Hillsong church

God

01 november 2017 door Jeffrey Schipper

Journalist: nieuwe reformatie is al aan de gang

Regelmatig pleiten christenen in de media voor een nieuwe reformatie. Die nieuwe reformatie is al in volle gang, constateert journalist Karel Smouter. Op de website van De Correspondent legt hij uit hoe die nieuwe reformatie zich in ons land voltrekt.

Smouter ziet de nieuwe reformatie tot uiting komen in de evangelische stroming: volgers geloven dat ze direct in contact kunnen staan met God. Hij ziet dat binnen deze beweging regelmatig 'opwekkingen' voorkomen omdat 'de gewone man' terug wil naar de basis omdat de kerk te machtig, te elitair of te intellectueel is geworden. Ter illustratie verwijst Smouter naar "succesvolle pinksterkerken met een mainstreamprofiel", zoals Hillsong, Doorbrekers, Vineyard en Jong & Vrij.

Waar profetie en genezing in traditionele pinksterkerken bijzondere gaven, gaan deze kerken een stap verder. Iedereen die de juiste training ontvangt en er voldoende voor openstaat, zou deze gaven kunnen ontvangen. Meer dan andere christenen staan pinksterkerken erom bekend aandacht te hebben voor wat je de onderkant van de samenleving kan noemen, merkt de journalist op. 

Smouter wijst ook op de schaduwzijde van deze nieuwe reformatie: kerken met een gesloten cultuur waarin doofpotten te gemakkelijk ontstaan. "Waar de vorige reformatie sektarische trekjes in de loop der eeuwen van zich af wist te schudden, heeft de pinksterbeweging nog een lange weg te gaan," aldus Smouter.

Lees het volledige artikel van Karel Smouter via De Correspondent.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher