Jan Schinkelshoek

God

06 november 2017 door Jeffrey Schipper

Vijf uitspraken van Jan Schinkelshoek over de refozuil

Jan Schinkelshoek is een buitenstaander geworden, maar volgt de christelijk-orthodoxe wereld waarin hij is opgegroeid nog steeds op de voet. Hij verliet de Oud Gereformeerde Gemeenten en is nu lid van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Tijdens zijn de Biblebelt Netwerkdag in Utrecht hield hij recent zijn eerste Biblebelt-lezing, schrijft Trouw. We zetten een aantal uitspraken op een rij.

  • "Ik heb nooit een breuk gevoeld, ik ben geleidelijk weggegroeid. Ik kreeg steeds meer moeite met de tamelijk naar binnen gekeerde oud-gereformeerden, met de gestolde vormen waarin het geloof werd beleefd. Ik kon er niet meer ademen."
  • Over of de refozuil zal overleven: "Dan zul je je wel moeten aanpassen. Dat is juist het knelpunt. Veranderingen brengen, met name bij orthodox-protestanten, spanningen met zich mee. Je ziet nu al discussie in eigen kring: gaan we niet te veel lijken op lichtere christenen, of op mensen die niet geloven? Dat was altijd de grote vrees, en die vraag begint nu ook weer op te komen."
  • Over het afbrokkelen van de refozuil: "Ik constateer nu dat het cement steeds brokkeliger begint te worden. Het is aan mijn voormalige geloofsgenoten of ze het gebouw opnieuw willen voegen, zodat het klaar is voor de toekomst, of dat ze er een monument van willen maken. Daar ga ik niet over."
  • Over waarom de refozuil niet zou moeten verdwijnen: "Er klinkt iets authentieks door in de stem van de orthodox-gereformeerden. Het zou spijtig zijn als dat verdampt of als ze zich weer opsluiten in hun isolement. Het CDA is zich aan het heroriënteren op de joods-christelijke waarden. Aan dat debat kunnen de bevindelijken een belangrijke bijdrage leveren."
  • "Mijn grootvader waarschuwde tegen eigenmachtigheid, ik vind het zo'n prachtig woord, eigenmachtig, ik hoor het nog. Het verwacht te veel van de mens. Daartegenover past wel een beetje bescheidenheid, een bewustzijn van de eigen beperkingen. Iets daarvan kunnen we in onze moderne maatschappij echt wel gebruiken."

Lees het volledige artikel in Trouw.

Foto: VPRO

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher