Beatrice de Graaf

Nieuws

07 november 2017 door PThU

PThU verleent eredoctoraten aan Dirkie Smit en Beatrice de Graaf

Prof. dr. Beatrice de Graaf (foto) van de Universiteit Utrecht en de Zuid-Afrikaanse theoloog prof. dr. Dirkie Smit ontvangen een eredoctoraat van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). De plechtigheid maakt deel uit van de viering van het tienjarig bestaan van de universiteit op 9 januari 2018 in Groningen.

De Graaf is bekend bij een breed publiek als deskundige op het gebied van het terrorisme. Regelmatig wordt zij uitgenodigd om in de landelijke media haar mening te geven over de achtergronden van recente aanslagen. 'Daarbij vallen haar diepgravende en tegelijkertijd heldere analyses in positieve zin op temidden van de vaak oppervlakkige maar heel extreme meningen die in het debat over veiligheid worden verkondigd. Haar affiniteit met geloof en kerk speelt daarin een zinvolle rol, zonder dat dit ten koste gaat van haar eigen geloofwaardigheid als wetenschapper. Zij weet bronnen uit de christelijke traditie in te zetten als creatieve voedingsbodem in grote morele dilemma's van deze tijd', aldus de PThU. In de academische wereld heeft zij een grote reputatie opgebouwd, die onder andere blijkt uit haar benoeming tot voorzitter van de Nationale Wetenschapsagenda in 2015.

Prof. dr. Smit geniet internationaal grote waardering en erkenning vanwege zijn expertise op het gebied van de reformatorische en oecumenische theologie, en maakte wereldwijd naam als onderzoeker en gastdocent. In 1982 speelde hij een sleutelrol bij de totstandkoming van de Belijdenis van Belhar, de kerkelijke getuigenis die zo belangrijk werd in het verzet tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika, en waarin elke leer wordt verworpen die 'de gedwongen scheiding tussen mensen op grond van ras of huidskleur goedkeurt in naam van de Bijbel'. Smits theologie is geworteld in de traditie van Calvijn en tegelijk intens betrokken op de Zuid-Afrikaanse en globale samenleving.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher