Paulien Vervoorn

God

02 november 2017 door Paulien Vervoorn

Mijn nichtje hielp me bij mijn preek en schrijft erover

‘Morgen preek ik over omgaan met ouderen’, vertel ik mijn neefje en nichtje. Terwijl we tortilla’s eten, lees ik een stukje voor uit Leviticus 19, waarin het gaat over respect voor ouderen. Ze bedenken zes vragen die ze weleens aan ouderen zouden willen stellen. Als ik zeg dat ze de vragen ook zelf mogen voorlezen, veert Anna op. ‘Jaaaaaaaaaaaa! Dat wil ik! Heel graag!!’ De volgende dag huppelt ze de auto uit richting de kerk. Na afloop van de dienst vertelt ze me dat ze stond te trillen, maar dat ze het héél leuk vond. Doordat ik haar over bloggen heb verteld, komt ze met het idee een blog te schrijven over haar ervaringen. Je snapt dat ik apetrots ben. Mijn dag kon natuurlijk niet meer stuk door haar feedback aan het eind …

Hoi,
Ik heet Anna, ben negen jaar oud en zit in groep zes. Ik ben het nichtje van Paulien. Ik mag iets typen van mijn tante en dat wordt haar preek en wat ik er van vond. De preek: Ze begon met een verhaal over mevrouw De Bruin (dat is niet de echte naam) en meneer De Wit (ook niet de echte naam). Mevrouw De Bruin ging weg van een evangelische gemeente omdat ze de muziek te hard vond, ze vond dat ze te veel Engelse liederen zongen en ze vond ook dat de voorganger te snel praatte. Maar meneer De Wit ging niet weg ook al was de muziek te hard, ze te veel Engelse liederen zongen en de voorganger te snel praatte, want hij voelde zich er thuis. Toen las ze dit voor: Sta op voor oude mensen en betoon hun respect. Toon ontzag voor je God. Ik ben de HEER jullie God. Leviticus 19:32.

Daarna zij ze dat ”Ik ben de HEER jullie God” steeds voor komt in een aantal verzen. Daarna las ze Leviticus 19: 1 t/m 4 daar staat: De HEER zei tegen Mozes: ”Zeg tegen de gemeenschap van Israël: ”Wees heilig want ik de HEER jullie God ben heilig. Toon ontzag voor je moeder en je vaderen neem steeds mijn sabbat in acht. Ik ben deHEER jullie God. Laat je niet in met afgoden en maak geen godenbeelden. Ik ben de HEER jullie God."

Toen vertelde ze over oudermishandeling. Ze liet een plaatje zien, daarop stond: het is eerder oudermishandeling dan je denkt. Praat er over. Bel gerust met steunpunt huiselijk geweld: 0900 126 26 26 of kijk op www.vooreenveiligthuis.nl. Daarna veranderde ze de v van veilig in een h dus heilig , een heilig thuis toen zei ze: ”eigenlijk moeten wij als kerk ook een heilig thuis zijn”. Daarna moest ik de letters H, O, M en E geven dat maakt HOME. Sommige mensen zetten het in de vensterbank met de betekenis thuis in hun hoofd maar het heeft ook een andere betekenis kijk maar:

Heilig
Omgaan
Met
Elkaar.


Daarna las ze uit Spreuken 20:29, daar staat: De pracht van jonge mensen is hun kracht, de sier van oude mensen is hun grijze haar. Toen pakte ze een pickwick theezakje en las de vraag voor. De vraag was: aan welke olympische sport zou jij mee willen doen?
Daarna riep ze mij naar voren, ik moest zes vragen voor lezen.

Toen kregen ze mee dat ze dat ze een theezakje konden komen halen om over de vraag te kunnen kletsen.

Feedback:
Ik vond het een mooie preek! Ze betrok de jeugd maar tegelijkertijd ook de ouderen. Ik vond het leuk dat ik kon helpen.

Bezoek hier de website van Paulien Vervoorn.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher