Frank Bosman

Waarom de Reformatie voor theoloog Frank Bosman géén feest is

01-11-2017 door Radio 1

"Voor protestanten is het een feestje waard, maar voor mij als rooms-katholiek is dit jubileum een lastige. En niet omdat ik de protestanten geen feestje zouden gunnen – dat zouden ze juist wat vaker moeten doen!," schrijft cultuurtheoloog Frank Bosman naar aanleiding van '500 jaar Reformatie'. Hij legt uit waarom het jubileum voor hem geen feest is.

"In de eerste plaats betekent 1517 de grootste kerkscheuring van de christelijk kerk in het Westen, een scheuring die tot op heden nog niet is geheeld. (...) Het is een schandvlek op de morele en religieuze boodschap van het christendom zelf. Hoe kunnen we ooit Gods kerk op aarde vorm geven als we niet eens in staat zijn om de onderlinge eenheid, solidariteit en barmhartigheid te bewaren? Als God niet te groot was om mens te worden, één van de kernideeën van het christendom, hoe klein moeten wij dan wel zijn als we over die erfenis blijven bakelijen? 1517 is daarom een wond in het lichaam van de christelijke kerk, een wond die nog niet genezen is.

Tegelijkertijd gaf het jaar 1517 ook in zekere zin het startschot voor grootscheepse vernietiging van kerkelijke eigendommen, voor de moord en marteling op ontelbare priesters en monniken, en voor eeuwenlange discriminatie ten opzichte van het rooms-katholieke volksdeel. Hoewel Willem van Oranje in de geschiedenisboeken vaak geroemd wordt als degene die godsdienstvrijheid in Nederland zou hebben geïntroduceerd, gold die vrijheid alleen als je van het ‘goede’ geloof was, en dat was zeker niet het rooms-katholicisme."

Lees hier de volledige column van Frank Bosman.

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Waarom de Reformatie voor theoloog Frank Bosman géén feest is
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!