Dagelijks leven

06 november 2017 door Jeffrey Schipper

RD-hoofdredacteur: Dating is geen voorbereiding op huwelijk maar op scheiding

'In plaats van ons voor te bereiden op het huwelijk zijn we, praktisch gezien, eigenlijk bij het huwelijk weggelopen. Dating bereidt ons feitelijk voor op echtscheiding.' Steef de Bruijn, hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad onderstreept dit citaat van auteur Marshall Segal in een commentaar.

"Verkering ontstond vroeger met mensen die je tegenkwam in je rechtstreekse omgeving, de buurt, de school of de kerk," schrijft De Bruijn. Tijden zijn veranderd. "Digitale netwerken slaan echter bruggen tussen mensen die elkaar anders nooit zouden ontmoeten." De RD-hoofdredacteur erkent dat het voordelen heeft, maar wijst ook op schaduwkanten. Ter illustratie verwijst De Bruijn naar de populaire app Tinder, waar het mogelijk is om te selecteren op interesses en opleidingsniveau. 

Aan de hand van citaten van auteur Marshall Segal maakt De Bruijn duidelijk dat het beter is om dergelijke apps te mijden. Hij citeert Segal: 'Het probleem is dat we aan het einde van elke relatie hebben geleerd hoe we van ‘iemand’ moeten houden, maar deze ‘iemand’ wordt niet onze echtgenoot. We bereidden ons erop voor om met onze vriendin of ons vriendje te trouwen en uiteindelijk zijn we nooit getrouwd.'

Met Efeze 5 in de hand geeft De Bruijn een aantal adviezen mee. Een van die handreikingen is: opoffering. "Het huwelijk vraagt iedere dag weer van ons om onszelf op te offeren voor de ander, terwijl daten lijkt op jezelf volproppen op kosten van de ander." Een ander advies: ga voor exclusieve liefde. "Ontwikkel een vurige en oprechte liefde voor de ander alsof diegene en niemand anders je toekomstige man of vrouw zal zijn."

Lees hier het volledige commentaar van Steef de Bruijn.

Lees ook: Vijf christelijke misverstanden over online daten en Twaalf voorwaarden voor gezond daten.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher