Nieuws

07 november 2017 door Jeffrey Schipper

Kort voor overlijden vergeving gevraagd aan NGK-predikant (83) vanwege 'harde woorden'

Kort voor zijn overlijden is aan de Nederlands-gereformeerde dominee Gerrit van Keulen (83) van vrijgemaakte zijde vergeving gevraagd voor de "te harde woorden die tegen u gesproken zijn", laat het Nederlands Dagblad weten.

Dominee Van Keulen stond vanaf 1965 in Emmeloord en maakte daar in 1968 de kerkelijke breuk mee, nadat een ouderling sprak van een "ontrouwe kerkenraad" en de gemeente wegriep achter de raad die werd geleid door Van Keulen. Vanaf het begin van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) ontstonden vanaf 1944 twee stromingen. Een groep die alles wilde vastleggen door voor alles eigen kerkelijke organisaties op te richten en een groep die meer openstond voor de buitenwereld (de buitenverbanders, red.). Sinds 1979 noemen de 'buitenverbanders' zich de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK).

De Deputaten Kerkelijke Eenheid (DKE), een landelijke GKv-commissie die zich inzet voor eenheid, bevestigt dat Van Keulen om vergeving heeft gevraagd. Inmiddels zijn NGK en GKv hard op weg naar één gezamenlijke kerk. GKv en NGK hebben een gezamelijke website ontworpen waar wordt gepubliceerd over het proces naar eenheid. Op 11 november vergaderen de Generale Synode van de GKv en de Landelijke Vergadering van de NGK gezamenlijk om concrete stappen te zetten op weg naar kerkelijke eenheid.

Update: In de oorspronkelijke titel is vermeld dat dominee Gerrit van Keulen om vergeving heeft gevraagd. In werkelijkheid is aan hem vergeving gevraagd. Deze fout is gecorrigeerd.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher