/8ZKdsGNapv &mdash...
Vakanties
Hier adverteren?

Groep Afghanen wil meer weten over Jezus na tv-uitzending

Tv-uitzendingen van de christelijke satelliet-zender SAT-7 leiden regelmatig tot reacties uit de moslimwereld. "Onlangs belde een jongeman uit Afghanistan ons op," vertelt Panayiotis, directeur van SAT-7 PARS, gevestigd in één van de Golfstaten. "Tot hij één van onze programma's zag, had deze jongeman geen idee wie Jezus was," citeert God Reports. "Vanaf die uitzending was hij ontevreden over zijn eigen leven en wist hij instinctief dat er iets moest veranderen. Hij was erg onder de indruk geraakt van...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

Stress, overspannenheid en burn-out bij geestelijk leiders

Stress, lijkt wel een kwaal van de hedendaagse maatschappij, het komt steeds meer voor en helaas ook onder geestelijk leiders, dat wil zeggen voorgangers, oudsten en gemeenteleiders. Voor een deel is de oorzaak vaak heel praktisch, namelijk men heeft geen normale werkdagen. Je denkt 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar te moeten zijn en er is dan geen tijd voor ontspanning en weer opladen. Je hebt ook het gevoel dat er steeds meer van je wordt geëist, bijvoorbeeld omdat er in de gemeente te weinig mogelijkheden zijn...

Kamervragen over komst veroordeelde Palestijnse terroriste naar Amsterdamse kerk

Naar aanleiding van de aangekondigde komst van de veroordeelde Palestijnse terroriste Rasmeah Odeh naar Amsterdam, hebben PVV-Kamerleden Machiel de Graaf en Gidi Markuszower donderdag schriftelijke vragen ingediend.Rasmea Odeh was actief voor het terroristische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). In 1969 pleegde ze een bomaanslag op een Sufersal supermarkt in Jeruzalem. De 21-jarige Leon Kanner uit Netanya en de 22-jarige Edward Joffe uit Kaapstad kwamen bij deze aanslag om. Daarnaast vielen er negen gewonden.V...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

John Piper legt uit wat de essentie van liefhebben is

"De essentie van liefhebben is niet doen. De essentie van liefhebben is genieten – als God het doel is. ‘Laat het goud in het stof liggen, … de Almachtige zal je goud zijn, … dan zul je vreugde scheppen in de Almachtige, en je zult je gezicht tot God opheffen’ (Job 22:24-26)," zegt John Piper in een video van Geloofstoerusting. Bekijk de video en bezoek hier de website van Geloofstoerusting: