God

10 november 2017 door Hans Eschbach

Hoe word ik een goed mens?

Wat een vraag! Bestaan er goede mensen? Natuurlijk zien we verschil tussen de massamoordenaar en de vrouw, die anderen liefdevol helpt. Maar ben je een goed mens als je het beter doet dan het gemiddelde? Wie bepaalt dat?

Je zou een ‘norm’ buiten jezelf moeten zoeken om te bepalen wat ‘goed’ is. Wat zegt bijvoorbeeld de Bijbel erover?

Toen God de mens schiep zag Hij ‘dat het zeer goed was’ lezen we in Genesis 1: 26-31. Maar zo is het niet gebleven. De mens luistert naar verkeerde stemmen en eet van de verboden vrucht van kennis van goed en kwaad (Genesis 2:17 en 3:6-7). Hij wist al wat ‘goed’ was, maar ontdekt nu ook wat ‘kwaad’ is. Wat volgt is een geschiedenis van vallen en falen.
Uiteindelijk zegt Paulus: ‘Er is niet één mens rechtvaardig, zelfs niet één’ (Rom. 3: 10).

Dat is wat God met jou wil doen. Hij vergeeft je verleden, geeft je een zoen en neemt je aan als Zijn kind.

Veel mensen denken dat de mens in wezen goed is. Maar de Bijbel zegt dat de mens in wezen níet goed is, maar gevallen in zonde. Als je de krant naast de Bijbel legt: Welk beeld klopt dan volgens jou?

Je vraag is: hoe word ik een goed mens?
Er zijn twee bijbelse sleutelwoorden die je kunnen helpen.
Het eerste is: rechtvaardigmaking. Het tweede: heiligmaking.

Toen God zag hoe fout het ging met de mens, besloot Hij er iets aan te doen. Jezus kwam naar ons toe, nam onze schuld op Zich en stierf voor de zonde van de wereld.

De Bijbel nodigt ons uit om in Jezus te geloven; op Hem te vertrouwen. In 2 Korinthe 5: 17 lezen we: ‘Daarom ook is iemand die één met Christus is, een nieuwe schepping. Het oude is voorbij, het nieuwe is gekomen. Dit alles is het werk van God. Hij heeft ons door Christus met zich verzoend.’
Als je ruzie met iemand hebt gehad en het weer goed maakt, bezegel je de ‘vrede’ met een zoen. We zijn ‘verzoend’. We kunnen elkaar weer recht in de ogen kijken, we zijn ‘gerechtvaardigd’. Dat is wat God met jou wil doen. Hij vergeeft je verleden, geeft je een zoen en neemt je aan als Zijn kind.

Maar God is nog niet klaar met je. Als kind van God wil je daar nu ook naar gaan leven. Ook daar wil God je bij helpen. Hij stuurt Zijn Heilige Geest en geeft Zijn Woord. Dan begint je groeiproces. Dat noemen we de ‘heiligmaking’.

Een kind dat moet leren fietsen zal weleens vallen. Dat verandert niets aan de liefde van de Vader

Daarbij geeft de Bijbel goede tips. Bijvoorbeeld in Efeziërs 4:25 vv.: ‘Leg daarom de leugen af en spreek de waarheid… Als je boos wordt, zondig dan niet: laat de zon niet ondergaan over je boosheid... Laat wie steelt niet meer stelen... Laat geen vuile taal over je lippen komen’.

Hoe word je een goed mens?
1e: Vertrouw je leven toe in de handen van Jezus. Vraag Hem om je verleden te vergeven en je een nieuwe toekomst te geven. Dan wordt je ‘gerechtvaardigd’. Je staat in de rechte relatie met God.
2e: Vraag de Heilige Geest om je te helpen in je geestelijke groei tot ‘mens naar Gods bedoeling’. Dan begint het proces van ‘heiligmaking’: je gaat worden wie je bent: een Koningskind!
3e: Lees en leef de Bijbel. Neem één uitdaging aan per dag en oefen die. Bijvoorbeeld: ‘Vandaag wil ik geen vuile taal spreken’.
4e: Praat er met God over. Een kind dat moet leren fietsen zal weleens vallen. Dat verandert niets aan de liefde van de Vader. Dat geldt ook voor jou als je op avontuur gaat met God. Hij is je hemelse Vader. Hij houdt van je.

Bijbelwoord biedt een 100% gratis online Bijbelcursus aan. In 15 korte lessen leer je wat God door de Bijbel heen tot jou wil zeggen. Wil je meer vragen en antwoorden zien? Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher