God

02 november 2017 door Hendriëlle de Groot

“Het is Gods plan dat vrouwen en mannen naast elkaar aan de slag gaan”

Wat is de positie van de vrouw in de kerk? Mag een vrouw op zondagochtend preken? Of kan ze zich beter terugtrekken in het zaaltje in de kerk met een clubje kinderen? Als het aan Lineke Blijdorp, spreekster op de Debora seminars van FMF ligt, werken vrouwen samen met mannen. En wordt het normaal als er op zondag een vrouw op de kansel staat.

Asieladvocaat Lineke Blijdorp is het gezicht van de Deborah seminars van Friends for Ministries in Fellowship (FMF), die dit najaar op verschillende plaatsen in Nederland worden gehouden. Ze pleit ervoor dat de positie van de vrouw in de kerk wordt hersteld.

Ze schreef het boek ‘Debora. Eén vrouw. Eén land. Eén leger’ over het Bijbelse personage Debora. Deze oudtestamentische richter profeteerde dat Barak met tienduizend man moest optrekken tegen Jabins legeroverste Sisera en dat de Heere het leger van Sisera aan hem zou uitleveren. Barak zei dat hij de strijd aan zou gaan, op voorwaarde dat Debora met hem mee zou gaan. Debora vergezelde hem, maar ze voorspelde dat de eer van de overwinning naar een vrouw zou uitgaan. En dat gebeurde: Sisera’s leger werd verslagen en de legeraanvoerder werd zelfs gedood door Jaël, die met een tentpin zijn slaap doorboorde.

"Paulus zou zich omdraaien in zijn graf, als hij in de gaten had dat er zo’n wet is gemaakt van zijn brieven."

Debora
Wie denkt aan vrouwen uit de Bijbel, komt al snel uit bij grote namen als Esther, Maria en Sarah. Over Debora is minder bekend. Toch vindt Blijdorp haar een inspirerend personage. “Ze is een vrouw die vanuit haar rol mede het land gaat redden. Zoveel dingen die je bij haar ziet, spelen bij ons ook. Er was van alles in de hand in de maatschappij: oorlog en andere problemen. Dat dan toch een vrouw zoiets groots op zich neemt, is in onze kerken ook niet gangbaar.”

Dat vindt ze ‘erg jammer, onverstandig en on-Bijbels’. “Ik zie dat er van veel van de posities die aan vrouwen worden toegekend, wordt gedacht: ‘het is Bijbels’. Maar dat is niet Bijbels, het is traditie.” Ze heeft het over traditionele taken die vrouwen op zich nemen, zoals oppassen voor de kinderen, het pand schoonmaken, de kerstboom optuigen en koffie schenken. “Het is Gods plan om mannen en vrouwen naast elkaar aan de slag te hebben, dat zie je zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament. In sommige gemeenten mogen vrouwen wel eens spreken op een doordeweekse avond, maar er zijn niet veel gemeenten waar vrouwen op zondagochtend om tien uur in de gemeente spreken. Dat is jammer, want dat is wel zoals het zou moeten zijn.”

In de Bijbel is er volgens Blijdorp geestelijk gezien geen verschil tussen de positie van mannen en vrouwen. Ze noemt een voorbeeld. “Veel van wat Paulus schrijft, is gericht aan iedereen. ‘Ik wil dat jullie allemaal profeteren en in tongen spreken’. Als je kijkt naar het ambt, dan spreekt de Bijbel ook over vrouwen.”

"Als de situatie vroeger heel ingewikkeld werd, zette God vrouwen in."

Zwijgteksten
En hoe zit het dan met Bijbelteksten die duidelijk aangeven dat een vrouw niet mag spreken tijdens de samenkomsten? In 1 Korinthe 14:34 staat dat vrouwen moeten zwijgen. Voor het schrijven van haar boek bestudeerde Lineke Blijdorp de zogenaamde ‘zwijgteksten’. “Je moet de achtergrond van die teksten kennen. Dan zie je dat er twee Griekse gemeenten zijn aan wie Paulus schrijft, met Joodse, Romeinse en Griekse invloeden. In de Joodse en Romeinse cultuur mogen vrouwen eigenlijk niets. In de Griekse cultuur is er meer ruimte voor vrouwen, maar dat is met name vanuit de afgoderij.” Voor de christenen die net tot bekering waren gekomen, waren er nieuwe regels nodig. “Als je de teksten goed uitzoekt, vanuit de grondtaal, dan kun je niet anders dan concluderen dat de teksten echt alleen gelden voor de gemeenten aan wie ze zijn geschreven. Het zijn duidelijke instructies gericht aan die gemeenten waar correcties nodig zijn, omdat het er anders een puinhoop wordt. Paulus zou zich omdraaien in zijn graf, als hij in de gaten had dat er zo’n wet is gemaakt van zijn brieven.”

Jezus als voorvechter van vrouwenrechten
Tijdens de Debora seminars gaat Blijdorp in op wie Debora was. Aan de hand van de Bijbel leg ze uit wanneer God vrouwen inzet, zoals Debora, Rachab, Esther, Maria en Mirjam. Ze ziet parallellen tussen de verhalen. “Als de situatie vroeger heel ingewikkeld werd, zette God vrouwen in. Maar ook als de toekomst van generaties stond op het spel. Kennelijk zit daar iets heel belangrijks in.” Ook Jezus dient daarbij als voorbeeld. “Hij was de grootste voorvechter van vrouwen. Hij sprak met vrouwen, in een cultuur waarin je niet met vrouwen mocht praten. Als man was dat verboden in de Joodse traditie. De belangrijkste en meest trouwe volgelingen waren vrouwen. Ook liet Hij zich na Zijn dood het eerst zien aan vrouwen.”

Toch is het geen feministisch praatje, een betoog voor vrouwen aan het roer. “Dat is soms de angst van mannen, dat ze een emancipatiegolf over zich heen krijgen, en dat snap ik ook wel. Maar dit heeft niets te maken met een emancipatiegolf, dit is Gods plan.”

Leger
De vrouwen die in de Bijbel werden ingezet, werkten samen met een man. “Debora met Barak, Mirjam met Mozes, Jozua en Rachab. God werkt niet vanuit het principe van ‘alleen een man’. Het is echt die eenheid, zoals God man en vrouw gemaakt heeft. Dat betekent wel dat mannen ruimte moeten geven aan vrouwen.”

Ze trekt de vergelijking met een leger. “Als je in Israël bent, dan zie je overal op straat soldaten met geweren, meisjes en jongens. Israël heeft een dienstplicht en kan het zich niet permitteren om de helft van het leger thuis te laten zitten. Het is een land in oorlogstijd. Dat geldt ook voor ons. Als leger van God kunnen we niet zeggen: we laten de helft thuis, dus we hebben ook de mannen nodig om dit vorm te geven. Niet alleen om ons ruimte te geven, maar ook om te evangeliseren en om te zien naar mensen in nood. Dat is waar je als gemeente voor geroepen bent.”

Data

De data voor FMF die nu nog openstaan voor de Debora meetings zijn

  • 25 november, Christen gemeente Zuidpoort Vlissingen, om 19.30 uur
  • 2 december, NTG Morgenlicht Rotterdam ,09.30 uur (hele dag)
  • 9 december, NTC IJsselstein, 10.00 uur (hele dag)

Klik hier voor meer informatie.


Vrouw-zijn
- Mogen vrouwen preken? Dit zijn de voors en tegens!
- Vrouwen moeten zich onderwerpen aan hun man: hoe zit dat eigenlijk?
- 7 Bijbelteksten die iedere vrouw uit haar hoofd zou moeten leren
- Waarom mannen en vrouwen seks verschillend beleven
- Vrouw in het ambt: mogen kerken hierover scheuren?
Meer over Vrouw-zijn »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

Albert verklaarde de biddende Martin Koornstra voor gek - en kan nu weer lopen

“Het was een wonderlijke zaterdag.” Albert Bos is nog altijd onder de indruk van wat hem op Urk is overkomen. En wat hem is overkomen kunnen we allemaal zien in dit filmpje. In het inmiddels veelbesproken filmpje dat op social media vaak werd bekeken en gedeeld zou te zien zijn dat hij wonderbaarlijk werd genezen van pijn in z’n been. Er werd triomfantelijk met krukken gezwaaid vanwege de gebedsgenezing. Mensen juichten van blijdschap. CIP.nl sprak maandagmiddag met Albert en zijn vrouw Carla. Wat is er precies gebeur...

De oudste praktiserend huisarts van Nederland is overleden - en kon zich de hemel moeilijk voorstellen

De oudste praktiserend huisarts van Nederland, Nico van Hasselt, is overleden op 93-jarige leeftijd. In een dodencel van de nazi’s zwoer Nico van Hasselt (92) zichzelf ooit een eed: ‘Als ik hier ooit uitkom, dien ik de rest van mijn leven als huisarts.’ En die belofte deed hij gestand. Ondanks zijn zeer hoge leeftijd bleef hij werkzaam als dokter in Amsterdam. Hij deed zelfs nog huisbezoeken. In een interview met De Nieuwe Koers vertelde de arts over zijn geloof ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. “In de dodencel aan d...

Israël zal leven!

Onlangs las ik dat het aantal Joodse mensen in Israël dat gelooft in de Heere Jezus, de Messias, inmiddels wordt geschat op rond de 30.000. Het zijn niet alleen de immigranten waardoor dat aantal stijgt, maar ook doordat mensen in Israël tot geloof komen. God werkt. Het zijn de ritselingen, die zullen uitlopen op Romeinen 11:26 – ‘En zo zal heel Israel zalig worden’. De profeet Ezechiël schrijft daar zo prachtig over in hoofdstuk 37. Ik ben er vast van overtuigd dat hij hier verwijst naar gebeurtenissen die zullen...

Waarom God Zijn volk de opdracht gaf om de sabbat te houden

"In Deuteronomium 5:15 wordt de reden gegeven waarom God Zijn volk gebiedt de sabbat (rustdag) te houden, namelijk: omdat de Heere Zijn slavenvolk uit Egypte bevrijd heeft. Ik zie de link, de reden, niet in. Kunt u deze relatie met ons duidelijk maken?," aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Kandidaat G. K. Terreehorst geeft antwoord."Het rusten op de sabbat is een gebod van de HEERE," antwoordt de hersteld hervormde kandidaat uit Apeldoorn. "Elke Israëliet moet zich daaraan houden. Men moch...

Baby Lisa genas van een ernstige huidaandoening

Baby Lisa wordt geboren met een ernstige huidaandoening, Collodion. Artsen zijn verbaasd dat de huid van baby Lisa binnen no-time geneest, schrijft Xpedition Glory. Bekijk het indrukwekkende verhaal van moeder Kim. Bekijk de video en klik hier voor meer fragmenten van Xpedition Glory:
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...
Vakanties
Hier adverteren?

Tommie Christiaan speelt Jezus in The Passion 2018

Tommie Christiaan en Glennis Grace vervullen dit jaar de rollen van Jezus en Maria in de achtste editie van The Passion. Het muzikale paas-evenement vindt op donderdag 29 maart plaats in de Bijlmer. Zanger Jeangu Macrooy en rapper Brainpower (Gertjan Mulder) vertolken de rollen van de discipelen Judas en Petrus. Bert van Leeuwen zal verslag doen van de processie. Tommie Christiaan speelt Jezus. Deze namen werden gisteren onthuld door fans van The Passion via een livestream op Facebook. Bij Jinek werd bekendgemaakt dat Arjan Ede...
CIP+

"De Bijbel zegt niets zegt over duurzame relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht"

Homoseksueel. Je mag het wel zijn, maar niet in de praktijk brengen, is een veelvoorkomende opvatting in christelijk Nederland. Is dat terecht? Wat zegt de Bijbel daarover? Is homoseksualiteit inderdaad een gruwel in de ogen van God? In de tweede video beantwoordt John Lapré dit soort vragen, naar aanleiding van zijn boek De veilige kerk, in gesprek met Rik Bokelman. Hoe wordt er doorgaans gereageerd op een coming out? “Je ziet over het algemeen dat daar redelijk goed mee om wordt gegaan, maar dat het wat moeilijke...

Kans op Oscar film over christenvervolging

De film ‘Watu Wote: All of us’, over het moedige antwoord van moslims in Kenia op de vervolging van christenen door Al-Shabaab maakt kans op een Oscar. De 22 minuten durende film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over passagiers tijdens een busreis naar Mandera, een klein stadje aan de grens met Somalië in het noordoosten van Kenia. In december 2015 werd hun bus aangevallen door leden van de terroristische organisatie al-Shabaab. Die hadden als doel de christelijke passagiers te scheiden van de moslims om hen t...

SGP en ChristenUnie opnieuw bezorgd over positie eenverdieners

Eenverdieners zijn de laatste jaren relatief flink meer belasting gaan betalen. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) loopt hun belastingdruk komende tijd waarschijnlijk alleen maar verder op, terwijl die voor tweeverdieners is gedaald. Politiek leiders Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) uiten hun bezorgdheid. -De meeste eenverdieners stemmen geen SGP, maar VVD-Er zijn net zoveel eenverdieners die D66 stemmen als SGP-In totaal zijn eenverdieners goed voor 20 zetels-Onder SGP stemmers is maar 20% eenverdiener...

Lastercampagne tegen Messiaans-Joodse christenen in Israël

Stenen gooien, lastercampagnes in de media, chantage. Ultra-orthodoxe joden doen er alles aan om een ontmoetingscentrum van Messias-belijdende joden in Dimona, Israël, opnieuw te laten sluiten. Het centrum is net weer geopend en dat levert weer nieuwe protesten op, meldt Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK). Het centrum is een ontmoetingsplaats voor joden die in Jezus geloven. Ze drinken en koffie en thee en voeren gesprekken met elkaar. Vorig jaar werd de ontmoetingsplek kortdurend gesloten, na protesten van ultra-or...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Ds. J. J. ten Brinke aan de slag in hervormd Oud-Beijerland

De hervormde gemeente in Oud-Beijerland verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. J. J. ten Brinke heeft het beroep aanvaard. De kerkenraad zocht een opvolger voor de vorig jaar naar Polsbroek vertrokken ds. C. Boele. Ten Brinke bedankte vorig jaar voor beroepen uit Bodegraven, Giessendam-Neder-Hardinxveld en Woudenberg.
CIP+

Moeten we nou vóór of tegen de mogelijk nieuwe Donorwet zijn?

Dezer dagen hebben we het allemaal weer over orgaandonors omdat de initiatiefwet van D66 voor een actief donorregistratiesysteem (ADR), die in september 2016 was aangenomen door de Tweede Kamer. Aanstaande dinsdag wordt het wetsvoorstel in stemming gebracht in de Eerste Kamer. Wat moeten we hopen dat er uitkomt? Moeten de christelijke partijen bij voorbaat tegen zijn omdat het wetsvoorstel van D66 kwam? Of moeten zij het op zijn eigen merites beoordelen? Eerlijk gezegd ben ik nogal geschokt door allerlei gevoelsmatige argum...

Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’

"De tijd is een raar iets. Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’. Wat gisteren ‘vreemd’ was, is nu ‘hip’. Wij wisten niet hoe snel wij van de percolator af konden komen. Nu is het ‘cool’ om met zo’n ding je koffie te zetten. ‘Het milieu’ was in mijn jeugd links en ‘geitenwollen sok’," vertelt ds. Jan Rinzema in een nieuwe overdenking."Nu is het ‘milieu’ mainstream. ‘Vegetarisch’ riep 20 jaar geleden argwaan, achterdocht...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Abele Reitsma is tegenstander van de nieuwe donorwet en legt uit waarom

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een nieuwe donorwet. De nieuwe norm is dat je standaard donor bent, tenzij je aangeeft dat niet te willen. Welke bezwaren zijn er op de nieuwe wet? Abele Reitsma van Stichting Bezinning Orgaandonatie geeft antwoord in het Family7-programma Uitgelicht. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:

Misbruik tierde welig in zorgcentrum van voormalig geestelijk leider pinksterkerk

Een 'geestelijk leider' en een medewerkster/cliënte van de Jedidja Hoeve, een evangelisch zorgcentrum in Meerkerk, worden verdacht van ontucht van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Dagblad Trouw schrijft deze week over deze zaak.Aaldert van E. (77) kreeg twee jaar cel voor seksueel misbruik van bewoners. Deze week moest de Belgische Marjos H. zich voor de Rotterdamse rechter verantwoorden voor haar betrokkenheid bij door Van E. gepleegde ontucht. De omstreden en charismatische Van E., ooit leider van...