Maarten Luther

Nieuws

02 november 2017 door Jeffrey Schipper

Volkskrant-columnist: Luther was een gemene en smerige antisemiet

"Maarten Luther, bij wie vijfhonderd jaar geleden de Reformatie begon, was een van de gemeenste en smerigste antisemieten uit de Europese geschiedenis," schrijft Volkskrant-columnist Max Pam.

"Het heeft lang geduurd, zelfs tot ver na de Tweede Wereldoorlog, voordat de lutheranen afstand hebben genomen van de scheldpartijen door hun theologische leidsman," maakt Pam duidelijk. "Eenieder die zich tegenwoordig nog lutheraan wil noemen - durft noemen, zou ik eigenlijk moeten schrijven - dient zich daar rekenschap van te geven. Al enige tijd geleden voorspelde ik dat het Lutherjaar 2017 vooral zal worden gebruikt om Luthers antisemitisme op een zorgvuldig omzwachtelde manier naar de achtergrond te dringen."

De joods-christelijke traditie van ons land, waar CDA-leider Sybrand Buma het vaak over heeft, noemt de columnist "een typisch christelijke uitvinding". "In feite is het verwijzen naar de joods-christelijke traditie een manier om de Joden medeverantwoordelijk te maken voor hoe Europa met hen is omgegaan (...) In 1933 kwam Hitler naar de kerk om met een handdruk aan Hindenburg de afschaffing van de democratie te bezegelen." De columnist wenst iedereen die de Reformatie viert fijne feestdagen toe.

Lees de column van Max Pam in de Volkskrant.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher