Lil’ Kleine

God

06 november 2017 door Gertjan de Jong

Deze artiest doet het goed op onze refoscholen

Wat zijn de laatste drie liedjes/songs die je hebt geluisterd? Voor de zomer vroegen we zo’n tachtig leerlingen op een reformatorische middelbare school om deze vraag te beantwoorden. Wat blijkt? Vooral Lil’ Kleine is erg populair. Deze songs van hem werden vaak genoemd: ‘Krantenwijk’, ‘4x duurder’ en ‘Alleen’. Daarnaast werd ‘Despacito’ van Luis Fonsi nog steeds veel beluisterd, evenals ‘Engeltje’ en ‘Me gabber’ van JeBroer. Andere songtitels die opvielen waren ‘Sex met die kale’ en ‘Rellen in de hel’.

Het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) is een jongerenorganisatie in de Christelijke Gereformeerde Kerken met hart en zorg voor alle jongeren van de gemeenten.

In het populaire ‘Alleen’ zingt Lil’ Kleine:
“Als ik klim naar de top, klim jij dan met mij mee?
Als ik zing over wat God verbiedt, zing jij dan met mij mee?
Als ik meer dan honderd vragen had, denk jij dan met mij mee?
Als ik nog precies twee glazen had, drink jij dan met mij mee?
Want ook ik ben soms alleen.”

Dat samen naar de top klimmen is met z’n vriendin Monica Geuze, een bekende blogster, niet helemaal gelukt. Vorig jaar gingen ze uit elkaar. “Het was heel lastig, omdat we allebei een groei doormaakten qua carrière”, vertelde Monica onlangs bij RTL over de break-up. “Ik met mijn vlogkanaal en hij met zijn muziek. Daar verander je ook wel door."

Het lijkt of refojongeren steeds meer in twee werelden leven.

Maar er speelde meer. Lil’ Kleine groeit door zijn vele hits uit tot een waar meisjesidool. Zijn fans doen er alles aan om indruk te maken op de rapper. En die verleidingen kan Lil’ Kleine niet weerstaan. Monica: "Dat wordt dan weer gefilmd en naar mij gestuurd.”
Het lijkt of refojongeren steeds meer in twee werelden leven. Enerzijds de wereld van de kerk, de Bijbel, ‘oude schrijvers’ en christelijke conferenties. En aan de andere kant de wereld van Lil’ Kleine, hip hop, snapchat, seksdates, vlogs en noem maar op.

Hoe is die gespletenheid ontstaan? Hoe kunnen jongeren vandaag leren om te leven met een onverdeeld hart, uit de genade van Christus? Hoe kunnen opvoeders, docenten en leidinggevenden in de kerk echt een voorbeeld zijn voor jongeren? Hoe kunnen zij een ‘ander lied’ laten horen, een geluid dat harten raakt? Onmogelijk… of toch wel met hulp van de Geest?

“Als ik zing over wat God geeft, zing jij dan met mij mee?”

Gertjan de Jong is medewerker communicatie bij het LCJ.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher